Mam następujący problem po starcie płyty i wybraniu instalacji lub wystartowania systemu w przypadku live mój monitor przechodzi w tryb czuwania, lampka z niebieskiej zmienia się w pomarańczową a na ekranie wyświetla się komunikat no signal. Co ciekawe ten problem pojawił się od wersji 8.x Ubuntu jeśli dobrze pamiętam od tamtej pory nawet jak próbuje włączyć i wyłączyć monitor efekt jest ten sam. Myślałem że to może problem z kablem ale to nie to problem występuje nie ważne jakiego kabla użyje do podłączenia monitora do komputera.
Najciekawsze jest to że ten sam problem występuje w przypadku Minta 9 i 10. Z tą różnicą że w przypadku Minta 9 mogę go odpalić i zainstalować (wersja DVD 32/64 Bit) w tzw. trybie zgodności, gdy go próbuje odpalić w normalny sposób (1 pozycja z listy) problem z monitorem się powtarza. Jeśli chodzi o Minta 10 nieważne czy próbuje go odpalić w zwykłym trybie czy w trybie zgodności monitor gaśnie coś spartolili.

Temat piszę z Minta 9 z zainstalowanymi sterami ati-driver-installer-10-12-x86.x86_64.run z instalacją nie było żadnych problemów. Compiz i inne wodotryski działają. I jeszcze jedno jeśli trzeba by było grzebać w konsoli to proszę o dokładny opis nie znam się za bardzo na komendach itp. Co nie znaczy że nie chciałbym poznać rozwiązania problemu. Więc proszę łebskich użytkowników tego forum o odpowiedz. Co do mojego sprzętu to jest to:
AMD ATHLON II X4 620
MSI 785GM-E51 AM3
POWER COLOR HD5770 1GB DDR5
MONITOR ASUS VW222U 22 cale