JacekJacek
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: linux mint
|
 |
« : Styczeń 07, 2011, 03:28:40 » |
|
Witam wszystkich forumowiczów. Moim problemem jest brak dźwięku na komputerze. Posiadam płytę główną Asus p4p800 z wbudowaną kartą dźwiękową na AC97. Podczas używania winXP nie było najmniejszych problemów z dźwiękiem. Były problemy z systemem więc postanowiłem zainstalować Ubuntu 8 którego używałem na starym PC i nie było problemów. Jednakże tym razem problemem okazał się brak dźwięku. Postanowiłem zaktualizować Ubuntu do najnowszej wersji lecz problem pozostał. Założyłem że to błąd podczas instalacji więc sformatowałem dysk i zainstalowałem "Ubuntu Malinowa Mandarynka". Następnie przyszła kolej na wypróbowanie kolejnego systemu tym razem Linux Mint (sądząc z ekranu startowego to Izadora wersja 9, Gnome 32 bity) Grzebanie w Alsie nie pomaga, wszystkie paski są włączone ustawione na maks. Dźwięku nie ma ani z CD ani z Youtube, głośniki są sprawe. Szukałem pomocy w istniejących wątkach lecz nic ciekawego nie znalazłem. Próbowałem oddać komputer do serwisu ale zazwyczaj ich kompetencje ograniczają się do sformatowania dysku i zainstalowania windowsa (no może czasem sterowniki i przeglądarka internetowa), co jestem w stanie od dawna sam zrobić. Czy może ktoś spotkał się z tym problemem bądź zna rozwiązanie?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 06:42:29 wysłana przez JacekJacek »
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
:I
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2011, 04:11:44 » |
|
Isadora, a nie Izadora.  To może zacznijmy od podstaw.  Sprawdź na pasku, czy nie masz wyciszonego dźwięku, bo domyślnie jest wyłączony. Jeśli nie pomoże: Menu >> Preferencje >> Dźwięk > zakładka Wyjście i sprawdź czy dobre urządzenie jest zaznaczone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JacekJacek
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2011, 04:29:12 » |
|
Posiadam tylko "Wewnętrzny dźwięk Analog Stereo" i to ten jest wybrany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2011, 04:29:12 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ilin
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2011, 05:11:01 » |
|
Pokaż na poczatek cat /proc/asound/cards
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 07, 2011, 05:59:22 » |
|
Master, popraw no błąd w temacie....
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
JacekJacek
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 07, 2011, 06:43:16 » |
|
Poprawiłem nazwę tematu, w terminalu wyszło mi 0 [ICH5 ]: ICH4 - Intel ICH5 Intel ICH5 with AD1980 at irq 17 Edit: Przepraszam za błędy w temacie i code.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2011, 07:00:09 wysłana przez JacekJacek »
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2011, 06:48:24 » |
|
Znaczniki code używaj do wyników z terminala 
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
ilin
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 08, 2011, 09:36:33 » |
|
Teraz pokaż amixer scontents
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JacekJacek
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 08, 2011, 10:42:18 » |
|
Wygląda to tak. Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Master Mono',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 0 [0%] [-46.50dB] [off] Simple mixer control 'Master Surround',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Headphone Jack Sense',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [off] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 25 [81%] [3.00dB] [on] Front Right: Playback 25 [81%] [3.00dB] [on] Simple mixer control 'Surround',0 Capabilities: pvolume pswitch penum Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Surround Jack Mode',0 Capabilities: enum Items: 'Shared' 'Independent' Item0: 'Shared' Simple mixer control 'Center',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'LFE',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 31 [100%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Line',0 Capabilities: pvolume pswitch cswitch cswitch-exclusive penum Capture exclusive group: 0 Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Front Left: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture [off] Front Right: Playback 31 [100%] [12.00dB] [on] Capture [off] Simple mixer control 'Line Jack Sense',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'CD',0 Capabilities: pvolume pswitch cswitch cswitch-exclusive penum Capture exclusive group: 0 Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Front Left: Playback 26 [84%] [4.50dB] [on] Capture [off] Front Right: Playback 26 [84%] [4.50dB] [on] Capture [off] Simple mixer control 'Mic',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive penum Capture exclusive group: 0 Playback channels: Mono Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [on] Front Left: Capture [on] Front Right: Capture [on] Simple mixer control 'Mic Boost (+20dB)',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [off] Simple mixer control 'Mic Select',0 Capabilities: enum Items: 'Mic1' 'Mic2' Item0: 'Mic1' Simple mixer control 'Video',0 Capabilities: cswitch cswitch-exclusive penum Capture exclusive group: 0 Capture channels: Front Left - Front Right Front Left: Capture [off] Front Right: Capture [off] Simple mixer control 'Phone',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-exclusive penum Capture exclusive group: 0 Playback channels: Mono Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [off] Front Left: Capture [off] Front Right: Capture [off] Simple mixer control 'IEC958',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'IEC958 Playback AC97-SPSA',0 Capabilities: volume volume-joined penum Playback channels: Mono Capture channels: Mono Limits: 0 - 3 Mono: 3 [100%] Simple mixer control 'IEC958 Playback Source',0 Capabilities: enum Items: 'AC-Link' 'A/D Converter' Item0: 'AC-Link' Simple mixer control 'Aux',0 Capabilities: pvolume pswitch cswitch cswitch-exclusive penum Capture exclusive group: 0 Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Front Left: Playback 31 [100%] [12.00dB] [off] Capture [off] Front Right: Playback 31 [100%] [12.00dB] [off] Capture [off] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch penum Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 15 Front Left: Capture 0 [0%] [0.00dB] [on] Front Right: Capture 0 [0%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'Mix',0 Capabilities: cswitch cswitch-exclusive penum Capture exclusive group: 0 Capture channels: Front Left - Front Right Front Left: Capture [off] Front Right: Capture [off] Simple mixer control 'Mix Mono',0 Capabilities: cswitch cswitch-exclusive penum Capture exclusive group: 0 Capture channels: Front Left - Front Right Front Left: Capture [off] Front Right: Capture [off] Simple mixer control 'Channel Mode',0 Capabilities: enum Items: '2ch' '4ch' '6ch' Item0: '2ch' Simple mixer control 'Downmix',0 Capabilities: enum Items: 'Off' '6 -> 4' '6 -> 2' Item0: 'Off' Simple mixer control 'Exchange Front/Surround',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [off] Simple mixer control 'External Amplifier',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'High Pass Filter Enable',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'Spread Front to Surround and Center/LFE',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'Stereo Mic',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'V_REFOUT Enable',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Mono: Playback [on]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ilin
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 08, 2011, 10:53:19 » |
|
Simple mixer control 'Master Mono',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined penum Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 0 [0%] [-46.50dB] [off] Jak widać jest wyłaczone. Masz tam wiecej takich kwiatków. odpal w jednym terminalu speaker-test W drugim terminalu alsamixer Przełączaj te przełaczniki klawiszem m na klawiaturze. Być może usłyszysz szum jaki generuje speaker-test.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JacekJacek
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 08, 2011, 11:17:45 » |
|
Zabawa z alsą nic nie dała, choć słyszałem takie ciche pszzz spzzzzz ale to pewnie dlatego że głośniki na full odkręcone(z wyłączonym terminalem też słychać) . Ale na Youtube dalej brak dźwięku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ilin
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 08, 2011, 11:26:14 » |
|
Podaj chip karty z alsamixera.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JacekJacek
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2011, 11:35:48 » |
|
Analog Devices AD1980
|
|
|
|
|
|
|
|
|
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
Distro: MacBuntu 10.10 :) & HackMacOS 12.04 LTS
to dziki kraj ! idę zapolować.
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 08, 2011, 01:39:28 » |
|
no więc z tego co się zorientowałem to jest to bug Alsy więc trzeba czekać aż naprawią . Ale podobno istnieje rozwiązanie daj zrzut ekranu z preferencji dźwięku zakładka sprzęt . . z tego co piszą na bugs.launchpad.net problem można usunąć ustawiając w profilu dźwięku Analog output/No Amplifier a jeśli to nie pomoże i masz dość czekania na rozwiązanie to proponuje zakupić to http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-muzyczna-usb-5-1-3d-hq-i1387277374.html , ja też miałem problemy z kartą i właśnie to mi pomogło działa od reki
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 01:44:55 wysłana przez euklides »
|
|
|
|
|
JacekJacek
Miętowe nasionko