witaga
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« : Październik 23, 2010, 10:56:13 » |
|
Witam Kupiłem Router z usb TP Link TL-WR1043N i podłaczyłem dysk usb, Zainstalowałem dysk w routerze i pod windowsem wszystko śmiga. Dostęp do dysku jest po przez http, czyli klikam w przeglądarce //192.168.0.1/witaga (ip routera i nazwa udostępnianego dysku ) i po wpisaniu użytkownika i hasła otwiera mi się zawartość dysku. Ale pod linuxem nie działa po wpisaniu adresu nie wyskakuje zawartość dysku, Jak sie dostać do dysku z linuxa (używam najnowszego Linux Mint) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2010, 11:10:44 » |
|
Wejdź na router, 1. Network Sharing -> Sharing Service -> Service status : STOP 2. Eject Disc 3. Wyciągnij dysk i wepnij go po minutce 4. RESCAN 5. Service status : START
Jeśli to nie zadziała, sprawdź czy w Permissions masz ustawione read/write (zmienić to możesz przez opcję EDIT) Jeśli to nie zadziała, sprawdź jaki masz system plików na tym dysku. Jeśli to NTFS to (zdziwiłbym się) istnieje mała szansa, że system nie chce ci tego rodzaju partycji zobaczyć. Daj znać, będziemy wtedy kombinować z montowaniem partycji.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2010, 11:22:26 wysłana przez JesterRaiin »
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
witaga
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 24, 2010, 01:05:36 » |
|
Witam, a więc: - dysk odłączałem i podpinałem go dwa razy z zatrzymaniem statusu - dysk usb formatowałem z systemem plików NTFS - co do permissions to chyba mam dobre bo pod windowsem mogę edytować i odczytywać pliki
więc chyba trzeba zacząć montowanie partycji ... czekam na instrukcje Jaster
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 24, 2010, 01:05:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 24, 2010, 01:59:11 » |
|
Nim zaczniemy dłubać dalej - spisz sobie hasła i ustawienia i zresetuj router. Siedziałem dzisiaj na WR1043ND. To podobna cholera i o ile zaraz po rozpakowaniu wszystko działało jakoś tam, to po manipulacjach zaczęły się kłopoty. Kompletnie nie mogłem zmusić tego routera do udostępnienia mi drukarki Brothera USB przez sieć. Dodatkowo aktualizacja firmware mi padła. :|
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
witaga
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 24, 2010, 06:37:21 » |
|
uuu a bez resetowanie sie nieda??? mam tam hasła do netu a ich nie mam:( ale skoro na windowsie wszystko śmiga to chyba router jest OK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
:I
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 24, 2010, 06:50:20 » |
|
Może w Nautilusie (przeglądarka plików  ) Plik >> Połącz z serwerem... i np. WebDAV (jak nie zadziała spróbuj inną opcję)? Serwer: 192.168.0.1 lub 192.168.0.1/witaga (a może inaczej  ) i resztę kombinuj, bo się nie znam aż tak. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 24, 2010, 09:42:39 » |
|
Witaga, reset jest potrzebny, żeby wyeliminować router, czy też jego wadliwe ustawienia jako przyczynę. Zawsze powinno się sprawdzić najpierw wszystko dookoła, tzn sprzętówkę zanim zacznie sięgrzebać cokolwiek w systemie i programach. Do odczytywania haseł zablokowanych gwiazdkami jeśli o to ci chodzi są programy, chyba nawet wtyczka pod firefoxa była od tego. Na przyszłość pamiętaj, hasła, dane, - te rzeczy po prostu trzeba gdzieś na jakiejś karteczce sobie spisać, zalać ją plastikiem, w sejf schować, dookoła sejfu pentagram ochronny i ze cztery smoki do pełnienia straży...  A generalnie, fakt, że coś działa w Windowsie nie oznacza, że będzie to działało pod Linuxem, a także vice-versa. Niestety tak bywa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
witaga
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 26, 2010, 11:53:09 » |
|
ok, dokopałem się do haseł, co do tego nautilusa to próbowałem i nic... reset zrobiony i to samo, po wpisaniu \\192.168.0.1\witaga w przeglądarce wyskakuje nie odnaleziono serwera
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 26, 2010, 01:49:39 » |
|
B. głupia sprawa - podepnij zamiast hdd pendrive dowolny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
witaga
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 30, 2010, 10:06:26 » |
|
podpiełem i to samo, ale coś mi przyszło do głowy mam podpiete trzy kompy pod router , dwa xp i linuxa sieć na xp chodzi ok i jak wchodze na linuxie pod sieć windows wyskakuje mi: Zamontowanie położenia nie jest możliwe chyba powinno pokazać komutery w sieci windows?? Dodany: Październik 31, 2010, 10:18:34 a czasami wyskakuje że położenie jest już zamontowane network/// i że mam użyć innej przeglądarki...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2010, 10:18:34 wysłana przez witaga »
|
|
|
|
|
Rychu
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 28, 2010, 10:55:45 » |
|
Mam ten sam router i ten sam problem :/ Nie mogę wejść z Linuksa na pendriva podłączonego do routera a w Win normalnie wchodzę. To działa na podobnej zasadzie chyba jak korzystanie z udostępnionych folderów w Win z pozycji Linuksa. Mam na lapku Win7 udostępnione foldery. Mint widzi laptop ale połączyć się z nim nie mogę. A co do routera to jest dziwnie bo soft jest oparty na Linuksie z tego co wiem. W tym routerze można zmienić soft na http://openwrt.org/ ale nigdy nie próbowałem tego. Nim zaczniemy dłubać dalej - spisz sobie hasła i ustawienia i zresetuj router. Siedziałem dzisiaj na WR1043ND. To podobna cholera i o ile zaraz po rozpakowaniu wszystko działało jakoś tam, to po manipulacjach zaczęły się kłopoty. Kompletnie nie mogłem zmusić tego routera do udostępnienia mi drukarki Brothera USB przez sieć. Dodatkowo aktualizacja firmware mi padła. :|
Z tego co wiem to te wejście USB służy tylko i wyłącznie do pamięci nie do drukarek itp.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2010, 11:01:28 wysłana przez Rychu »
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 28, 2010, 11:13:40 » |
|
Aż z ciekawości manual ściągnąłem - faktycznie, ani słowa o drukarkach USB.
Dupa jestem, nie czytając instrukcji na pałę podpiąłem sprzęt i się męczyłem. :| Cholera, może z dyskiem USB tak samo by nie działał... Fak ! Spróbuję pożyczyć to ścierwo jeszcze raz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|