Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: aplikacja do wysylania sms  (Przeczytany 564 razy)
w0y7a5
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Listopad 23, 2010, 06:15:43 »

Witam,
jestem szczesliwym posiadaczem Acera AspireOne AOA150 z wbudowanym modemem 3G Option. Od 4h jestem tez nowym zwolennikiem linuxa (Linux Mint 10 Julia), ktory na tym sprzecie smiga az milo popatrzec. Modem oczywiscie zainstalowal sie i dziala bez problemu. Przydaloby sie jakies oprogramowanie do obslugi sms ale jakos nie moge wygooglowac jak sie uporac z tym tematem.
Jesli ktos jest w stanie pomoc to prosze pisac lopatologicznie gdyz jak napisalem wyzej uzytkownikiem linuxa jestem od kilku godzin i nigdy wczesniej nie mialem z nim stycznosci.
Oczywiscie interesuje mnie aplikacja, ktora bedzie dzialala w okienku a nie z poziomu konsoli.
Sam znalazlem cos takiego http://umtsmon.sourceforge.net/index.shtml ale chyba nie jest to do konca kompatybilne z mintem.
Dzieki za wszelkie info.
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2010, 06:31:08 »

1. Pisz po polsku, używaj polskich znaków

2. Na stronie projektu stoi

Welcome at the umtsmon website.

UMTSmon is a tool to control and monitor a wireless mobile network card (GPRS, EDGE, WCDMA, UMTS, HSDPA) in a laptop running the Linux operating system. It handles PIN codes, operator choice (roaming), signal strength and network statistics, sending/receiving SMS .

It probably also works well with several 3G phones that provide a serial interface in Linux: please let me know how it works: kvangend at users.sf.net .

If you know very little about UMTS and/or the various mobile technologies, it might be wise to start by clicking the "Extra docs" to the left and read the paper on UMTS and Linux first.

This site is far from finished, most of the links in the bar above will point to pages on the main sourceforge site.

więc nie wiem, jakim cudem to znalazłeś jak szukałeś czegoś do smsów.

3. SMS wysyła polski komunikator Kadu - obsługa jest bardzo prosta, załapiesz w mig.

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

w0y7a5
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2010, 12:37:03 »

1. pisze po polsku, nie uzywam polskich znakow jak i wielkich liter bo bez nich pisze sie o wiele szybciej a jak wiemy czas to pieniadz, jesli sa jakies obostrzenia na tym forum odnosnie uzywania polskich znakow to przepraszam ale predzej mnie zbanujecie niz zaczne uzywac znakow diakrytycznych. jesli kogos to bardzo razi to przepraszam

2. ale mnie wlasnie o to chodzi.. moze nie wyrazilem sie precyzyjnie w pierwszym poscie. szukam alikacji, ktora obsluzy moj wbudowany w netbooka modem 3G czyli bede mogl wysylac i odbierac sms z karty sim, ktora siedzi w netbooku. nie interesuja mnie programy, ktorymi da sie wysylac sms przez www czy zewnetrzne serwery, interesuja mnie takie, ktore obsluza "sending/receiving SMS from simcard"

3. patrz wyzej

jak juz pisalem wyzej uzywam linuxa od kilku dni i jestem totalnym noobem jesli codzi o obsluge tego systemu. mimo wszystko widze naprawde duzy potencjal i doceniam prostote obslugi linuxa
mam nadzieje, ze moj post nie wyszedl zbytnio sarkastyczny Mrugnięcie

pozdr
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Listopad 26, 2010, 12:37:03 »

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2010, 07:42:57 »

Tutaj wymagamy polskich znaków, więc pisz z nimi. Co do banowania, jak ktoś uporczywie nie słucha zaleceń administracji/moderacji - to taka nagroda go czeka. Przestrzegaj więc zasad i używaj polskich znaków i wielkich liter. Nie obchodzi nas tu, że to jest twoim zdaniem oszczędność czasu. Takie są wymagania i masz ich przestrzegać.

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: MacBuntu 10.10 :) & HackMacOS 12.04 LTS

to dziki kraj ! idę zapolować.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2010, 01:40:23 »

zobacz sobie tą stronkę http://tuxmobil.org/phones_linux_sms.html może któryś program ci się przyda ja osobiście bym skorzystał z http://www.sw4me.com/wiki/CellMessenger , wprawdzie program wysyła z komórki ale myślę ze powinien zadziałać skoro masz 3G

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: