Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: nie ma automount usb hdd.pendrive dla zwyklego usera  (Przeczytany 626 razy)
w.p.
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« : Grudzień 23, 2010, 10:46:54 »

Miałem zacząć od wulgaryzmów ale Linuks uczy cierpliwości. Zawsze k... coś. Działa drukarka. Jeszcze do końca nie wytrzeźwiałem po opiciu tego cudu, a tu telefon z domu że nie widzi pendrive. Pięknie.
Więc zamiast pakować prezenty siedzę przy kompie i sprawdzam.
Jako root ładnie mi montuje wszystko, jako zwykły użytkownik - null. Podłączam dysk 160 GB, potem żeby mu dać szanse jeszcze pendive 16 GB - zero. fdisk pokazuje dyski i owszem:

Kod:
Dysk /dev/sdb: 160.0 GB, bajtów: 160041885696
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 19457
Jednostka = cylindrów, czyli 16065 * 512 = 8225280 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0x000816c3

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sdb1   *           1       19457   156288321    7  HPFS/NTFS

Dysk /dev/sdc: 16.0 GB, bajtów: 16013852672
głowic: 78, sektorów/ścieżkę: 14, cylindrów: 28641
Jednostka = cylindrów, czyli 1092 * 512 = 559104 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Identyfikator dysku: 0xc3072e18

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sdc1               8       28642    15634496    7  HPFS/NTFS

Ponieważ napędy przez 90% czasu pracują z Win więc NTFS - o ile to w ogóle ma znaczenie. Userzy są jako autologin. Widziałem jakieś tam ustawienia w Nautiliusie ale wszystko powłączane wg. mnie co trzeba,
Niedługo zacznę jechać na jakichś dopalaczach przez te problemy. Kocham Linuksa. Naprawdę. I nienawidzę. Zwłaszcza dziś.

Oczywiście hasło o taki problem wyrzuca tysiące stron ale jaki ma sens grzebanie w postach sprzed np 3 lat. Mogę założyć im konta administracyjne. Mogę im porobić jakieś skrypty. Nauczyć shella...
Sorry - szlag mnie trafia.Jakieś pomysły? Wesołych świąŧ.
Dodany: [time]Grudzień 23, 2010, 22:27:42[/time]
Jeśli user ma uprawnienia administratora to dyski się pojawiają. Najwyżej system będzie równie bezpieczny co XP

mati75: tagi code!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2010, 01:44:26 wysłana przez Дед_Мороз » Zapisane
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #1 : Grudzień 23, 2010, 11:30:13 »

A user z którego to robisz to główne konto, czy jakieś dodatkowe robiłeś?
Enlik
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Sabayon

« Odpowiedz #2 : Grudzień 24, 2010, 12:29:44 »

Jak to - się zepsuło? Bo rozumiem, że działało wcześniej... aktualizacja była jakaś? Dodane cud-repo?

zob. czy masz zainstalowane:
policykit-1-gnome
policykit-desktop-privileges

- Wybrałeś czerwony czy zielony?
- Tak.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Grudzień 24, 2010, 12:29:44 »

w.p.
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Grudzień 24, 2010, 11:29:41 »

Konta robiłem dodatkowe. Każdy ma własne Mrugnięcie
policykit* - zainstalowane mam

Jesli chodzi o to czy się zepsuło - prawdopodobnie było tak od zawsze czyli gdzieś od 2 m-cy. Pendrive rzadko jest w użyciu, głównie przeze mnie a u mnie działa. Aktualizacje robię na bierząco przez mintUpdate.

Może problemem jest to że to system 64 bit :/ Do tego podłączane napędy to nie FAT tylko dla wygody NTFS.
Jak tylko minie świąteczny rozgardiasz postaram się podać więcej szczegółów. Nie chce mi sie już szukać innego distro, bo sporo czasu już zmarnowałem na ustawienie i pokonfigurowanie tego (dla 4 osób).
w.p.
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2010, 02:44:59 »

Możliwe że problem polega na tym że u mnie user (poza mną) ma ustawione logowanie bez hasła:

http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=110&t=57801&start=0

"If I remember right, there was a bug that was somehow associated with autologin that caused USB drives to not automount. If you have autologin enabled so that on startup you boot straight to the desktop without ever seeing the user login screen, then USB automount may not work. Try logging out of your session and logging back in (not shutting down/restarting, just log out and back in) and see if USB drives are automounted after that.

Since I am the only one using the computer, I'm not worried about security and I was using the autologin, but I got tired of having to run disk utility every time I plugged in a USB stick. My workaround is to enable the user login screen on startup, but have it set to log me in automatically after only a 1 second delay. This slows down my boot up time by only a couple of seconds, and now USB will automount."

Może to podobny problem - ale jeszcze pogrzebię Mrugnięcie
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: