Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Autor Wątek: Zmiana rozmiaru partycji Home  (Przeczytany 1689 razy)
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #30 : Grudzień 12, 2010, 03:09:46 »

To już może trochę offtopic, ale może ci się przydać.
Kiedy klikam na właściwości symlinka jest widoczna ilość zajmowanego miejsca równa oryginalnemu katalogowi. Ale na
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dowiązanie_symboliczne
jest napisane:
"Dowiązanie symboliczne powstało w celu oszczędzania miejsca w systemie plików w sytuacjach,..."
Tak samo Gtkdiskfree pokazuje mi, że mój /home zajmuje mi tylko 1,26 GB. Resztę /home mam na /dane. Mam wrażenie, że niektóre aplikacje działają wolniej, ale za to cokolwiek mi się stanie z /home np. potrzeba reinstalacji, wystarczy ponownie zrobić symlinka i wszystko jest po staremu. No i backup /home jest malutki.
Zanim zaczniesz zmieniać partycje możesz spróbować w ten sposób.
Stregobor
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

Distro: Mint9

« Odpowiedz #31 : Grudzień 12, 2010, 08:03:29 »

W sumie to żeby nie tworzyć nowego tematu podłączę się tutaj. Też chciałem zmienić wielkość partycji home, ale u mnie z kolei chciałem ją zmniejszyć a wolne miejsce przeznaczyć na magazyn danych. Zakładam że powinno się to bez problemu udać ale wolę się upewnić. Czy jeśli mam na Home 40gb wolnego miejsca to Gparted bez ryzyka i problemu zrobi z tego nową partycję?
Pytanie nr. 2 to czy jeśli przeniosę dane na nową partycję mogę jeszcze część partycji Home przenieść do magazynu?
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #32 : Grudzień 12, 2010, 08:14:46 »

Czy jeśli mam na Home 40gb wolnego miejsca to Gparted bez ryzyka i problemu zrobi z tego nową partycję?
Tak. Najpierw zrób defragmentację i dopiero wtedy zmniejszaj.

Pytanie nr. 2 to czy jeśli przeniosę dane na nową partycję mogę jeszcze część partycji Home przenieść do magazynu?
Zależy co przez to rozumiesz. Możesz skopiować tam swoje dane, ale pliki które są używane przez programy (np. folder .mozilla) muszą mieć dowiązanie w /home.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #32 : Grudzień 12, 2010, 08:14:46 »

Stregobor
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

« Odpowiedz #33 : Grudzień 12, 2010, 09:17:48 »

Hmm, czym się defragmentuje pod linuxem?

Co do drugiego pytania to chodzi mi o taką sytuację: Z 40GB /home robię /magazyn , przenoszę zdjęcia, dokumenty i filmy na /magazyn. Czy zwolnione wten sposób na /home miejsce można dołączyć do /magazyn?
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #34 : Grudzień 12, 2010, 09:59:22 »

Hmm, czym się defragmentuje pod linuxem?
Linux nie wymaga defragmentacji. Po prostu się tego nie robi.

Cytat: Stregobor
Co do drugiego pytania to chodzi mi o taką sytuację: Z 40GB /home robię /magazyn , przenoszę zdjęcia, dokumenty i filmy na /magazyn. Czy zwolnione w ten sposób na /home miejsce można dołączyć do /magazyn?
Najpierw musisz zrobić wolne miejsce na /home i zrobić z tego wolnego miejsca partycję /magazyn, potem przenieść dane.  Chyba o to ci chodzi? Potem ewentualnie możesz jeszcze raz zmniejszyć /home i dodać to wolne miejsce do /magazyn. Tylko nie przesadź z tym zmniejszaniem. Zastanów się ile jest ci tak naprawdę potrzebne i przez jakie aplikacje.
Stregobor
Miętowa sadzonka
**

Reputacja 0

« Odpowiedz #35 : Grudzień 12, 2010, 11:01:28 »

Ok, widzę że muszę nauczyć się pisać bardziej konkretnie:)

Z tym defragmentowaniem też tak myślałem i się zdziwiłem postem Tracerneo. Co do pytania drugiego to po utworzeniu partycji /magazyn i przeniesieniu danych z /home na tej ostatniej zwolni się miejsce, czy część z niego można dołączyć do /magazyn
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #36 : Grudzień 12, 2010, 11:40:22 »

Z tym defragmentowaniem też tak myślałem i się zdziwiłem postem Tracerneo.
Ach te moje Windowsowe nawyki. Uśmiech

A co 2 pytania, miejsce zwolni się na /home i będzie można dodać tę wolną przestrzeń do /magazyn.
Strony: 1 2 [3]
Drukuj
Skocz do: