andyet
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: Linux mint 9 Isadora
|
 |
« : Październik 06, 2010, 08:56:22 » |
|
Witam. Posiadam Linux Mint 9 x32. Mam problem z grą call of duty 4. Czytałem na googlach, że powinna ona chodzić wręcz elegancko natomiast u mnie chodzi bardzo słabo. Przez wine FPS mam na poziomie 20-30 gdzie w windowsie lekko 80-90. Być może może trzeba uruchomić tę grę z dodatkowymi komendami? Co do punkbustera to wchodząc na serwer online po minucie wyrzuca mnie za jakiś program. Tylko, że w chwili odpalania gry nie mam nic włączonego poza gnome-power-manager i ustawieniem częstotliwości procesora.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2010, 09:12:02 » |
|
A przepraszam bardzo szanownego kolegę, czy konfiguracja twojego sprzętu to jakaś tajemnica rządowa, że jej nie podajesz, e ? I co to za Mint 6 Felicia w opisie, skoro tu piszesz Linux Mint 9 ? 
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
andyet
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2010, 09:21:57 » |
|
Przepraszam już poprawione  . Mój sprzęt to Acer 7730g w konfiguracji: Intel coore 2 duo t6400 2ghz 3gb RAM DDR2 Nvidia geforce 9600GT
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2010, 09:21:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2010, 09:28:46 » |
|
Ueeee, to zdecydowanie szybciej powinno działać. Pytania takie : - czy zainstalowałeś zwykłego MINTA (błąd), czy remix stworzony przez szefa tego forum Matiego (właściwa opcja) - czy zainstalowałeś sterowniki do "Gieforsa" (właściwa opcja), czy nic takiego nie robiłeś (błąd)
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
andyet
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2010, 10:06:05 » |
|
Zainstalowałem "miętowy remix" oraz najnowsze sterowniki nvidi, które były na stronie producenta 256.53 bodajrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 06, 2010, 10:14:51 » |
|
Tu mnie masz. Wszystko powinno działać dobrze - a przynajmniej tak ludzie mówią w Internecie. Co ja bym zrobił : - Wyłączył pod jasną cholerę wszystkie efekty w grze i po kolei włączał cienie, antyaliasing, zwiększał rozdzielczość i sprawdzał, na którym etapie jest problem - Pojechał jeszcze raz, ale bez sterowników (może w tym szaleństwie jest metoda) - Sprawdził jak gierka działa na innej dystrybucji (preferowany Sabayon, lub z dużym ociąganiem SuperGamerOS) - Sprawdził jak działa na tym samym sprzęcie na Windzie
Gdzieś musi się uwidocznić błąd/problem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariom
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
zbanowany
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 06, 2010, 10:15:15 » |
|
I play cod4 with the most graphic settings set to high with a minimum of fps of 30 and maximum reached 70. I hope this can help you. My Hardware: - MOBO: Asus P5KSE/EPU - CPU: Intel Core 2 duo E6600 Conroe - RAM: 4GB Kingston DDR2 PC2-8500 CAT 5-5-5-15 - GPU: NVIDIA GTX 260 896MB My Graphic Game settings ingame: all set at maximum except for: - Synceveryframe: no - Dual Video Cards: no - depth of field: no - soften smoke edges: no OS: Ubuntu intrepid 8.10 64 bit Kernel 2.6.27-14.30 My Wine version: 1.1.18 My graphic drivers: Nvidia 180.44 beta (also working with stable 180.29 drivers) My audio drivers: alsa drivers 1.0.19 (this version improves a lot fps rate) Install the last version of wine (use the repos you find in the official site www.winehq.org) Download Winetricks (from console type “wget http://www.kegel.com/wine/winetricks”) Install with Winetricks the DirectX9 (from console go in the directory where you have downloaded winetricks and then type “sh winetricks directx9”) Install COD4 and patches until 1.7 run winecfg and set: - OS version: Windows XP - In 3D settings Vertex Shader Support: Hardware and set Allow Pixel Shader - In Audio settings set alsa drivers; Hardware acceleration full; sample rate 44100; bit per sample 16; unset driver emulation on console run “wine regedit” and then: - in HKEY_CURRENT_USER-Software-Wine create, if it's doesn't already exists, a new key named Direct3D - in Direct3D create the following strings with teh following values: string: DirectDrawRenderer value: opengl string: Nonpower2Mode value: repack string: OffscreenRenderingMode value: fbo string: RenderTargetLockMode value: auto string: UseGLSL value: readtex string: VideoMemorySize value: (memory size of your graphic card) za: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=12804
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 06, 2010, 10:25:04 » |
|
Witam. Posiadam Linux Mint 9 x32
Mariom : yoo siur ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Moderator
Pole mięty

Reputacja 0
:I
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2010, 11:32:26 » |
|
@UP Wersja akurat może nie mieć znaczenia. Ważniejszy jest ten fragment: Install the last version of wine (use the repos you find in the official site www.winehq.org) Download Winetricks (from console type “wget http://www.kegel.com/wine/winetricks”) Install with Winetricks the DirectX9 (from console go in the directory where you have downloaded winetricks and then type “sh winetricks directx9”) Install COD4 and patches until 1.7 run winecfg and set: - OS version: Windows XP - In 3D settings Vertex Shader Support: Hardware and set Allow Pixel Shader - In Audio settings set alsa drivers; Hardware acceleration full; sample rate 44100; bit per sample 16; unset driver emulation on console run “wine regedit” and then: - in HKEY_CURRENT_USER-Software-Wine create, if it's doesn't already exists, a new key named Direct3D - in Direct3D create the following strings with teh following values: string: DirectDrawRenderer value: opengl string: Nonpower2Mode value: repack string: OffscreenRenderingMode value: fbo string: RenderTargetLockMode value: auto string: UseGLSL value: readtex string: VideoMemorySize value: (memory size of your graphic card) @andyet, zastosuj się do powyższych rad, zwłaszcza tych pogrubionych. PS jesterrain, gratuluję statusu moderatora w dziale 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andyet
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 07, 2010, 07:21:03 » |
|
Poprawiło się trochę działanie COD4 na tych ustawieniach, ale nadal jest słabo w porównaniu do osiągów na windowsie. Co do punkbustera to wyrzuca mnie za Windows API Rectriction.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 07, 2010, 07:28:52 » |
|
Co ja bym zrobił : - Wyłączył pod jasną cholerę wszystkie efekty w grze i po kolei włączał cienie, antyaliasing, zwiększał rozdzielczość i sprawdzał, na którym etapie jest problem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andyet
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 07, 2010, 07:34:01 » |
|
Co do efektów to wszystkie mam wyłączone, lepiej mi się gra bez nich ;P. Rozdzielczość mam taką jaką monitor ma domyslnie 1440x900.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 07, 2010, 07:42:02 » |
|
A zjedź z rozdzielczością do 1024 i zerknij na fpsy no i.... możesz spróbować reszty tego o czym mówiłem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andyet
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2010, 08:32:37 » |
|
Wybaczcie zapomniałem jeszcze dopisać, że gry nie instalowałem pod linuxem tylko skopiowałem z windowsa. Czy może to mieć znaczenie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 07, 2010, 08:47:54 » |
|
Może mieć. Jak każda inna rzecz w IT.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|