Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Mint 6 Hibernacja  (Przeczytany 649 razy)
BOSS
Miętowy Kumpel
Miętowy liść

Reputacja 0

Distro: Mint 6 / Mac OS X

Zobacz profil WWW
« : Grudzień 30, 2008, 01:19:49 »

Witam,

Czy działa Wam hibernacja? Mi niestety nie i zastanawiam się co może być przyczyną i jak znaleźć rozwiązanie :/

Przy hibernacji migają szybko 2 błędy w trybie tekstowym i laptop po parunastu sekundach się wyłącza, po wzbudzeniu uruchamia się ponownie komputer i normalnie ekran bootowania, po wybraniu linuxa polatają paski i muszę restartować, potem jest już ok.

Czy wielkość partycji swap ma znaczenie? Mam coś koło 1GB a Ramu 3GB.

Karta graficzna: nVIDIA Quadro NVS 140M (zainstalowane sterowniki nv). Pod Ubuntu miałem identyczny problem (więcej błędów tylko sypało przy wchodzeniu w hibernację Mrugnięcie)

edit:// Zapomniałem dodać, że wyłączyłem wszelkie efekty graficzne.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 01:41:44 wysłana przez BOSS » Zapisane

IT Tech Blog - Blog o nowych technologiach
TKr
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2009, 02:53:38 »

Jakim cudem chcesz podczas procesu hibernacji zapisać całą swoją pamięć RAM (3GB) na partycję swap która ma jedynie 1GB. Toż to nie wykonalne ! Uśmiech
Istnieje taka złota zasada jeszcze z czasów kiedy RAM był drogi jak jasna cholercia że rozmiar swapa = 2 x rozmiar RAMu, dziś się o niej zapomina, a potem pytania "czemu mi hibernacja nie działa".
Powiem żeby było jasno dla wszystkich - Podczas hibernowania systemu cała zawartość RAMU jest zapisywana na wolne miejsce w SWAPie. Jak swap jest za mały to hibernacja nie zadziała.
Jeżeli ktoś uważa że Windows ma to lepiej rozwiązane to niech przyjrzy się plikowi hiberfil.sys ( na dysku C:) a zwłaszcza jego rozmiarowi. Przypadkowo jest taki sam jak rozmiar RAMu. A co z pagefile.sys które pełni tam rolę swapa ? A no to samo.
hiberfil.sys + pagefile.sys = zwykle 2 x rozmiar ramu. Dlaczego w Linuksie powinno być inaczej?
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2009, 03:14:11 »

Mi się normalnie 3 gb ramu hibernuje na 1 gb swapu

HP 2510p || HP 8510w ||
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2009, 03:14:11 »