Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Karta Wi-Fi USB na Mint 6 PL  (Przeczytany 2621 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
piograf
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Styczeń 10, 2009, 01:57:17 »

Mam do wyboru tanie karty USB wifi
1. THETA z chipsetem RTL8187L
 ( http://www.allegro.pl/item524256026_theta_100mw_rp_sma_5dbi_backtrack_aircrack.html )
2.  Realtek RTL8187L wireless LAN WI-FI
( http://www.allegro.pl/item522944115_karta_wi_fi_usb_realtek_2x_mocniejsza_rpsma_5dbi.html )
3.  USB 2.0 adapter 23dBm na chipsecie RTL8187B
( http://www.allegro.pl/item520896269_mocny_usb_2_0_23dbm_200mw_72mbps_5dbi_hit.html )
Która będzie lepiej się sprawować pod MINT 6 PL lub UBUNTU 8.10 ? Czy nie będzie problemów z instalacją i działaniem?
Proszę o szybką odpowiedź.
Piotr.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2010, 08:35:46 wysłana przez mati75 » Zapisane

piograf
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2009, 10:54:58 »

Po pierwsze: dlaczego krzyczysz?
Po drugie sprawdź parametry i współpracę tutaj: http://linux-wless.passys.nl/index.php
Po trzecie: nie oczekuj, że powiemy Ci że "tylko ta", bo współpraca każdego komponentu jest zależna od całości konfiguracji sprzętu. Czyli - u mnie będzie pracować karta x a u Ciebie karta y.
Natomiast, jak już kupisz i będziesz potrzebował pomocy w instalacji - napisz.
Planujemy zrobić temat o sprzęcie, który działa (lub nie działa) w Mincie. Więc byłoby miło, jeśli zgłosisz się po instalacji Wifi, opowiesz, jaka karta i jak działa - ale wówczas nie zapomnij podać jaki masz komputer (laptop?). Uśmiech

Takie coś jeszcze Ci mogę podać:
Linux posiada sterownik o nazwie "rtl8187" i służy do obsługi kart Realtek rtl8187L, slangowo choć nieco myląco nazywanych "rtl8187". Steronik ten jest w kernelu linux 2.6.23. Nic nie trzeba instalować tylko z konta roota załadować sterownik:
modprobe rtl8187
(To na stronie Realteka to przestarzała wersja tegoż sterownika)

Niestety istnieje również chipset rtl8187B. Ten chipset nie jest oficjalnie obsługiwany przez Linuksa. Jeśli takowy chipset posiadasz to możesz zrobić 2 żeczy:
1. użyć ndiswrappera
2. poprosić emailem Realteka o przysłanie Linuxowego sterownika, nie żartuje jeden gość zażądał sterownika i przysłali mu (dla rtl 8187B)!  https://sourceforge.net/forum/forum.php … _id=652149

http://forum.linux.pl/viewtopic.php?pid=81270
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2009, 11:26:49 wysłana przez kosa1 » Zapisane

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
piograf
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2009, 04:50:05 »

Uśmiech Witam wszystkich "Miętowców".
Natomiast, jak już kupisz i będziesz potrzebował pomocy w instalacji - napisz.
Planujemy zrobić temat o sprzęcie, który działa (lub nie działa) w Mincie. Więc byłoby miło, jeśli zgłosisz się po instalacji Wifi, opowiesz, jaka karta i jak działa - ale wówczas nie zapomnij podać jaki masz komputer (laptop?).
Taka lista sprzętu to extra pomysł.
Podczas oczekiwania na przesyłkę z zamówionym sprzętem, czytając to co powyżej, pomyślałem sobie dlaczego by nie napisać-ale co napiszę, jeśli ciągle mam w linuksie jakieś problemy i tak się nie uda. Przyznam się, że czytając na różnych forach jakie są problemy z WiFi ręce mi opadają i tracę nadzieję na działanie karty w moim pececie.
Dodam tylko, że wyjeżdzam za granicę i ten sprzęt muszę ze sobą zabrać jako jedyny środek dostępu do internetu. Muszę tam wyłapać sieć radiową /udostępnioną darmową, która ma bardzo słaby sygnał/. Od dłuższego czasu szukałem jakiejś zjadliwej dla mnie dystrybucji. Windowsa znam od versji 3.11 i mam go już serdecznie dosyć. Działałem na Centosie, Mandrivie, Xandros, Debianie, Suse, Ubuntu od v. 5.04, Knoppixie 3.9, Kubuntu, CDlinux, Aurox, DSL i jeszcze coś tam po drodze, Po prostu zainteresował mnie Linux jako alternatywa ciekawie się zapowiadająca.
Nie mam wielkiego doświadczenia w konfiguracji i instalacji sterowników urządzeń w Linuksie, a prawdę mówiąc nikłe. Czasami coś zainstalowałem ręcznie ale to były przypadki. Największym moim sukcesem było uruchomienie katry TV WinfastTV 2000XP expert, gdzie walczyłem uparcie z dźwiękiem.
Rozpisałem się trochę nie na temat ale pewno dlatego, że nie wiele będę miał do opisania w sprawie uruchomienia karty wifi w miętówce...
Teraz konkrety.
Wreszcie sprzęt dostałem zdecydowałem się na poniższy zestaw:

1- karta wifi USB o nazwie "THETA* 100mW chipset: RTL8187L z odkręcaną anteną dookólną 5dBi + CD  i sterowniki - Windows Vista, 98, XP, ME, Linux, MAC. (produkcja gdzieś z okolic uprawy ryżu)
2. antena kierunkowa Yagi 18dBi
3. 15 metrów kabla z końcówkami RP-SMA

Jako przezorny zainstalowałem sobie czyste systemy na których kolejno będę próbował w razie problemów :
Na stacjonarnym pc (Asus K8N-E deluxe, Athlon 64 2800+, RAM 1Gb Asus FX 5700 256RAM, W srodku tylko Skystar2 (PCI) i HDD jak poniżej
- 1 hdd  Mint 6 PL jajko 2.6.27-9-generic, Gnome 2.41.1
- 2 hdd Ubuntu 8.10 Intrygijąca Hawajka - uaktualniona
- 3 hdd Wingroza XP pro SP3 - tu nie ma sensu nic uaktualniać

Na bardzo starym laptopie Toshiba 1100 14" Celeron 1,3, hdd 20Gb, RAM 250Mb Karta graf. intel 64RAM
1. hdd Debian - najnowsza wersja, ale minimalny jak się dało - by ruszył laptop.

Kartę będę podłączał na pececie jako 1 wariant, ale również (2-wariant) do laptopa jako bramka z udostępnioną siecią dla peceta.

No to co - rozpakowałem biegiem. Podłączyłem do stacjonarnego i uruchomiłem Minta, który przypadł mi bardzo do gustu. Miele miele i uruchomił się w miarę szybko zalogowałem się jako root. Patrzę na ikonę sieci i wskakuje mi jakieś połączenie z informacją, że sieć została podłączona Auto eth0. Oczki mi się uśmiechnęły - uff. Ale wtedy pomyślałem, że coś nie tak. Otwieram ikonę sieci, a tam informacja, że sieć przewodowa podłączona i brak jakiejkolwiek informacji o sieci bezprzewodowej. No i wtedy przypomniało mi się, że nie odłączyłem sieci/internetu z kablówki. No ale nic to. Odłączyłem kabel i ponownie uruchomiłem Minta (root) z podłączoną kartą wifi do USB.
Wtedy zobaczyłem, że wykryta została bez żadnych problemów karta WiFi i zostaje nawiązywane połączenie. Połączenie to skończyło się po jakiś 10 sekundach-czyli nie doszło do skutku. Brak sieci. Antenę położyłem na pececie skierowaną w okno. I o dziwo Miętóweczka znalazła kilka sieci. Wskazałem (testowo oczywiście) tą nie zabezpieczoną i przy sile sygnału 43% cyk i jest połączenie.
Nie wierzyłem własnym oczom! Czegoś podobnego nie widziałem jeszcze-oby tak dalej!
Pomyślałem-dobrze, że kupiłem z RTL8187L. Producent karty nie ważny. Ważny chipset. Nowe jajko nie potrzebuje sterowników z załączonego CD do karty.
Na Ubuntu próbowałem miesiąc wcześniej z pożyczonymi kartami wifi USB Ralinka i Atherosa. Niestety nie pamiętam danych technicznych tych kart. Ubunciak wtedy jedną kartę znalazł i pokazał, że jest sieć bezprzewodowa, ale niestety nie udało mi się uzyskać jakiegokolwiek połączenia. Dodam, że na Xp-eku działały. Choć nie jest to żadnym wyznacznikiem.
W Mint mam zainstalowany program WIFI-radar, jednak nie uruchamia się i nie wiem dlaczego. Przydał by się tutaj jakiś dobry program do monitorowania sieci, który na bieżąco pokazywał by wyłapane sieci z ich aktualnymi mocami. 
Jestem szczęśliwy Mint obsługuje kartę "THETA* chipset: RTL8187L.

Dodam jeszce ciekawą sprawę - na Laptopie karta ruszyła bez bulu. Debian wykrył ją bezboleśnie i działa. Ale pokazuje, że nie jest to karta z chipsetem RTL8187L tylko RTL8187B !!
Przypomniało mi się, że czekając na dostawę sprzętu wertowałem po sieci linuksowe lektury dotyczące chipsetów RTL. Tam natknąłem się na "Debianowy" artykuł, że został wydany sterownik RTL8187B na linuksa. Jeśli dobrze zapamiętałem to podobno jest to świerza sprawa.
Czyli karty WIFI USB z RTL8187B powinny również śmigać!
Jak uda mi się połączyć i ustawić Laptopa jako bramkę do stacjonarnego z Mintem to napiszę. Obiecuję, że w skrócie.
Przepraszam za obszerny elaborat, ale jestem tak podekscytowany z działania WIFI na Miętówce, że nie mogłem się opanować.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie miętówy!
Piotrek

piograf
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2009, 04:50:05 »

kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 08:59:16 »

A podobno Linux jest taki straszny... i nic nie działa.

Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
piograf
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2009, 12:14:08 »

Uśmiech Straszny nie straszny ale problemy mam. Przyznaję, że coraz mniejsze. Nadal nie wiem jakie są dobre programy do zarządzania Wi-Fi. Wifi-radar nie chce mi się uruchomić jak wyżej wspomniałem.
Może jakieś małe podpowiedzi jak uruchomić. Jakie są inne dobre programy do monitorowania i wyszukiwania ruchu w sieci wifi?
Piotrek

piograf
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 01:00:48 »

A według opisu ze strony wifi-radar nie dało się? http://wifi-radar.systemimager.org/
Jeszcze jest Wireless Assistant - z tym, że napisany dla KDE.

piograf
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2009, 04:42:00 »

Witam.
Moja karta wifi USB o nazwie "THETA* 100mW chipset: RTL8187L nadal działa i ma się dobrze.
Ważne tylko by było jajko minimum 2.6.27-9.

Wifiradar nie udało mi się zainstalować, ale to nic. Może kiedy indziej.
Teraz zainstalowałem dodatkowo na innym hdd (Linux Mint 6 "Felicia" XFCE CE ) z myślą o szybszym działaniu systemu (ciekawość).
Jednak tam jest stare jajko. ale to nowy temat który dzisiaj zacząłem na forum.
pozdrawiam

Proponuję zamknąć temat ponieważ problemów brak - wszystko śmiga.

Piotr
kosa1: OK. Zamykam, dziękuję.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 05:04:39 wysłana przez kosa1 » Zapisane

piograf
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: