Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: linux Mint, Ubuntu - gasnący monitor (czuwanie) podczas próby instalacji  (Przeczytany 413 razy)
Arcio007
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9

« : Styczeń 01, 2011, 08:00:13 »

Mam następujący problem po starcie płyty i wybraniu instalacji lub wystartowania systemu w przypadku live mój monitor przechodzi w tryb czuwania, lampka z niebieskiej zmienia się w pomarańczową a na ekranie wyświetla się komunikat no signal. Co ciekawe ten problem pojawił się od wersji 8.x Ubuntu jeśli dobrze pamiętam od tamtej pory nawet jak próbuje włączyć i wyłączyć monitor efekt jest ten sam. Myślałem że to może problem z kablem ale to nie to problem występuje nie ważne jakiego kabla użyje do podłączenia monitora do komputera.
Najciekawsze jest to że ten sam problem występuje w przypadku Minta 9 i 10. Z tą różnicą że w przypadku Minta 9 mogę go odpalić i zainstalować (wersja DVD 32/64 Bit) w tzw. trybie zgodności, gdy go próbuje odpalić w normalny sposób (1 pozycja z listy) problem z monitorem się powtarza. Jeśli chodzi o Minta 10 nieważne czy próbuje go odpalić w zwykłym trybie czy w trybie zgodności monitor gaśnie coś spartolili. Zawstydzony
Temat piszę z Minta 9 z zainstalowanymi sterami ati-driver-installer-10-12-x86.x86_64.run z instalacją nie było żadnych problemów. Compiz i inne wodotryski działają. I jeszcze jedno jeśli trzeba by było grzebać w konsoli to proszę o dokładny opis nie znam się za bardzo na komendach itp. Co nie znaczy że nie chciałbym poznać rozwiązania problemu. Więc proszę łebskich użytkowników tego forum o odpowiedz. Co do mojego sprzętu to jest to:
AMD ATHLON II X4 620
MSI 785GM-E51 AM3
POWER COLOR HD5770 1GB DDR5
MONITOR ASUS VW222U 22 cale
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2011, 01:47:07 »

Jeśli obecnie zainstalowana wersja systemu (o ile dobrze rozumiem - Mint 9) pracuje dobrze - to pozostań przy niej. Jest to wersja o długim wsparciu.
Kolejne wydanie, oparte o Ubuntu 10.10 jest wydaniem, powiedzmy, testowym, jak każde, pomiędzy wydaniami LTS. Na wielu maszynach są podobne problemy, spowodowane niezbyt dobrze pracującymi sterownikami kart graficznych.
Ewentualnie, jeśli lubisz eksperymenty - możesz sprawdzić, jak Ci wyjdzie upgradowanie systemu do następnej wersji, ale prawdę powiedziawszy, nie widzę powodów do gonienia za każdym wydaniem...
W moim przypadku - karta nVidia - przez własną nieuwagę "pociągnęłam" upgrad systemu (zachciało mi się nowszej wersji Gimpa, która zresztą w Ubuntu 10.04 pracowała dobrze),  do tej pory  nie robię pełnego upgradu (został mi "stary" xorg), bo nie wiem, co mi wyskoczy.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: