Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Mint Asus k72f - nie wykrywa karty dzwiekowej  (Przeczytany 396 razy)
kuba9999
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: linux mint

« : Listopad 20, 2010, 02:45:22 »

Ostatnio próbuje zainstalować w laptopie asus k72f sterowniki od dźwięku. karta muzyczna to intel hd seria 5 3400 cokolwiek to znaczy. po długim grzebaniu po forach, instalowaniu i odinstalowywaniu pulseaudio, alsa, oss4 nie uruchomiłem dźwięku. uruchomiłem jeszcze aplay -l i dostałem odpowiedź że nie mam żadnego urządzenia dźwiękowego. w ustawieniach sprzętu wyraźnie pisze że jest karta muzyczna. macie jakiś pomysł jak to naprawić?

ps. instalacja alsy, pulsaudio i oos4 nic nie dała poza 1 totalnym rozwaleniem systemu i 3 krytycznymi wysypami... dodałem również wpisy do pliku konfiguracyjnego alsy coś w stylu "option snd-hda-intel"

ps2. pisze z windy bo narazie rozwaliłem miętówke do cna... po instalce nie widzi w ustawieniach dźwięku żadnego urządzenia, płyta live-dvd również uruchamia się cicho.

proszę o pomoc...
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2010, 09:21:17 »

Tu ktoś ma podobny problem:

http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=157812

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

kuba9999
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: linux mint

« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2010, 12:35:56 »

teoretycznie mint jest na ubuntu? no to ładnie go ktoś skroił... w końcu zaczełem się bawić module-assistant i... ciągle wywalało błąd linux-generic-pae not found czy coś w ten deseń. pomijam że wgrałem wszystko co nazywało się alsa, generic, a tu nic. dźwięku nima. ktoś za bardzo go wyobcinał, a skąd to wiem? uruchomiłem starego dobrego ubuntu (chociaż osobiście mint podoba mi się bardziej, przez to menu) wkładam liveCD i ... dźwięk jest!

sir_lucjan: ten temat też znalazłem sam... i nic z tego

dobra teraz idę pogrzebać na forum, jak upodobnić ubuntu do minta:P

można zamknąć
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2010, 12:35:56 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: