Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Nie działający modem play  (Przeczytany 1312 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Gregor_M
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: linux

« : Styczeń 02, 2011, 10:35:44 »

Witam, życzę wszystkim NAJLEPSZEGO-szerokości i przyczepności -to na dobry początek bo jestem nowym użytkownikiem forum. Wiem że temat który poruszam jest dość popularny i szeroko opisywany, niestety żadne z rozwiązań tu podanych nie pasuje do mojego problemu. Też mam modem play, też skonfigurowałem go w mincie, też mi się łączy, pokazuje że sieć działa, że sygnał ok. modem wesolutko świeci ale nie otwiera się żadna strona. Zainstalowałem nową przeglądarkę myśląc że stary dobry Fox nie daje rady ale się myliłem. Opera również nie widzi sieci. Tak, znalazłem odpowiedź dotyczącą UBUNTU, wszystko fajnie dla kogoś kto wie o co w trawce piszczy i w linuksie miga. Dla mnie to jak rozmowa z Chińczykiem. Owszem znalazłem terminal wpisałem "wvdial" wypisał że nie ma takiego pliku ale może go zainstalować. Pół godziny dochodziłem jak to zrobić bo w terminalu przy wpisywaniu hasła nic się nie pokazuje. Początkowo więc zgłupiałem i już rozkręcałem klawiaturę 1000-ąc letniego lapka, ale potem jakoś mnie olśniło i coś tam się wgrało. Tyle że w katalogu etc nie pojawił mi się żadem plik wvdial.conf więc jak go mam zmodyfikować?Co? Dodatkowo nie mam też opcji "mc" też wypisuje że może zainstalować-tylko po co jak już na pierwszym kroku z porady daje plamy. Chyba wrócę do "windy" tam jakoś wszystko robi się samo. Rany-proszę o pomoc w tej sprawie tylko w ojczystym języku. Dziękuję pięknie i wybaczcie jak wbiłem się z pytaniem w złym miejscu.

kosa1: Wątek przeniosłam, troszkę rozwagi proszę, należy najpierw popatrzeć i poszukać odpowiedniego działu. Poproszę o odnośnik do rozwiązania podanego dla Ubuntu - postaram się "przetłumaczyć" łopatologicznie.
Dodany: [time]Styczeń 02, 2011, 23:47:28[/time]
 Oto i link do Chińszczyzny z góry dziękuję :

http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=82759

Nie krzycz, pisz normalnie - mati75
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 08:27:29 wysłana przez mati75 » Zapisane
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2011, 01:24:43 »

A teraz zacznijmy:
Czy program wvdial masz zainstalowany? Tylko jak, skoro nie masz dostępu do Internetu (chyba, że na innym połączeniu...). Tylko, skoro nie masz pliku /etc/wvdial.conf - to coś mi wygląda, że nie jest zainstalowany...Jeśli jest, czytaj dalej.
W każdym razie, żeby edytować ten plik wykonujesz:
Terminal:
Kod:
sudo nautilus
   (pokaże się monit o podanie hasła, wpisujesz, ono nie będzie widoczne, tak ma być i klikasz ENTER)
Jesteś od tej chwili na prawach roota, więc uważaj, co czynisz. Przechodzisz do system plików -> etc ->wvdial.conf (popatrz uważnie, może jest katalog "wvdial, a w nim wvdial.conf). Jeśli plik jest to otwierasz go do edycji (otworzy się, bo jesteś na prawach roota, tylko nie zapomnij po edycji zapisać!).
Identycznie postępujesz przy edycji plików dotyczących DNS-ów. Wychodzisz z trybu roota, zamykasz ternimal, bieżesz głęboki oddech i jedziemy dalej:
Teraz tak: żeby Network Manager nie zmieniał DNS-ów po edycji wykonujesz w terminalu:
Kod:
sudo chattr +i /etc/resolv.conf
chattr +i /etc/ppp/resolv.conf
To, co jest w punkcie 5 przepisu wykonujesz znowu używając:
Kod:
sudo nautilus
Reszta powinna już być jasna, najpierw napisz, czy moje tłumaczenie jest dostatecznie zrozumiałe, jeśli coś nie tak, napisz.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2011, 11:25:17 »

Dodam jescze 3 i pol grosza ze wzgledu na to ze ostatnio mialem okazje bawic sie z kilkoma modemami tej pseudo sieci. Skad kolego wiesz ze modem sie podlaczyl do Playa?

Jaki modem dostales? Czy jest wykrywany poprawnie? Prosba o wynik dmesg.
Jesli uwazasz ze polaczenie jest to zrob ping na jakies IP, np. 194.204.159.1 lub 194.204.152.34.

Jeden z modemow PLAYa musial by np wlozony zanim system wystartowal gdyz pozniej byl problem z zaladowaniem odpowiedniego modulu do jadra (temat przewijal sie na bugtracku).

Podaj wiecej informacji. Moze byc tak jak Kosa1 napisala ze DNSow nie amsz ustawionych wiec najpierw zrob co kolezanka mowi.

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2011, 11:25:17 »

Gregor_M
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: linux

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2011, 12:16:58 »

Na początek-dziękuję za zainteresowanie  :-) Co do programu wvdial to pomimo połączenia kablem z siecią i wpisania wszystkiego jak trzeba -chyba się nie zainstalował. W folderze etc nadal nie widzę katalogu wvdial więc rozumiem że mam grubszy problem bo nie można przejść do następnego kroku. Co do modemu to posiadam standartowy HUAWEI E169. Pod windowsem działa bez zarzutu. Nie spróbowałem jeszcze pinga ale po podłączeniu modemu pojawia się ikonka połączenia, strzałki wyszukujące sieć i potem antena i informacja że połączenie zostało nawiązane. U góry w prawym rogu wyświetla się siła sygnału,a po wejściu w informacje o połączeniu wyskakuje masa cyferek z bramką etc. włącznie. Jakieś pomysły co dalej ?
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2011, 12:52:31 »

No ale Ulvhedin prosił o wynik polecenia dmesg, to możesz wykonać, otwierasz terminal i wpisujesz polecemie:
Kod:
dmesg
Następnie zaznaczasz wszystko (będzie dużo!) i wklejasz na Forum używając znaczników CODE (to taki znaczek #).
Zaczekaj na Ulvhedin - jest naszym guru od połączeń sieciowych.
Ulvhedin : nie wiem, czy dobrze szukam, ale coś takiego jeszcze znalazłam: http://sourceforge.net/projects/huaweie169h3g/?

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Linux OpenSuse 12.1 x86 _64 AMD

stan wolny

« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2011, 07:26:31 »

Spróbuj według tego http://www.nibyblog.pl/wvdial-konfiguracja-dla-polaczen-z-play-online-1753.html sam miałem problem z siecią Play i w ten sposób zadziałało .

edit. tyle że zamiast vim lepiej użyć innego edytora .
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 07:31:11 wysłana przez aviaton » Zapisane

AMD 64 X  3800+ MSIK9N Neo V3  GF 7300GT 2 GB RAM
meds2006
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: mint maya

« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2011, 07:41:21 »

dziwne, mam ten model i nic nie robiłem, a śmiga bez zarzutów
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: