Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Instalacja Linux Mint 10 "Julia" - CD (32-bit) - problem.  (Przeczytany 1254 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
piograf
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Grudzień 30, 2010, 09:38:56 »

Uruchamiam live cd. Instaluję Mint 10. Instalator robi co trzeba-pobiera itp. Dochodzi do momentu jak poniżej na zrzucie, czyli konfigurowanie sprzętu. Stoi nawet 2-4 godziny i ani drgnie. Instalacja zatrzymuje się w tym momencie. Co zrobić by zainstalować bo dostaję już białej gorączki. Dodam, że identyczna sytuacja jest na Ubuntu 10.10.
http://v3m.pl/gfx/Screenshot.jpg
Ubuntu 10.10 zainstalować mogę wyłącznie z CD alternate. Instalowałem Debiana 6 bez problemów.
Próbowałem instalować wielokrotnie. Instalację robiłem na różnych dyskach z różnymi kartami graficznymi Gforce ( na HDD wyłącznie ten system). Partycje ustawiałem różnie. System plików też zmieniałem. Mimo tego bez zmian nie można zainstalować Mint 10. Wszystkie starsze wersje Ubu i Mint instalują się bez problemu. Instalowałem raz z CD innym razem z USB i również problem. Obraz jest dobry - pobierałem z różnych serwerów.
Mój sprzęt:
Płyta Asus K8N-E Deluxe, Karta graf. (5700) Asus Nvidia V9570 256mb RAM, Proc. AMD64 Athlon 2800+. RAM 1,2GB, Monitor Philips 19" Brillance 109P4. Hdd na przemian próbowałem na ATA i SATA.
Nie wiem co za licho przeszkadza w instalacji. Może jest jakiś Mint alternate?
Proszę o pomoc.

piograf
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2010, 10:06:46 »

Powiem tak. Jak debian chodzi to bierz LMDE 201012 lub jak chcesz wersję bazującą na ubuntu to mint 9.

HP 2510p || HP 8510w ||
piograf
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2010, 10:17:14 »

Mam to iso. Właśnie zastanawiałem się czy nie będzie z tym podobnych kłopotów przy instalacji. Pisałem na forum ubuntu, jednak nikt nie rozwiązał problemu. Wtedy wziąłem Debianka 6 na próbę i poszedł pięknie. Widzę w nim różnice w prędkości na plus.
Tu pytanie czy w LMDE 201012 jest też instalator do kart graficznych (stery niewolne) tak jak w Mincie i Ubu? Czy w razie problemów można tu jakoś instalować w trybie tekstowym tak jak alternate?
Pozdrawiam.

piograf
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2010, 10:17:14 »

mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Grudzień 30, 2010, 11:12:08 »

Nie ma instalatora do kart, trzeba zainstalować ręcznie najlepiej z repozytorium.

HP 2510p || HP 8510w ||
Ubunciak
Miętowy Kumpel
Miętowe nasionko

Reputacja 0

Distro: Ubuntu 9.10, Mint 8

kisiel w głowie mam, komu go dam...

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Grudzień 31, 2010, 01:28:30 »

kosa1: Jako, że mam brak jednej fazy - piszę z komputera Ubunciaka, mój nie ma zasilania.
Na wstępnym ekranie, tam, gdzie jest wybór opcji (zainstaluj i te inne) wejdź w F6 (tego nie jestem całkiem pewna, ale musi być gdzieś ten wybór) i zamień qiuet splash na "nomodeset" (bez cudzysł.), instalacja powinna pojść, ciąg dalszy znajdziesz tu na Forum, całkiem niedawno był podobny wątek.
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: