JesterRaiin
Błysk Inspiracji
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: Każde z Distrowatcha + kilkadziesiąt znalezionych tam i siam. Żadnego porządnie.
Aktualnie testowane : Chakra,Pardus,XBMC ;)
|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 15, 2010, 11:32:30 » |
|
Strach pomyśleć jakby świat wyglądał gdyby wszyscy pozostawali na Mandrivie ONE, którą dostali z jakąś gazetą... Podmień Mandrivę na Windowsa, a gazetę na komputer to się dowiesz.  Aj tam  Mnie chodziło o to, że gdyby iść za tokiem rozumowania kol. DadaDa, wówczas wiele distr nie miałoby szansy się wybić. Tak, czasami odnalezienie tego "jedynego" distra wiązało się z wkurzeniem na jakąś trywialną pierdołę w innym systemie. Podejrzewam, że gdyby było inaczej, MINT nie rozwijałby się w takim tempie jak obecnie, a za to światu przybyłoby maniaków, którzy staraliby się stawiać serwery LAMP na Mandrivie zamiast Debianie. :|
|
|
|
|
|
|
Z samego serca Piekieł godzę w ciebie ! W imię nienawiści, plwam na ciebie ostatnim mym tchnieniem, przeklęty wielorybie !
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 16, 2010, 07:56:18 » |
|
Pół biedy jak na Mandrivie. Kubuntu 10.04 i jazda z koksem. Zaręczam, że to zajęcie dla totalnego maniaka Kanonykal od Łubudubuntu. Podczas mojej pracy z Kubusiem wywaliło parę razy kernel panic jednego wieczora. Podczas zwykłej aktualizacji..... To co by było na serwerze? Dżizas, wolę nie myśleć!
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
mutiq
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 16, 2010, 03:18:49 » |
|
A że moją ulubioną kombinacją klawiszy jest Ctrl + Alt + F1
Użyłem tej kombinacji i było "ojej","o rany",i parę innych Dodany: [time]Listopad 16, 2010, 03:42:24 [/time]Mi doradziło kolejno :Minta,Fedorę,Mandivę,OpenSuse,i Ubuntu (po 100%).Dziwi mnie pozycja 2 i 3 ,skoro jako środowisko graficzne wybrałem Gnoma.Miejce 5 Kubuntu i Debian po 95%. Zmieniłem 2 odpowiedzi (sprzęt i bez live cd)i było po kolei Mandriva,Mint,Suse,Ubuntu i fedora.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2010, 03:53:57 wysłana przez mutiq »
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 16, 2010, 03:18:49 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 16, 2010, 05:26:45 » |
|
Czemu zdziwiła cię Fedora? Ona ma domyślne Gnome.
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 16, 2010, 08:45:43 » |
|
Mi w tym teście wyszło mint, debian, ubuntu na 100 %.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
66FF00_Zielony
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
Distro: Arch Linux, Fedora, Linux Mint, openSUSE
Happy Ctrl + Alt + F1
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 17, 2010, 07:44:35 » |
|
Mi w tym teście wyszło mint, debian, ubuntu na 100 %.
Dokładnie miałem ten sam wynik. A że moją ulubioną kombinacją klawiszy jest Ctrl + Alt + F1
Użyłem tej kombinacji i było "ojej","o rany",i parę innych  Idzie się przyzwyczaić. U mnie na uczelni na niczym innym panie nie pociągniesz. Mamy do dyspozycji terminale (nie PC) które pamiętają oldschoolowe czasy. Na laborkach neta przeglądam tylko przez Lynxa, a pogaduchy to tylko EKG. Poza tym siedzenie na powłoce graficznej tych rzęchów to istne sado-maso. Katalog domowy potrafi do minuty otwierać graficznie. A tekstowo raz ciach i git. A pisz pan programy na zaliczenie... Na szczęście można łączyć się z domu za pomocą ssh. W domu to wszystko piszę z wyprzedzeniem. A na zajęciach udaje że coś robię 
|
|
|
|
|
|
Following the Arch way with green color... Samsung RC520 | Intel i5 (2 x 2.3GHz) | 4GB RAM | NVIDIA GeForce 520M/Intel HD 3000 | 500 GB
|
|
|
mutiq
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 17, 2010, 03:43:52 » |
|
Czemu zdziwiła cię Fedora? Ona ma domyślne Gnome.
No tak,ale Mandriva i Suse domyślne maja kde,no chyba ze chodziło o wersje z gnomem.Było również Kubuntu (95%). Nie przeglądałem jeszcze dokładnie forum,ale tak sobie myślę,czy nie znalzłby się chętny(ni) do poprowadzenia zrozumiałego szkolenia w zakresie obsługi konsoli.Chodzi mi o sposób i schemat pisania komend,jeśli taki istnieje.Ktoś tu tłumaczył ,ze większośc komend to są skróty z angielskiego ( a ja przez większość życia zakówałem "ruska"),ale skąd wiecie jaki znak postawić między poszczególnymi wyrazami.Czy jest to schemat powstały na początku linuxa,bądź nawet unixa,czy jest to pisane cały czas przy okazji powstawania nowych programów.Na łamach Linux+ polecali kiedyś 2 tomową starą książkę "konsola bez tajemnic" ,ale jest to perełka którą ciężko dostać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mutiq
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 17, 2010, 05:13:54 » |
|
Mimo wszystko trzeba mieć jakieś podstawy obsługi.Mam kumpla ,który zaczynał od spectrum i amigi,czyli w czasach gdy myszka kojarzyła się tylko z gryzoniem i on nawet w Windzie posługuje sie konsolą.Ma podstawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 17, 2010, 05:58:40 » |
|
Poleceń to nie uczymy się na zapas! Nie ma takiej potrzeby. Sukcesywnie w miarę potrzeby przyswajamy kolejne. I będzie dobrze. Jeżeli chcesz coś wykonać np aktualizację systemu to szukasz poleceń dotyczących aktualizacji i z nimi się zapoznajesz. Potrzebujesz wylistować katalogi szukasz odpowiedniego polecenia. A tak w ogóle zacznij od instalacji podstawowego menedżera plików o wdzięcznej nazwie mc. W czasach spectrum powstał jego pierwowzór nc czyli Norton Commander. To program podstawowy do zarządzania plikami.
Ale chyba zrobił się OT. Sorry.
Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku. Lao-Tsy
|
|
|
|