Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Problem z kamerką internetową  (Przeczytany 802 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wlodarek1
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: MINT 5 KDE

« : Grudzień 21, 2008, 11:03:34 »

Mam kamerke CREATIVE VISTA IM VF 0420
Do niedawna działała ona prawidłowo na sterach OV51X-JPEG .
W najnowszym Mincie i innych dystrybucjach z jądrem 2.6.27 pojawił sie nowy moduł GSPCA_OV519.
Ten moduł ma obsługiwać takie kamerki internetowe jak moja .
niestety źle to działa ; w skype zamiast prawidłowego obrazu jest jakiś zielony w paski
Do poprzednich sterów dodawało sie opcje ; FORCEBLOCK=1
Przy tym nowymmodule taka opcja nic nie pomaga , za to skype przestaje całkowicie widzieć kamerke .
postanowiłem dopisać do pliku "blacklist" ten nowy moduł a skompiować stare dobre stery OV51X-JPEG
W tej chwili jest tak jak chciałem ; ładuje sie skompilowany moduł OV51X-JPEG , ten nowy GSPCA-OV519 jest zablokowany na czarnej liście .  Ale skype nadal nie widzi kamerki .
Co mamzrobić w tej sytuacji  Co?
Prosze o pomoc  Uśmiech
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2008, 12:34:31 »

Po zainstalowaniu 2.6.27.2 miałem podobnie, po powrocie do 2.6.25 i zainstalowaniu sterownika Ov51xJPEG, wszystko jest w porządku.
Jednak wróciłem do 2.6.27. Ten kernel podczas instalacji usunął sterownik ov519 i zainstalował inny. Skype widzi kamerkę pod innym sterownikiem, kamerka świeci, ale próba testu powodowała albo kaszanę na podglądzie, albo wyłączenie Skype. Trzeba wymusić instalację sterownika ow519 (z repozytorium kamerek) i wszystko wraca do normy.
Być może kogoś to zaskoczy, dlatego podaję rozwiązanie.
Rozwiązanie z tej strony: http://forum.suse.pl/index.php?PHPSESSID=qk71baaq05aa3qeps7rd4dqsn4&/topic,19733.0.html

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: