Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Zenwalk  (Przeczytany 688 razy)
linuxuser85
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9 Isadora GNOME

« : Październik 01, 2010, 07:55:08 »

Zenwalk to dość młoda dystrybucja (a właściwie minidystrybucja) oparta na Slackware ale szybkością dorównuje Mint'owi. Kiedyś się bawiłem Zenwalk'iem 5.2 i 6.0 i przyznam że to dość przyjemne distro. Czy ktoś z Was drodzy forumowicze miał styczność z Zenwalkiem? Czekam na Wasze opinie Uśmiech

Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna (Tu okna=Windows), staje się bezużyteczny
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Październik 01, 2010, 08:23:24 »

Tak, mieli.

Dystrybucja (minusy) :
- nie dla początkujących
- zbyt ascetyczna (przypomina czasy windowsa 95)
- nie wiem, czy z Salixem nie mylę ale nie po polskawemu i problemy ze spolszczeniem są co praktycznie ją usuwa z biurek
- textowy installer, który zapętlił mi się kilka razy (czy chcesz iść dalej, czy chcesz iść dalej, czy chcesz iść dalej)
- powiela błąd wszystkich Slack-based distr, czyli pozwala się zainstalować na zbyt małych partycjach...i  oczywiście nie działa
- wtórność - żadnych oryginalnych rozwiązań w rodzaju połączenia prostoty z tradycją (np Mintian, ongiś Trisquel), czy nowego podejścia do procesu instalacji (np Pardus)

Plusy są, ale skoro jest cała masa innych distro o podobnych udogodnieniach, które dodatkowo nie powielają powyższych błędów Zena - po co się szarpać ?

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
linuxuser85
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Październik 01, 2010, 09:20:18 »

Fakt - tekstowy instalator ale nie zgodzę się z kilkoma punktami:
1. Kwestia języka...od wersji 5.2 pełne spolszczenie i wersja Gnome Edition..prosta w obsłudze
2. Kwestia instalacji pakietów. NetPKG jest podobny do Synaptica choć mniej jest pakietów niż w Ubuntu/Mincie http://www.tuxjournal.net/wp-content/uploads/2009/04/netpkg.png
3. Kwestia partycji - mam lapka z dyskiem 250Gb i podzieliłem bez problemu poprzez partycje ext3 nawet 150GB-tową partycję.

Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna (Tu okna=Windows), staje się bezużyteczny
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Październik 01, 2010, 09:20:18 »

JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Październik 01, 2010, 09:49:15 »

1. Nie wnikam, jak napisałem może mi się z Salixem porąbało.
2. Żadnej uwagi na ten temat nie poczyniłem. Nowatorskie podejście do pakietów ma choćby Pardus czy Sabayon - żadna więc to nowina.
3. Żadnej uwagi na ten temat nie poczyniłem. Nie rozumiem też zachwytu - mało która, nowoczesna distro tego NIE potrafi, a nawet jeżeli to przecież jest gparted.

Krótko : Nie widzę niczego, ani jednej rzeczy dla której Zenwalk miałby być oceniany wyżej niż podobne distra. Jeśli tobie działa i się podoba to gratulacje, tak trzymać, baw się dobrze. Uśmiech

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
linuxuser85
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2010, 12:16:32 »

I tak wolę Minta bo bardziej do mnie przemawia....w Zenwalku miałem problemy z Iksami, co rusz się wywalało. W Mincie wszystko hula Uśmiech

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: