_tommy_
Miętowe nasionko
Distro: póki co próby korzystania z Mint 9 ... tylko jakie środowisko wybrać ...
;]
|
 |
« : Sierpień 25, 2010, 11:01:23 » |
|
Witam. Jestem nowym użytkownikiem tak więc wybaczcie jeśli temat zamieściłem w złym miejscu ;]
Mam takiego trupa: Typ procesora AMD Athlon XP, 1666 MHz (12.5 x 133) 2000+ Mikroukład płyty głównej VIA VT8363A Apollo KT133A Pamięć fizyczna 320 MB (PC133 SDRAM) Typ BIOS'u Award Modular (09/27/01) Karta wideo NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (64 MB) Akcelerator 3D nVIDIA GeForce2 MX/MX 400 Karta dźwiękowa Realtek RL5383/ALC100(P) @ VIA AC'97 Audio Controller
i chciałbym na tym czymś postawić Minta. Próbowałem z Ubuntu z tym, że nie ma sterowników do płyty głównej. Wiem, że Mint jest na bazie Ubuntu ale może istnieje akurat alternatywa dla Minta odnośnie sterowników do takiej starej płyty (w sumie nie tylko do płyty) jaką mam. Za każdą wskazówkę będę wdzięczny ;] Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2010, 06:35:30 » |
|
A co konkretnie nie działa?
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
_tommy_
Miętowe nasionko
Distro: póki co próby korzystania z Mint 9 ... tylko jakie środowisko wybrać ...
;]
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2010, 05:24:56 » |
|
Inaczej - co powinienem zrobić żeby system działał jak się należy. Jak napisałem, do Ubuntu nie ma sterowników, z kolei nie wiem jak wygląda kwestia Minta więc chciałem zaczerpnąć informacji u bardziej zorientowanych użytkowników. Może istnieją jakieś 'zamienniki' sterów? Może można jakoś ominąć sterowniki do płyty ... ale nie, jak pamiętam pod Ubuntu nie działała karta graficzna - tzn. nie szło jej zainstalować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2010, 05:24:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Spox5
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 26, 2010, 05:41:11 » |
|
Mam podobne parametry komputera w domu i z autopsji wiem, że lepiej zostać przy tych co są wgrywane podczas instalacji systemu. Poza tym XFCE jak ktoś wcześniej zauważył, wcale nie jest takie lekkie. Znacznie lżejsze jest LXDE i to polecam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

Distro: Debian testing x86_64, Arch Linux x86_64
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 26, 2010, 05:51:06 » |
|
Xfce coraz bardziej upodabnia się do Gnome - z dwójki dużych środowisk robią się już trzy. Jak mówią przedmówcy, polecam LXDE, mam to na starym kompie o parametrach: Procesor: AMD Duron 900 MHz Pamięć: 384 MB RAM Grafika: GeForce 2 MX 32 MB Polecam mój własny Miętowy Remix 8 
|
|
|
|
|
|
AMD Athlon 64 X2 6000+| 2 GB RAM| GeForce 8600 GT 256 MB|500 GB HDDLinux Register User: #536661 
|
|
|
_tommy_
Miętowe nasionko
;]
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 26, 2010, 07:43:36 » |
|
Chwila ... Zapytałem się co zrobić ze sterownikami i jakoś każdy podaje swój przykład, najlepiej "z autopsji" ... Reasumując: 1. Jakie środowisko wybrać? Jedni są za Xfce, inni za LXDE ... to wreszcie co jest lżejsze?  2. "lepiej zostać przy tych co są wgrywane podczas instalacji systemu" - te słowa, mam rozumieć, oznaczają, iż Mint ma zaimplementowane jakieś sterowniki w instalatorze. 3. Udzielcie raz a porządnie konkretnej odpowiedzi. Nie róbmy pola do popisu z tym kto co ma i jak to ma. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 26, 2010, 07:49:38 » |
|
Ad.1 Wersja z xfce jest lekko przeładowana śmieciami. Ad.2 Nie, chodzi o instalacje dodatkowych programów. Co za dużo to nie zdrowo.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || Od 16.01 do 03.02 nie istnieje, nie odpowiadam na żadne wiadomości
|
|
|
_tommy_
Miętowe nasionko
;]
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 26, 2010, 07:51:59 » |
|
Dalej nie wiem co z czym i dlaczego  Czyli co? Ktoś ma pomysł na sterowniki? Nie zachęcacie do linuxa takimi odpowiedziami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Administrator
Miętowa plantacja

Distro: Debian testing x86_64, Arch Linux x86_64
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 26, 2010, 08:03:22 » |
|
Tu nikt cię nie będzie zachęcał i prowadził za rączkę, kolego. My tylko jesteśmy od tego by pomagać i sugerować wyjście z sytuacji. Ale odrobina własnej inwencji, chwila czasu poświęcona wujkowi Google - i każdy problem da się rozwiązać. Święte/śnięte oburzenie nie jest tutaj wskazane. 3. Udzielcie raz a porządnie konkretnej odpowiedzi. Nie róbmy pola do popisu z tym kto co ma i jak to ma. Przeczysz sam sobie. Pytasz się o pomoc, my ci pomagamy a ty się burzysz. Ładnie to tak odwdzięczać się za pomoc?
|
|
|
|
|
|
AMD Athlon 64 X2 6000+| 2 GB RAM| GeForce 8600 GT 256 MB|500 GB HDDLinux Register User: #536661 
|
|
|
_tommy_
Miętowe nasionko
;]
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 26, 2010, 08:14:30 » |
|
Tu nikt cię nie będzie zachęcał i prowadził za rączkę, kolego. My tylko jesteśmy od tego by pomagać i sugerować wyjście z sytuacji. Ale odrobina własnej inwencji, chwila czasu poświęcona wujkowi Google - i każdy problem da się rozwiązać. Święte/śnięte oburzenie nie jest tutaj wskazane.
Przeczysz sam sobie. Pytasz się o pomoc, my ci pomagamy a ty się burzysz. Ładnie to tak odwdzięczać się za pomoc?
sir_lucjanOczekuję pomocy a jak na razie nie wiem co mam sobie myśleć o odpowiedziach które nijak są w konwencji tematu. Nie przeczę sobie. Jakoś nie mam za co dziękować choć temat nie pozostał bez odzewu co mnie mile zaskoczyło i za co dziękuję  Jeszcze jedna kwestia. Nie burzę się. Za stary jestem na to. A wujek Google daje mi wciąż te same odpowiedzi stąd pomysł na założenie tematu. Dalej nurtuje mnie pytanie jaką wersję na mojego dziadka wybrać, Xfce czy LXDE? A może jeszcze inną? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2010, 08:20:41 wysłana przez _tommy_ »
|
|
|
|
|
buri
Dorodna miętowa sadzonka

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 26, 2010, 10:07:21 » |
|
@_tommy_ dajesz czad a chłopaki mają cierpliwość: "Dalej nurtuje mnie pytanie jaką wersję na mojego dziadka wybrać, Xfce czy LXDE? A może jeszcze inną?" Odpowiedzieli już wyżej: LXDE ... co do google to ...myślę, że Cię nie lubi, bo mi dało odpowiedź w drugim linku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aras
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 27, 2010, 12:13:36 » |
|
zainstaluj xfce i lxde i zobaczysz które srodowisko pasuje. Przy lxde może być szybko w porównaniu z xfce, co nie znaczy że xfce będzie takie wolne, bo może okazać się ze nie będzie dużej różnicy. Spróbuj zrobić taki test: na obu środowiskach włącz dokładnie to samo oprogramowanie, czyli firefox i np 2 zakładki w nim, jakiś odtwarzacz muzyki, jakis komunikator. Zobacz wtedy na którym rodowisku dużo wydajniej się pracuje, oraz zainstaluj sobie conky i sprawdzisz a obu środowiskach ile żre pamięci ram 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fi9o
Watch out now!
Przyjaciel
Dorodna miętowa sadzonka

fi9o@jabster.pl // jabber.
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 07, 2010, 12:45:57 » |
|
Nie klepcie mu glupot. Ja w PLD instalujac XFCE albo gnome-core gdzie mam bardzo podstawowa ilosc pakietow dla gnome nie widze roznicy w dzialaniu a skoro gnome jest 'bardziej rozgarniete' to wybieram gnome. Powinienes raczej pomyslec o LXDE.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aras
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 07, 2010, 02:50:21 » |
|
to prawda gnome wcale nie aż tak dużo więcej żre ramu niż xfce, mi teraz zżera 370 mb, w takiej sytuacji, z tak pootwieranymi zakładkami i oknami: 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2010, 07:02:44 wysłana przez aras »
|
|
|
|
|
|
Enlik
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 08, 2010, 02:11:12 » |
|
Zgadzam się - GNOME samo w sobie nie jest ciężkie.
|
|
|
|
|
|
- Wybrałeś czerwony czy zielony? - Tak. 
|
|
|
|