witaga
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« : Listopad 11, 2010, 01:03:08 » |
|
Witam, Właśnie walcze z różnymi programami do backupu i potrzebuje pomocy. Mam twardy dysk podłączony do routera i chce robić backup jednej partycji z laptopa, Program ma wykonać raz pełny backup partycji i pożniej dodawać tylko zmienione pliki Narazie programy jakie znalazłem wykonywały zawsze pełne backupy i w niektórych były spakowane  partycja ma 140 gb, i przy zawsze pełnych backupach zajmowało dużo czasu pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2010, 10:26:41 » |
|
Spróbuj tego: http://luckybackup.sourceforge.net/features.htmlhttp://luckybackup.sourceforge.net/videos.htmlA jeśli chodzi o beckup całych partycji to lepiej robić często nowy backup zamiast przyrostowego. Z backup'ami tak czasami bywa, że kiedy chce się je wykorzystać to się okazuje, że mają błędy. Więc im więcej kopii i mniej skomplikowanych tym większe prawdopodobieństwo, że odzyskamy partycję. Przynajmniej jeśli chodzi o partycje systemowe. Bo w przypadku backup danych to już inna kwestia. Do backup partycji ja używam partimage. Jest bardzo szybki. http://www.partimage.org/ScreenshotsEdit: Jeśli chodzi o pakowanie to jest to akurat dobra rzecz bo zatrzymuje atrybuty (uprawnienia) plików.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 10:33:29 wysłana przez eskimoss »
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2010, 01:10:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 11, 2010, 01:10:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
buri
Miętowy Kumpel
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 11, 2010, 03:16:58 » |
|
@JesterRaiin obsługuje to ext4 bez problemu? Przeczytałem, że to clonezilla z nakładką, więc chyba powinno. Jednak na tej stronie mało istotnych info znalazłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2010, 04:06:26 » |
|
Ext4 -> tak clonezilla z nakładką -> nie, to jest Xpud z pakietem aplikacji mało informacji -> oj tak, oj tak 
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
witaga
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2010, 11:25:26 » |
|
Witam, zainstalowałem luckybackup ale mam problem, posiadam dysk Usb podpięty do routera, a dostaje się na niego poprzez ikone w nautilusie, i dysk montuje się i widać go w zakładce komputer. Tylko nie widać go przez program do backupu, nie mogę wpisać lokalizacji jego, w programie w zakładce miejsca brak jest tego dysku... próbowałem różnych polożeń (smb://stawna100;stawnasto@192.168.0.1/witaga) takie położenie ma katalog na który klikam aby dostać się do dysku
Informacja z programu:
Last execution time: not available (errors found) status: WARNING Source directory: smb://stawna100;stawnasto@192.168.0.1/witaga is empty or does not exist. This task will be skipped to protect your backup data (if any !!)
Jak znależć ten dysk (jego położenie)w programie luckybackup??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2010, 11:36:00 wysłana przez witaga »
|
|
|
|
|
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2010, 03:02:38 » |
|
W Nautilus jest dostępny widok "Miejsca" do wyboru z opcji po lewej. Przeciągnij pod kreskę tą ikonę i powinna być widoczna w luckybackup. Albo wybierz wskazując ścieżkę do katalogu gdzie jest ten USB zamontowany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
witaga
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2010, 09:01:02 » |
|
Witam, w nautilusie po lewej stronie pod "sieć" mam ikone do tego dysku: "witaga na 192.168.0.1" i wyżej też po lewej stronie dodałem folder : "witaga router" też do tego dysku a i tak w lucky backup go nie widać nawet jak podam położenie tego folderu to wyskakuje błað jak podałem w ostatniej wiadomości. Podaje zrzut ekranu z nautilusa i lucky backup:  Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 09:08:49 wysłana przez witaga »
|
|
|
|
|
kasjana
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 02, 2010, 11:39:15 » |
|
Do automatycznego montowania spróbuj disk managera, jest bezpieczniejszy niż edytowanie fstab. A jak nie chcesz nic instalować, to szukaj urządzenia w katalogu /media (będzie tam widoczne ale dopiero po kliknieciu w ikonę w zakładce komputer). disk managera nie ma w repozytorium. Paczka deb tutaj http://www.mediafire.com/?5y3ol3mzjn2 Ja do backupu używam deja-dup, ale nie o to chyba Tobie chodzi.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2010, 11:45:54 wysłana przez kasjana »
|
|
|
|
|
|