Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [Mint 9 i 10 RC 64bit] Wywalka przy podłączonym wifi Zotac 8200 ITX  (Przeczytany 347 razy)
w.p.
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« : Październik 25, 2010, 09:38:15 »

Witam!

Ku mojej niezmiernej radości okazuje się że komputerek na bazie Zotac 8200 ITX ładnie chodzi z Mint 10 RC (nawet drukarka).
Może obejdzie się bez zakupu W7 Uśmiech

Jest tylko jeden problem póki co. Sieć jest na kablu ale rozważam podłączenie go po Wifi, choć jest to tylko w planach.
Troszkę się namęczyłem żeby podłączyć kartę wifi - jest montowana do płyty głównej i podłączana do złączki USB (http://pclab.pl/art34573-2.html).

Po jej podłączeniu Mint 10 RC (64bit) wywala sie podczas ładowania (wygląda to jak core dump i zwiecha), live Mint 9 64bit  zawiesza się podczas ładowania. Miałem pod ręką Minta 7 32 bit i przeszedł ładowanie. Czy sieć działała to nie wiem - nie mam żadnej w zasięgu a i nie wiem czy sterowniki windowsowe by mi zaakceptował.
Szczerze mówiąc trochę czasu poświęciłem na ustawienie systemu i kont dla rodziców żeby się nie pogubili. Raczej go już nie będę przeinstalowywał, ale czy problem jest po stronie Ubuntu (czyli distro-matki), czy raczej wersji 64bit?
Jeszcze rozważałem Suse, ale nie miałem wtedy jeszcze DVD pod ręką, ale i tak system 64 bit mam teraz tylko...

Szkoda trochę bo w zasadzie drobiazg a jednak to jedyna rzeczy która nie zadziałała jak trzeba. Wifi w stacjonarce to akurat nie jest rzecz niezbędna u mnie, ale skoro już jest....

Pozdrawiam

W.
« Ostatnia zmiana: Październik 25, 2010, 12:43:42 wysłana przez w.p. » Zapisane
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Październik 25, 2010, 12:32:10 »

To mint 9 czy 10?

HP 2510p || HP 8510w ||
w.p.
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Październik 25, 2010, 12:42:47 »

Jak napisałem w treści to oba - i 9 i 10 RC się sypią Mati75 Mrugnięcie Jak bym dał w tytule 10 RC to pewnie nikt by nie zajrzał nawet...
Ale temat zmieniłem Mrugnięcie
Podejrzewam że 9-tka po zainstalowaniu też by alergicznie zareagowała na wifi.

Nie mam tu nigdzie pod ręką Ubuntu 64b i nie mam jak sprawdzić niestety. Ale mam za to openSUSE-11.3-DVD-x86_64.iso
więc jeśli tylko miałbym czas to rozebrał bym kompa i podłączył wifi i puścił Suse z płytki. Ale zdecydowanie wolał bym zostać przy Mincie :/
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Październik 25, 2010, 12:42:47 »

JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Październik 25, 2010, 03:04:04 »

w.p. Proszę o mniej słów, więcej konkretów i na boga powiedz po ch...iny ludowe komukolwiek ta informacja :
Kod:
Szczerze mówiąc trochę czasu poświęciłem na ustawienie systemu i kont dla rodziców żeby się nie pogubili
Co ona ma wnieść do problemu, czemu służyć, na co wskazać, co sugerować bo nie ogarniam ?

W twojej wypowiedzi oprócz konkretów dotyczących tego o co właściwie chodzi i na jakim NAPRAWDĘ systemie brakuje mi informacji co się dzieje jeśli nie podpinasz wi-fi - ta część jest dla mnie kompletnie niezrozumiała.

Poza tym na tego rodzaju komputerze instalacja systemu od podstaw zajmie ok. 20 minut. To mniej niż uczciwe pobuszowaniu po googlach w poszukiwaniu odpowiedzi. C'mon !

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
w.p.
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Październik 25, 2010, 03:52:19 »

Hmm. Ok czasami mnie ponosi pisanina Mrugnięcie

Jak już napisałem system to Mint RC 10 zainstalowany na kompie, ale live Mint 9 z DVD też nie ładuje się z podłączonym wifi. Czyli na obu tych systemach jest coś na rzeczy i jest zwiecha na ładowaniu się systemu. Teraz wifi jest odłączone od płyty i wszystko śmiga. Podejrzewam więc Wifi. Jeśli jest to taki częsty przypadek to pogrzebię na googlach. Tylko pomyślałem że to jakiś znany problem (coś tam było nie tak w Ubuntu chyba od wersji 8 z wifi - coś mi po głowie chodzi..)
Jeśli jest jakaś szansa na rozpoznanie problemu (będę tu jeszcze 2 dni) to mogę wrzucić jakieś logi or inne dmesg.

W.

P.S.
Co do instalacji systemu zgadzam się - 20 minut. Ale potem jeszcze aktualizacja (speed 64 kB/s), ustawienie systemu żeby użytkownicy nie zwariowali na widok setek ikonek w menu ("a co to jest to Gimp?", powyciaganie na pulpit skrótów do "internetu" i "worda" (czyt. Open Office). Że nie wspomnę o ustawieniu "ładnej" tapetki Uśmiech
Ogólnie to nie jest takie proste jeśli każde z rodziców ma mieć swoje konto, swojego Firefoxa/Operę z "ulubionymi". Do tego jestem tu tylko na parę dni i jak postawię system i okaże się że przestanie działać drukarka czy nie daj Boże Grub to będe musiał przejechać się tutaj (ok. 7 godzin PKP + PKS) żeby to poprawić.
I nie jestem studentem czy gimnazjalistą który może poświęcić tydzień na to żeby ustawić system rodzicom. Pracuję poza rodzinnym gniazdem, i bywam tu z rzadka. A w dzisiejszych czasach internet i możliwość wydrukowania dokumentu do urzędu jest nieoceniona... A nie wiem czy nie jest to czasem jedyna drukarka "na wiosce" Uśmiech
Szybkość i łatwość instalacji systemu jest więc rzeczą względną, choć oczywiście w przypadku Windowsa było by jeszcze gorzej Uśmiech
Przepraszam Cię JesterRaiin - mam ciągoty pisarskie Mrugnięcie
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Październik 25, 2010, 04:00:08 »

Nie, spoko, ekspresja dobra rzecz, o ile jest ukierunkowana. Uśmiech

Co się dzieje, gdy wpinasz fifi w TRAKCIE pracy ?

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
w.p.
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Październik 25, 2010, 04:59:48 »

Prawdę mówiąc trochę bał bym się to zrobić. Karta jest wpięta bezpośrednio do złączki na płycie głównej. Nie wiem czy kuku bym jej nie zrobił. Poza tym żeby się dostać do złączki musiał bym jeszcze DVD wymontować - niestety obudowa jest malutka i nawet przepięcie SATA to już wyzwanie Uśmiech
Ale faktycznie może coś o tym pomyślę, ewentualnie zapodam jakiegoś loga w zamian co by Wam dać jakiś trop...
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: