Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [rozwiązane] Kilka pytań: usługi startowe, problem z pidginem i reinstall lina  (Przeczytany 692 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Stregobor
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Mint9

« : Grudzień 16, 2008, 09:30:55 »

1. jak wyłączyć dzwięk speakera przy wyłączaniu kompa(wyłączyłem już wszystkie inne, tylko ten się ostał) da się programowo czy muszę go ręcznie odłączyć od zasilania??Uśmiech

2. jak zmusić minta do automatycznego montowania dysków od windy po starcie systemu??

3. jak dodać nowe usługi do autostartu??

4. jak zmusić pidgina do importu listy gg, ogólnie do odpalenia tego protokołu(dodałem swoje konto w ustawieniach pidgina ale nie chce mi listy z serwera ściągnąć i co chwilę się wiesza), względnie który komunikator działa z jaberem i gg??

5. czasami w firefoxie lub odtwarzaczach plików multimedialnych pojawia się jakiś problem i ekran przybiera szare barwy. Aplikacja wtedy przestaje odpowiadać. Co to jest i jak tego uniknąć??

6. zainstalowałem linuxa na kilku partycjach(/,/home,/user,/var) czy jak teraz zainstaluję nowy na tym samym ukłądzie partycji to będzie całkowicie nowy system ze starymi ustawieniami? Czy przed instalacją mint6pl będę musiał wszystkie lub część partycji sformatować?

z góry dzięki za odpowiedzi!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 08:36:15 wysłana przez Stregobor » Zapisane
Rafskix
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 10

« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2008, 12:05:10 »

1- nie wiem
2- http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=37542&highlight=montowanie
3- preferencje/sesje,i tam dodajesz
4- dziwne,u mnie pidgin działa prawidłowo.Do gg polecam kadu.Możesz też sprawdzić kopete-ma jabber i gg.
5- odpal te programy z konsoli i zobacz jakie błędy się wyświetlą.Tak w ciemno,to trudno coś powiedzieć.
6- tak,dokładnie.Będziesz miał nowy system ze starymi ustawieniami.No,chyba że sformatujesz /home.Przed instalacją nie musisz nic formatować jeśli Ci zależy na zachowaniu ustawień.

kosa1: Całkiem odwrotnie - pkt.6, żeby zachować ustawienia - nie formatuje się /home, ale przy nowej instalacji (nie aktualizacji) trzeba sformatować resztę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 12:15:51 wysłana przez kosa1 » Zapisane

AMD Athlon 64 4400+ 2x 2700 Mhz. 3 GB DDR2 Kingston.ATI Radeon 4870.
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2008, 12:12:25 »

Dźwięki systemowe: nie da się, to jest sygnalizacja BIOS.
6/ Co masz na myśli - aktualizacje, czy nową instalację? Jeśli aktualizację, to nic nie musisz formatować, jesli nowa instalacja - do formatu wszystko, oprócz /home.
Co do programów, które źle działają - logi systemowe, wrzuć ew. kawałki, w których widać błedy w znacznikach "code".
Montowanie dysków - użyj programu ntfs-3g, powinien być już w Twoim Mincie, jesli nie ma, Synaptic. To najprościej i bezpiecznie.
A, jeszcze GG - zobacz ten wątek - chodzi o wyeksportowanie kontaktów GG do pliku i następnie dodanie ich do Pidgina: http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=85371

Jeszcze jedno: Nie zadawaj tylu pytań w jednym temacie. Przecież ktoś, kto będzie szukał gotowych odpowiedzi nic nie znajdzie, popraw proszę, tytuł (edycja pierwszego postu) na bardziej treściwy. Wyszukiwarka nic ciekawego nie znajdzie przy takim, jak jest teraz. Przeczytaj regulamin. Następnym razem będzie gorzej!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 01:25:06 wysłana przez kosa1 » Zapisane

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2008, 12:12:25 »

Stregobor
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Mint9

« Odpowiedz #3 : Grudzień 17, 2008, 08:33:20 »

Mea culpa, specjalnie chciałem połączyć pytania w jeden post żeby nie spamować nowymi topicami:( Na przyszłość zrobię inaczej, przepraszam. I dzięki za odpowiedzi
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 08:35:21 wysłana przez Stregobor » Zapisane
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: