Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Co można wywalić z Minta?  (Przeczytany 704 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« : Październik 23, 2010, 04:54:14 »

1. Co można bezpiecznie wywalić żeby nie namieszać w systemie, chodzi mi o usługi, procesy? Minta mam na desktopie, bez wifi, żadnych dodatkowych podłączonych komputerów i jestem jedynym użytkownikiem. 
Mam jakieś dziwne procesy np. bonobo activation server czy zeitgeist-deamon, ale nie wiem do czego służą.

2. Np. apache - wiem, że to jest jakaś usługa serverowa...

3. Czy można usunąć Plymouth? Chociaż na Wikipedii jest napisane, że zapewnia także szybsze uruchamianie się systemu operacyjnego.

4. Jakieś inne pomysły?
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2010, 05:11:50 »

Odnośnie plymouth, spróbuj go wywalić działając z konsoli i zobaczysz, czy można.

A jak nie znasz jakiejś usługi - od czego jest Google?

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

rom
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Isadora 32 bit

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2010, 06:22:20 »

Nie ma co przesadzać z nadmiernym usuwaniem programów. Oczyści się trochę miejsca na / ale co z tego, skoro wszystkie dane są trzymane w /home lub gdzie indziej (mało kto ma /home na partycji systemowej).
W "Programy startowe" mam wyłączone:
Kod:
- Aktualizacja katalogów użytkownika
- Aplet kolejki drukowania (gdy mi potrzebny, włączam go sobie w Akcesoria - Zarządzanie zadaniami wydruku)
- Dostępność wizualna
- Gnome login sound
- Menedżer Bluetooth
- mintUpdate (sprawdzam ręcznie co kilka dni)
- mintWelcome
- Sprawdź, czy są dostępne nowe sterowniki
- Współdzielenie osobistych katalogów
- Zdalny pulpit

O usługach znajdziesz tu http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=89491 (też lepiej nie przesadzać) Ale UWAGA, poradnik jest z 2005 roku, a od tego czasu wiele usług mogło się zmienić. Dobrze będzie także przeczytać kilka ostatnich stron z podlinkowanego wątku. Ja u siebie usunąłem chyba tylko Bluetooth. Zbędna reszta była wyłączona domyślnie przez twórców Minta Uśmiech

sir_lucjan: Dbaj o estetykę swoich wypowiedzi
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2010, 06:35:50 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2010, 06:22:20 »

JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2010, 06:31:55 »

@Eskimoss :
I pamiętaj o punkcie #20, którego warunki wystąpienia widzę zbliżające się dużymi krokami. Chichot
http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,1536.0.html

@Rom :
Przypominam szanownemu koledze o stosowaniu właściwej interpunkcji, zakańczaniu zdań kropkami, tworzeniu list nienumerowanych celem zachowania przejrzystości wypowiedzi, poprawienia tego kompletnie nieakceptowalnego stylistycznie zwrotu "O usługach znajdziesz tu", poszanowaniu dla używania dużych i małych liter i tym podobnych zasad.
Głupio by było, żeby kolega został posądzony o nieznajomość zasad pisowni swojej mowy ojczystej, czego dowodem każda linijka powyższego wpisu, w sytuacji gdy wytyka daleko mniej istotne błędy publicznie innym użytkownikom.

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: