Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: Różnice między dystrybucjami  (Przeczytany 1431 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mutiq
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Listopad 14, 2010, 09:10:53 »

Witam i mam bardzo ważne pytanie.Czytając różne fora i wypowiedzi użytkowników linuxa ,czytam że ta dystrybycja jest lepsza od tej,tamta od jeszcze innej.Mam 40 lat i linuxa mam od roku,a to przez  to że vista doprowadziła mnie do szewskiej pasji.Jest to obecnie Mint 10 RC (jako 2 system na laptopie),przesiadłem się na niego z ubuntu.Dla mnie Gnom jest środowiskiem,które przypadlo mi do gustu.Kiedys próbowałem Suse i Mandrivy ,ale musiałem zostawic na stacjonarnym XP ze względu na gry (syn nie chciał kombinować).powracając do pytania skąd początkujący ma wiedzieć którą dystrybucje ma wybrać ,skoro na pierwszy rzut oka widać tylko różnice między poszczególnymi środowiskami graficznymi.Dla mnie ważne jest jeszcze dobre spolszczenie i jak na razie ubuntu i mint mają najlepsze,chociaż w pakietach nadal opis programów jest po angielsku.pozdrawiam i proszę o odpowiedź najlepiej po "chłopsku".Nie każdy jest informatykiem.
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2010, 09:16:16 »

Witamy w klubie.
Różnice między dystrybucjami w przypadku początkującego użytkownika widoczne są w :
- filozofii (dla kogo jest distro, jaka wiedza ma być potrzebna do obsłużenia, co wolno użytkownikowi, a do czego się musi dobierać grzebiąc)
- sposobie instalacji
- dołączonym na dzień dobry zestawie aplikacji
- sposobie realizacji pewnych rzeczy (w jednej distro aby jakiś efekt wydobyć klikasz na ikonę na pulpicie, w innym szukasz skrótu do podobnie działającego programu gdzieś w menu, w jeszcze innej odpalasz konsolę/terminal i piszesz coś tam)
- wsparciu (fora, społeczność itp)

Na wyższym poziomie zaawansowania temat jest grubszy i na rozmowę przy co najmniej kracie czegoś rozgrzewającego. Mrugnięcie

Co do MINTa, to po prostu ma on bardzo przyjemną filozofię : jak najmniej dłubaniny, jak najmniej wiedzy IT, jak najprościej i możliwie elegancko. B. dobry wybór na pierwszego Linuxa - a w wielu przypadkach również na ostatniego. Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2010, 09:20:19 wysłana przez JesterRaiin » Zapisane

Z samego serca Piekieł godzę w ciebie !
W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
mutiq
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2010, 09:43:11 »

Co do Minta,to się przekonałem już po godzinie zabawy.Niby bazuje na Ubuntu,a jest od niego duzo lzejszy,nie wiedząc czemu te same programy śmigają jakby szybciej,a qBittorent to prawdziwa rakieta (te same ..... zasysa kilka krotnie szybciej niz ubuntu).Co do konsoli,to dla mnie prawdziwa czarna magia i jej obsługa sprowadza się do przeszukiwania neta ,a później kopiuj-wklej .Tak swoją droga,to jak wy łapiecie te wszystkie komendy.kompa używam tylko do obsługi neta,słuchania muzy i oglądania filmów,dlatego nie potrzeba mi bardzo skomplikowanego systemu.czasami dla rozrywki sobie pogram w Tuxa,ale lubie jak wszystko mi płynnie chodzi.Brakuje tylko prostego programu do obróbki zdjęć,coś na miare Foto Scape z Windows.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2010, 09:43:11 »

JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2010, 10:38:35 »

Tak swoją droga,to jak wy łapiecie te wszystkie komendy.

Różnie.
Jedni szybko, inni wolno, jedni na bieżąco się dokształcają, inni przy pojawieniu się problemu, jedni chętnie, inni traktując to jako karę za grzechy. Co typ to inne podejście. Uśmiech

Brakuje tylko prostego programu do obróbki zdjęć,coś na miare Foto Scape z Windows.

Picassa chodzi pod Linuxem. Tu na forum było kilka propozycji w rodzaju sumo paint i podobnych. W Mincie powinieneś mieć w grafice małe conieco do obróbki.

A tak na przyszłość... Tu, na forum mamy taką zasadę : jeśli wystąpi jakiś problem, który NIE ZOSTAŁ wcześniej rozwiązany, zakładamy nowy temat. Dzięki temu unikamy nagromadzenia odpowiedzi w jednym wątku. Innym, którzy mają podobny kłopot łatwiej później odnaleźć odpowiedź. Uśmiech

W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
mutiq
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Listopad 14, 2010, 11:16:31 »

No wiem,tylko na razie ogólnie rozmawiam o linuxie i dzielę sie swoimi obawami,oraz uciechami (jesli tak to mozna ująć) związanymi o z linuxem jako takim.
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Listopad 14, 2010, 11:24:35 »

-> http://forum.linuxmint.pl/index.php/board,45.0.html Mrugnięcie

66FF00_Zielony
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Arch Linux, Fedora, Linux Mint, openSUSE

Happy Ctrl + Alt + F1

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2010, 07:42:09 »

Co do Minta,to się przekonałem już po godzinie zabawy.Niby bazuje na Ubuntu,a jest od niego duzo lzejszy,nie wiedząc czemu te same programy śmigają jakby szybciej,a qBittorent to prawdziwa rakieta (te same ..... zasysa kilka krotnie szybciej niz ubuntu).

I nie tylko od ubuntu. Zauważyłem, że w stosunku do innych distro Mint wstaje bardzo szybko. Od razu mi się przypomina okres gdy przesiadłem się z windy na pingwina. Na windowsie mój poranek wyglądał tak: wstaje włączam PC idę zrobić sobie kawę i śniadanie. Gdy wracam do pokoju komp już prawie odpalony. A na Linuksie? Chichot Nie zdążyłem od maszyny dobrze odejść a ona gotowa do pracy. Odmieniło to nieco moje poranne życie, bo teraz zanim odpalę komputer, to porządnie zapełnię żołądek Mrugnięcie

Co do konsoli,to dla mnie prawdziwa czarna magia i jej obsługa sprowadza się do przeszukiwania neta ,a później kopiuj-wklej .Tak swoją droga,to jak wy łapiecie te wszystkie komendy

Zapomnij o tym. Na Mincie terminal praktycznie niepotrzebny takiemu typowemu użytkownikowi. A że moją ulubioną kombinacją klawiszy jest Ctrl + Alt + F1, to zawsze można doradzić jak dobrze ugryźć ten terminal Mrugnięcie

Jeśli chodzi Ci o jakieś łatwo przystępne info o Linuksach to mogę polecić coś, z czego sam korzystałem na początku. I z czego to polecam korzystać znajomym. http://jakilinux.org. Niektóre rzeczy są tam nieaktualne, lecz mimo wszystko warto to przejrzeć. A w szczególności: http://http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/.

Pozdrawiam i miłego pingwinowania życzę! Chichot

Following the Arch way with green color...
Samsung RC520 | Intel i5 (2 x 2.3GHz) | 4GB RAM | NVIDIA GeForce 520M/Intel HD 3000 | 500 GB
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #7 : Listopad 15, 2010, 07:49:00 »

Moi przedmówcy powiedzieli wszystko niemal Uśmiech

Od siebie dodam, że w Mincie wszystko wyklikasz. Nie musisz być ekspertem, na pewno poradzisz sobie bez tego Uśmiech

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2010, 04:10:58 »

chociaż w pakietach nadal opis programów jest po angielsku
Bo repozytoria są głównie angielskie/po angielsku, aby każdy mógł zrozumieć, bo to popularniejszy język. Mrugnięcie

Tak swoją droga,to jak wy łapiecie te wszystkie komendy.
Część tych często używanych wpisuje się "automatycznie" (np. sudo update-grub, sudo apt-get update), a część po prostu na pamięć się zna (np. su, sudo). Większość komend ma swoje rozwinięcie w języku angielskim, np. cp - copy, rm - remove. A i tak największym "przyjacielem" jest TAB, który uzupełnia komendy i ścieżki. Chichot

PS Tu jest lepszy quiz: zegeniestudios.net/ldc/index.php?lang=pl. Większa ilość systemów w bazie i jest dostępny w wielu językach. Dzięki niemu poznałem Minta. Duży uśmiech
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2010, 04:23:16 »

Mi doradziło to właśnie openSUS oraz Fedorę Chichot

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

ilin
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Debian Wheezy

« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2010, 06:24:33 »

Na Mincie terminal praktycznie niepotrzebny takiemu typowemu użytkownikowi.

W linuksie od terminala nigdy nie uciekniesz.Zawsze cie dogoni. Uśmiech
Im wcześniej złapiesz byka za rogi tym lepiej.

No chyba że ktoś ma czysto windowsowe podejście.
Przy najdrobniejszym problemie reinstalacja.

Polski portal Debiana

I tak przed terminalem nie uciekniesz Uśmiech
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Listopad 15, 2010, 06:48:51 »

Na Mincie terminal praktycznie niepotrzebny takiemu typowemu użytkownikowi.
W linuksie od terminala nigdy nie uciekniesz.Zawsze cie dogoni. Uśmiech
Im wcześniej złapiesz byka za rogi tym lepiej.
No chyba że ktoś ma czysto windowsowe podejście.
Przy najdrobniejszym problemie reinstalacja.

...lub używa Joliclouda czy podobnej dystrybucji, która stawia sobie za cel ukrycie systemu przed użytkownikiem.

DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #12 : Listopad 15, 2010, 11:00:15 »

http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php?lang=pl
mnie kompletnie zaskoczyło - Linux Mint na #1
a Gentoo z 95% na #5
Ciekawostka

Najlepiej poznać dobrze jedną dystrybucję, a nie szybko przy lada problemie przeskakiwać z kwiatka na kwiatek wtedy, każda następna nie powinna  sprawiać problemu.

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Listopad 15, 2010, 11:07:31 »

Najlepiej poznać dobrze jedną dystrybucję, a nie szybko przy lada problemie przeskakiwać z kwiatka na kwiatek wtedy, każda następna nie powinna  sprawiać problemu.

Przepraszam bardzo panie kolego, ale to jeden z wielu punktów widzenia i na przykład ja się z nim nie zgadzam biorąc za przykład pewnego mojego znajomego, który z racji zapędów patriotycznych Parsixa próbował męczyć. Obecnie ma Minta (autopromocja) i jest happy, a w myśl "dobrego poznania" skończyłby z tym dziwadłem i stosem problemów.
Zgodzę się z tym, że kiedy znajdzie się już jakieś distro mające ręce i nogi to warto mu poświęcić całą uwagę zamiast balować po wszystkim co internet zaproponuje, ale nim się takie cudo znajdzie - dlaczego nie wypróbować kilku alternatyw choćby dlatego, że aktualna ma głupawo wyglądające menu ? Mrugnięcie
Strach pomyśleć jakby świat wyglądał gdyby wszyscy pozostawali na Mandrivie ONE, którą dostali z jakąś gazetą...

Z wyrazami szacunku. Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2010, 11:09:50 wysłana przez JesterRaiin » Zapisane

Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #14 : Listopad 15, 2010, 11:21:26 »

Strach pomyśleć jakby świat wyglądał gdyby wszyscy pozostawali na Mandrivie ONE, którą dostali z jakąś gazetą...
Podmień Mandrivę na Windowsa, a gazetę na komputer to się dowiesz. Chichot
Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: