Witam wszystkich na początek. Bo to mój pierwszy ale pewnie nie ostatni post, gdyż moja wiedza o systemach Linux jest zerowa. Bo długich zmaganiach z komputerem rodziców mojej lubej gdzie system pada co kilka tygodni przez złe użytkowanie (nie pytajcie o jakie

) i ciągłym zawracaniem mi gitary o ten komputer, ponieważ to ja go składałem i on teraz nie działa, postanowiłem postawić tam Linux. Wiadomo jest on o wiele stabilniejszy od okienek. A Mint podobno jest najprostszy.
I teraz przechodząc do meritum.
Było by wszystko z głowy, ale potrzeba im kamerki internetowej do rozmowy na skype. I tu zaczynają się schody, szukałem trochę u was na forum, trochę googlowałem i wyszło, że nie każdą kamerkę można zainstalować tak hop-siup.
I teraz do was pytanie, którą kamerkę do 60 zł można zainstalować tak hop-siup w Mincie ?
Co znaczy hop-siup

. To, że jest w miarę Plug&Play. Po prostu nic nie umiem w środowisku Linuxa, nie bardzo mam czas, żeby się uczyć. Potrzebuje gotowych rozwiązań. Chce tą sytuację załatwić jak najszybciej, bo już mnie od słuchania uszy bolą. Miałem kupić Logitecha C200 to go wycofali. I patrzyłem kilka innych kamerek, ale przy każdej google pokazywało, że ktoś miał jakieś problemy. Ja niestety nie mam na to czasu. A to ma po prostu działać, w komputerze dla starszych ludzi.
A, bym zapomniał. System będę instalował w piątek, do niedzieli mam czas to zrobić, razem z kamerką. Więc na razie mogę odpowiadać czysto teoretycznie, bo w praktyce nawet nie wiem jak wygląda dokładnie Mint, tyle co ze screenów.