spiro
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« : Grudzień 19, 2010, 03:19:51 » |
|
Witam, oczywiście jestem poczatkujący. Ściągnąłem sobie Linux Mint 10 Julia 32 bitowa wersja z myślą instalacji na lapku Toshiba L20-183 (celeron m 1,6; 2gb ramu; ati xpress 200m). Niestety na dzień dobry nie uruchamia mi się na tym lapku system w trybie livecd, a docelwowo chciałem go zaisntalować. Mam tylko zastygniety ekran ładujący, poczym słyszę dźwięk uruchomionego systemu, pojawia się kursor i to koniec. Klikanie nic nie daje. W trybie bezpiecznym mam tylko konsolę. Na innych trzech laptopach, z tego samego nośnika livecd uruchamia się normalnie (jest tapeta, są ikony, wszystkie paski, można uruchomić instalację systemu poprzez ikonę).
Instalowałem również na tym lapku ubuntu netbook 10.04 (a może 10.10 niepamiętam nawet) i problem był podobny, paski były przezroczyste, nic na nich nie było, coś tam można było kliknąć, ale ogólnie porażka.
Jak sobie z tym poradzić i co jest przyczyną? Mile widziane porady dla laika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2010, 05:24:49 » |
|
Na innych kompach miałeś grafikę Nvidii? Generalnie z kartami ATI są spore problemy.
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
spiro
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2010, 05:43:47 » |
|
Pozostałe kompy grafika to ati, nvidia i via. A można jakoś z konsoli puścić instalkę?? A następnie przez konsolę doinstalować stery?? Bo rozumiem, że w trybie livecd nie ma możliwości doinstalowania sterów, żeby puścić instalkę w trybie graficznym?? Jak sobie z tym poradzić??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2010, 05:48:02 wysłana przez spiro »
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2010, 05:43:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2010, 05:50:49 » |
|
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=123508Tutaj wynika, że ta karta nie jest już wspierana - są tylko stare sterowniki. Specjalistką od kart ATI jest kosa1 - poczekaj, aż się zjawi i coś doradzi 
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2010, 06:02:27 » |
|
Jeśli nie możesz uruchomić live CD - to masz dwie drogi: 1/ Zainstalować wcześniejszą wersję systemu i z niej korzystać - przypuszczam, że będzie to wydanie Ubuntu 10.04 (ostatnie wydanie o długim wsparciu), lub Mint 9, który jest oparty o to właśnie wydanie Ubuntu, 2/ Zainstalować wcześniejszą wersję, jak wyżej - i próbować zrobić aktualizację systemu do wyższej, nowszej wersji uważając pilnie podczas tego na to, aby zachować swoje stare zapisy dotyczące karty graficznej - w czasie aktualizacji padają, przynajmniej w Ubuntu, pytania, czy zachować starą wersję. Ogólnie - sprawa wygląda tak, że zmiany z wersji na wersję są znaczne (w odniesieniu do kart graficznych), starsze były kiepsko wspierane (mówię o ATI), a teraz wcale nie są wspierane. Komputer katowany przez moją młodszą posiada Radka 9600 i pracuje na Ubuntu 10.04 i nie mam zamiaru namawiać ją na aktualizację (chociaż ją świerzbi). Ale sterownik będący standardowo w "wyposażeniu" Ubuntu 10.04 pozwala na korzystanie z flasha, gierek on-line i używanie podstawowych efektów Compiza.
Spiro: Proszę o zmianę tytułu, bez "problem", wszyscy go mają, a wyszukiwarka nie lubi tego słowa.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2010, 11:44:29 wysłana przez kosa1 »
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
|