Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Aktualizacja Biosu ? Grub? Hdd ? Błąd przy uruchamianiu  (Przeczytany 503 razy)
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: MacBuntu 10.10 :) & HackMacOS 12.04 LTS

to dziki kraj ! idę zapolować.

Zobacz profil WWW
« : Listopad 11, 2010, 11:37:53 »

otóż problem polega na dość ciekawym błędzie podczas uruchamiania się systemu na początku myślałem iż to grub ponieważ wywala mi coś takiego

boot from cd
boot from cd
Read Error - tu jak się domyślam powinno być startowanie systemu czyli boot from  Hdd  po czym system wogóle się nie uruchamia i musze zrobić kilka razy reset bo nie chce wstać , jeśli już mi się uda uruchomić system to po jakim czasie się wiesza i praca jest niemożliwa , otóż nie mam pojęcia co się dzieje .

Dodam iż nawet po resetach czasem system nie chce wstawać wtedy muszę wyłączyć kompa z napięcia i wyjąć kabel z dysku HDD , po czym włożyć i komp rusza , Po wymianie HDD bo myślałem iż to jego winna problem powtarza się więc na pewno to nie HDD .

Myślę nad aktualizacją BIOSU ale nie robiłem  jeszcze tego na mincie więc jeśłi ktoś robił to proszę o wyjaśnienie lub jakiś link

JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 11, 2010, 01:17:00 »

Ja bym popróbował :
- wymienić taśmy/kable łączce dysk z płytą główną
- inny port ide/sata
- inny kabel zasilający (wtyczka)
- wypiąć wszystkie dyski/napędy oprócz dysku twardego
- wypiąć wszystkie urządzenia usb (drukarki, pendrive)
- sprawdzić czy w BIOSie funkcje dotyczące dysków twardych typu S.M.A.R.T. lub BLOCK MODE = włączyć je lub wyłączyć i zobaczyć czy się coś zmieniło
- sprawdzić pamięć RAM

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: