Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Problem z prędkością kopiowania/przenoszenia między fizycznymi dyskami  (Przeczytany 596 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
slawekebi
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Miętowy Remix 9 Isadora (32bit)

« : Grudzień 23, 2010, 02:01:13 »

Hej,
Mam na pokładzie Polski Remix Mint'a 9 "Isadora".
Korzystam na codzień z dwóch dysków fizycznych:
1) WD 500GB [/,/home i wszystko co GNU potrzebne do działania - jednym słowem stoi na nim Linux]
1) WD 1TB [moje pliki, które trzymam - cały dysk jest na NTFS]

Dodam, że prędkości odczytu/zapisu powyższych dysków są te same (w celu wykluczenia, że jeden hdd dostosowuje prędkość do drugiego(do mniejszej prędkości)).
I teraz zaczynają się schody....
Od chwili postawienia systemu (czyt. ~7miesięcy) kopiowanie/przenoszenie plików o różnych wielkościach szło płynnie. Natomiast ~1 tygodnia wstecz zaktualizowałem linux_kernel i jemu podobne (za namową synaptic w zakładce Do aktualizacji (upstream) na wersję: 2.6.32.-27-generic.
Do czasu zmiany na powyższy, jajko miało numerację z płyty instalacyjnej.

Problem tkwi w tym, że podczas kopiowania/przenoszenia z jednego dysku na drugi po kilku sek prędkość z max spada na min i "chwilę myśli", po czym znów kopiuje/przenosi minimalną prędkością by znów się zatrzymać i "pomyśleć" i tak w kółko.

Jako, że drugi dysk fizyczny stoi na ntfs, to pomyślałem iż jest problem z ntfs-3g.
Zrobiłem re-install sterownika i nadal to samo.
Dodam, że kopiowanie/przenoszenie na dysku "linuxowym" działa normalnie. Tylko ten ntfs coś szwankuje...
Teraz nie wiem czy wina leży po stronie:
- ntfs-3g
- zaktualizowanego jajka (synaptic)
- ewentualnie uszkodzonego dysku, lecz ma pół roku więc raczej wykluczam tę możliwość.

Jestem przekonany, że z tym ntfs coś jest nie tak w połączeniu z jajkiem 2.6.32.-27-generic ....
Tylko jak to sprawdzić? najlepiej jakby była możliwość downgrade jajka do tej, która jest w oficjalnym remixie matiego.

Spotkaliście się z takim problemem?

Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #1 : Grudzień 23, 2010, 02:07:01 »

Podczas wyboru systemu w Grubie wybierz pozycję ze starszym kernelem i wtedy sprawdź jak jest z kopiowaniem/przenoszeniem danych.
slawekebi
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Miętowy Remix 9 Isadora (32bit)

« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2010, 02:34:17 »

Przy próbie uruchomienia systemu wybrałem starszy kernel. Podczas bootowania wywalił komunikat, że nie może zamontować partycji (ta, na której są problemy z kopiowaniem/przenoszeniem). Nie mogę uruchomić systemu.

Wystartowałem z płyty live CD i po próbie wejścia do owej partycji, otrzymuje następujący komunikat:

Kod:
Zamontowanie położenia nie jest możliwe

Error mounting: mount exited with exit code 13: $MFTMirr does not match $MFT (record 5).
Failed to mount '/dev/sda5': Input/output error
NTFS is either inconsistent, or there is a hardware fault, or it's a
SoftRAID/FakeRAID hardware. In the first case run chkdsk /f on Windows
then reboot into Windows twice. The usage of the /f parameter is very
important! If the device is a SoftRAID/FakeRAID then first activate
it and mount a different device under the /dev/mapper/ directory, (e.g.
/dev/mapper/nvidia_eahaabcc1). Please see the 'dmraid' documentation
for more details.

Od razu mówię, że instalka od nowa wchodzi jak najbardziej w grę. W ciągu 1 lub 2 tygodni będę stawiał system od nowa na nowym komputerze (dyski będą w nowym komputerze).
Zależy mi na tym, bym mógł zgrać z tej nieszczęsnej window$owskiej partycji dane... mam ich ~262GB

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2010, 02:34:17 »

Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #3 : Grudzień 23, 2010, 02:51:08 »

Ojojoj. To wygląda poważnie. Jakby dysk się sypał...
Ja się na tym nie znam. Lepiej poczekaj na rady kogoś bardziej doświadczonego.
PS Jeśli masz zainstalowanego Windowsa, spróbuj zrobić to co Ci radzi ta komenda. Wciśnij WinLogo+R, w okienku które się pojawi wpisz cmd.exe i w linii komend wklep chkdsk /f.
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: