Fra
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: Linux Mint 11 RC 64-bit
|
 |
« : Grudzień 12, 2010, 11:03:33 » |
|
Mam następujący układ partycji:  Chcę zmniejszyć partycję Windowsa o jakieś 20 GB i dodać to do Home. Da się to wykonać prostąmetodą czyli najpeirw zmniejszam tą potem zwiększam tą w GPartedzie czy będę je musiał przesunąć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2010, 11:31:00 » |
|
W Gparted określasz wielkość, a on sobie potem robi co ma zrobić. Może to trochę potrwać, bo będzie przesuwał dane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fra
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2010, 11:46:39 » |
|
I tego się boje. Dane z której partycji ma poprzesuwać? Jak z Windowsowej to pół biedy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2010, 11:46:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2010, 12:22:06 » |
|
Nie narażając się na kłopoty możesz zrobić tak: Za pomocą GParted wydziel sobie z partycji Windowsa przestrzeń na nową partycję, sformatuj na odpowiedni system plików, nazwij np. Magazyn i już. Będziesz miał to pod ręką, jednym klikiem. Home nie musi być aż tak wielki, równie dobrze możesz swoje dane magazynować na osobnej partycji. Mam to przetestowane.Pamiętaj o zdefragmentowaniu partycji 390 Gb przed operacją!
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
Fra
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2010, 12:27:05 » |
|
Ale tak czy siak muszę przesunąć dane  Miejsce będzie za dev/sda3 ktora jest parycją rozszerzoną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2010, 01:14:26 » |
|
Nie masz innej możliwości, niż wydzielić z partycji windowsowej, a gdzie GParted to ulokuje - to już nieistotne, to znaczy zaznacz, żeby wydzielona została partycja od końca tej windowsowej w takiej wielkości, jak Ci jest potrzebna. tak samo, jak nieistotne jest to, czy to partycja na rozszerzonej (nawet lepiej). Nie łącz z Home, chyba, że koniecznie chcesz, naprawdę nie ma takiej konieczności, a wydzielenie magazynu powoduje lepsze, szybsze operacje na Home - nie jest "przeciążony". No i tym sposobem nie dotykasz przy takiej operacji Home, więc żadne dane nie zostaną na niej naruszone.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2010, 01:17:15 » |
|
I tego się boje. Dane z której partycji ma poprzesuwać? Jak z Windowsowej to pół biedy. Właśnie z Windowsowej będzie przesuwał, bo one są ułożone po kolei, tak jak widać na zdjęciu. Na końcu widać część na biało, tą niewykorzystaną, ale on nie może jej wyciąć tak po prostu i dodać do sda7. Musi przesunąć dane na sda4 jakby w prawo żeby zwolnić to miejsce tuż obok tej sda7. Wtedy sobie dołącza już puste miejsce do sda7. Inny sposób to uciąć kawałek z tej sda4 i zrobić nowe większe /home, a potem przesunąć pliki ze starego home i zmienić odwołanie w fstab do nowej partycji. Pytanie po co to chcesz robić. Jeśli chodzi o to, że masz za mało miejsca na programy bo np. korzystasz z Virtualbox, który ma na home swoje virtualne dyski to ma sens. Ja na dane mam oddzielną partycję i home w ogóle nie zaśmiecam danymi. Dzięki temu backupy /home mam w miarę małe, a nawet jak się stanie katastrofa i będę musiał formatować /home nie będę się martwił o dane. Jeśli chodzi ci tylko o przechowywanie danych to zrób jak radzi kosa1. Zrób sobie oddzielną partycję na dane i backupy. Jak robisz partycje lub zmieniasz ich wielkość pamiętaj o opcji 'allign to cylinder'. Dla linuksa ona nie ma znaczenia, ale jeśli masz Windows to jest to ważne. Edit: 50 GB /home taki jak teraz powinien ci w zupełności wystarczyć, więc nie ma sensu go zmieniać. Zrób nową partycję na dane z ntfs, żeby Windows bez problemu je czytał. To będzie najlepsze i najszybsze rozwiązanie. Dane powinny być oddzielone od systemu. Tak jest bezpieczniej, w przypadku konieczności reinstalacji systemu.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 01:30:34 wysłana przez eskimoss »
|
|
|
|
|
Fra
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2010, 01:34:52 » |
|
@kosa tylko ja mam już 4 partycje glówne! (Windowsa, Rozszerzona Linuksa i 2 recovery od Della) Jesli będe chciał zrobic partycję, to musi być w tej rozszerzonej /sda3. Mam po prostu za malo miejsca, kiedy korzystałem głównie z Windowsa, to 50 giga dla Ubuntu bylo wystarczające. Ale kiedy zamieniłem Ubuntu na Minta, to miejsca jest za mało, bo więcej korzystam z Minta niż 7.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2010, 01:36:01 » |
|
Partycja na dane może być a nawet powinna byc na rozszerzonej.  Uploaded with ImageShack.us
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 01:41:29 wysłana przez kosa1 »
|
|
|
|
|
Fra
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2010, 01:40:22 » |
|
No dobra dzięki, obbojętnie co zrobię i tak partycja Windowsa będzie przesunięta. Muszę zrobić backup. Rozumiem, że nawet w przypadku nagłego przerwania procesu (prądu nie będzie, baterie szlag trafi) Linuksowi nic się nie stanie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek8s
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 12, 2010, 01:41:02 » |
|
Miejsce jakie uzyskasz z partycji Windows nie polecałbym łączyć z partycją /dev/sda3 ponieważ na niej pracuje system. Zresztą program do partycjonowania nic nie zrobi z aktywną partycją. Z poziomu Linuxa nie ruszysz partycji /dev/sda3 a z poziomu Windows nic nie zmienisz na partycji /dev/sda4 Pozostaje użycie płyty live CD - tutaj jednak licz się z czasochłonnymi operacjami, nawet do kilkunastu godzin. Dodany: Grudzień 12, 2010, 01:42:48 No dobra dzięki, obbojętnie co zrobię i tak partycja Windowsa będzie przesunięta. Muszę zrobić backup. Rozumiem, że nawet w przypadku nagłego przerwania procesu (prądu nie będzie, baterie szlag trafi) Linuksowi nic się nie stanie?
Nawet w przypadku zaniku napięcia program GParted nie usunie Ci danych. Zatem przy tym programie dane powinny być bezpieczne.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 01:42:48 wysłana przez jacek8s »
|
|
|
|
|
Fra
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 12, 2010, 01:43:06 » |
|
Mam zamiar użyć Live Gparted z pendrajwa, już mam przygotowany i przetestowany. Muszę ją połączyć, bo co innego mogę zrobić? Da się /sda4 przekonwertować na rozszerzoną bez wymazywania danych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 12, 2010, 01:44:12 » |
|
jacek8s: Nie przesadzasz aby? Parę razy już to robiłam, jakoś godzin nie zauważyłam. Można z poziomu Windowsa zacząć, oczywiście - wydzielić narzędziem windowsowym miejsce na tej wielkiej partycji, a później przejść na narzędzia linuksowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 12, 2010, 01:50:50 » |
|
Fra: Strasznie kombinujesz. Masz na sda4 system pod tytułem Windows + dane. Więc jak sobie wyobrażasz zmianę jej na rozszerzoną - teraz? Podaję bezpieczne rozwiązanie, a zrobisz, jak zechcesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek8s
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 12, 2010, 01:52:15 » |
|
jacek8s: Nie przesadzasz aby? Parę razy już to robiłam, jakoś godzin nie zauważyłam. Można z poziomu Windowsa zacząć, oczywiście - wydzielić narzędziem windowsowym miejsce na tej wielkiej partycji, a później przejść na narzędzia linuksowe.
Bawienie się partycjami z poziomu Windows kończy się zazwyczaj utratą danych, tym trudniej to zrobić jeśli ktoś robi to pierwszy raz. Program GParted z płyty live CD u mnie 160 GB danych obrabiał 4 godziny - zmniejszałem jedną z partycji, wolne miejsce przeznaczyłem na nową partycję. Wszystko na kompie 1536 MB RAM, procesor 1500 GHz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|