Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: Plik interfaces - zmiana mac  (Przeczytany 1263 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Cracow1983
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Isadora 9 GNOME

« : Wrzesień 18, 2010, 10:42:58 »

Witam po zainstalowaniu macchanger gtk próbowałem zmienić adres mac ale się nie dało i kilka krotnie próbowałem i nic,ale za to narobiło mi się dużo zbędnych plików interfaces w etc/network/interfaces i co mam zrobić z tymi zbędnymi pustymi plikami tekstowymi interfaces?,bo nie mogę ich usunąć bo nie mam uprawnień rota-tylko administratora,a zmieniałem mac w ten sposób www.hotfix.pl/zmiana-adresu-mac-pod-linuksem-gnu-mac-changer-a289.htm  napiszcie jak usunąć te zbędne puste pliki interfaces,gdyż macchanger juz usunąłem bo nie da się zmienić maca.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2010, 06:10:11 wysłana przez Cracow1983 » Zapisane
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 18, 2010, 11:21:37 »

Otwórz folder z tymi plikami jako admin (PPM na folderze > Otwórz jako Administrator, podajesz hasło i usuwasz pliki).

A mac zmienia się tak:
Kod:
macchanger -s wlan0
macchanger --mac=XX:XX:XX:XX:XX:XX wlan0
Zapisz sobie mac z 1 polecenia, żebyś potem mógł go przywrócić.
wlan0 - twój interfejs
XX:XX:XX:XX:XX:XX - nowy mac w HEX (0-9, A-F)
Cracow1983
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2010, 08:36:31 »

Adres mac wiem już jak zmienić,wystarczy tylko wcisnąć alt i F2 i wpisać polecenie macchanger-gtk i wybrać another mac specific i wybrać eth0 lub wlan0 i zapisać i zakończyć i zrestartować modem i jest zmieniony mac,ale po ponownym uruchomieniu komputera nie wiem z jakiego powodu powraca stary adres mac,pomimo zmiany go w network manager-w pliku tekstowym,co muszę zrobić,żeby komp nie powracał do starego adresu mac-tylko zapamiętał go?
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2010, 08:36:31 »

Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 19, 2010, 11:06:09 »

Nie da się, bo mac jest zapisany w urządzeniu na stałe.
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: arch

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 19, 2010, 01:11:51 »

co do tych plików interfaces, mówisz ze sa puste. Powinienes mieć jakiś plik interfaces w którym jest coś takiego:

iface eth0 inet static
address 192.168.1.5
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.1.254

jeżeli więcej plików ma taką zawartośc to musisz zoorientować się, które pliki mają jakies ip któro nie jest twoje i wywalasz z roota komenda rm plik

THE POWER OF LINUX Mrugnięcie
http://www.youtube.com/watch?v=ASAMs5S8-N8

PRZESTROGA DLA SŁABYCH PSYCHICZNIE:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
Cracow1983
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 19, 2010, 06:16:47 »

Ale jak miałem komputer stacjonarny to jakimś cudem w ubuntu 9.10 karmik koala zmienił mi się mac na stałe,w tym laptopie co mam hp 610 compaq także-ale gdy miałem windows xp,którego już nie mam-dało się w win xp zmienić na stałe bez problemu,a w linux mint z jakiegoś powodu nie wiem dlaczego się nie da?
Odnośnie pliku interfaces nie mam ani 1,wszystkie skasowałem jako administrator i net działa,zmieniłem też mac w network manager i nic bo w karcie sieciowej się nie zmienił,a po cholerę jest zmieniać mac na 1 włączenie kompa,powinni linuxa mint dopracować pod tym względem.
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2010, 06:21:44 »

Bo MAC'a się nie powinno zmieniać. MAC to indywidualny kod urządzenia, po którym jest ono identyfikowane.
O ile się nie mylę, zmiana adresu MAC jest zabroniona przez prawo i uznawana jako podszywanie się (przynajmniej wielu ludzi tym straszy Mrugnięcie).
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2010, 07:34:24 »

hehe przecież kolega nie zapłacił za internet i nasłuchał lan, żeby zobaczyć kto wcześnie chodzi spać Uśmiech o 24 chciał wejść na neta, ale maca nie może zmienić Chichot

http://www.escapistmagazine.com/videos/view/loadingreadyrun/1726-Installation-Anxiety-2010

M61PME-S2P, AMD Phenom x3 2300 Mhz x64, 1GB KINGSTON, HDD 250 GB, Geforce 8500GT 512 ram
Cracow1983
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2010, 09:21:33 »

Zmienić to ja mogę w każdej chwili zmienić mac ale po co jak po ponownym uruchomieniu komputera powróci stary-to nie ma sensu.
Ale aż dziw bierze,że w windowsie xp dało się bez problemu na stałe za każdym razem zmieniać adres mac i nie powracał do starego a tu po uruchomieniu ponownym powraca stary.
W UPC to jest tak że jak się zmieni adres mac to i automatycznie się zmienia z macem ip,tylko że to nie ma sensu jak powraca stary adres mac i stare ip,po ponownym uruchomieniu kompa.
aras
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

linux to linux

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 19, 2010, 10:45:17 »

poszukaj w google o tym co pisałem wyżej to natkniesz się prędzej czy później jak zmienić ten mac Mrugnięcie

rokko
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Debian, Fedora

Hotfiksiarz

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 19, 2010, 11:16:15 »

Witam wszystkich

co muszę zrobić,żeby komp nie powracał do starego adresu mac-tylko zapamiętał go?
@Cracow1983, w moim poradniku znajdziesz też jak ustawić zmianę MAC na stałe, ostatni punkt Mrugnięcie

Oprócz tego tak w rzeczywistości do zmiany MAC nie potrzebujesz dodatkowego oprogramowania wystarczy ifconfig ==> http://cybersztuczki.blogspot.com/2010/07/zmiana-adresu-mac-w-linuksie.html

Ale opisałem tę alternatywną metodę bo wiem, że niektórzy lubią coś wyklikać Mrugnięcie

Pozdrawiam serdecznie /rokko

Pozdrawiam
rokko
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 20, 2010, 07:17:10 »

W UPC to jest tak że jak się zmieni adres mac to i automatycznie się zmienia z macem ip
Pierwsze słyszę, że do MAC jest przypisane IP.
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 20, 2010, 08:11:16 »

Od ręki mogę to na routerze zmontować. Zmiana MACa -> nowe IP udzielane przez DHCP.

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
Cracow1983
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 27, 2010, 05:03:22 »

Ok udało mi się zmienić mac i wraz z macem samoczynnie zmieniło się ip na stałe,ale mam problem bo po tym jak w pliku interfaces wpisałem:

auto eth0
iface eth0 inet dhcp
hwaddress ether XX:XX:XX:XX:XX:XX -w miejsce X oczywiście wpisałem swoje wartości i po zrestartowaniu modemu i kompa zmieniło się ip i mac,ale mam problem bo po tej czynności ikonka z połączeniami sieciowymi znikła z dolnego paska,a jak dam stare wartości to ikonka wraca,co trzeba zrobić,żeby była widoczna przy obecnych wartościach?
Cracow1983
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #14 : Październik 01, 2010, 07:46:29 »

Jeszcze jedno,bo teraz jak wyłączam kompa na noc wraz z modemem i włączam go i modem do sieci to zauważyłem,że za każdym razem loguje się na innym ip,czy to w czymś przeszkadza,że się na tylu numerach ip loguje czy raczej nie,bo ip przypisuje DHCP,dziwi mnie,że przy nowym mecie jaki mu dałem loguje się na tylu ip po wyłączeniu go na noc z sieci,albo może dostawca mi za każdym razem nowe ip przypisuje zmienia,ze względów bezpieczeństwa,żeby zabezpieczyć przed włamaniem po ip itp?
Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: