Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: asus k52jc --- geforce 310m  (Przeczytany 1739 razy)
tomasz111xp
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Styczeń 30, 2011, 11:01:32 »

Czy instalowal ktos Linux mint wlasnie na takim laptopie ? Bo jak wiadomo posiada on 2 karty graficzne ... zinetgrowana od intela oraz geforce 310m... system poprawnie wykrywa geforca ale problem pojawia sie po jakiej kolwiek probie instalacji sterownika tzn po instalacji sterownika po prostu nie wstaje ... znaczy wlacza sie w trybie tekstowym .... instalowalem poprzez rozne metody np ... http://forum.linuxmint.pl/index.php?topic=2228.0... w biosie takze przelaczylem opcje grafiki z 'win7/vista' na 'other' ... moze ktos jest w stanie mi pomoc bo ja raczej na nic wiecej nie wpadne ... Pozdrawiam
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2011, 03:23:13 »

podobnie jak w ASUS 1215N. technologia Optimus jest na razie wspierana przez Windowsy. Linux w bardzo szczatkowej postaci. Istnieje mozliwosc wylaczenia Intela i wgranie sterow do nvidii ale.. roznie z tym bywa.
Ogolnie sledz watek na temat netbookow na forum ubuntu, a konkretnie wypowiedzi usera ext73.

ps. Ja mam akurat 1215N i jestem zadowlony z pracy Mint 10 na nim. Wszystko wykryl, efekty dzialaja. Zero problemow. NVidii nie wylaczalem. W sumie by sie rpzydalo - mniej bateriii by zarlo.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 03:24:49 wysłana przez Ulvhedin » Zapisane

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
tomasz111xp
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2011, 01:24:28 »

No dobrze skoro na optimusa trzeba poczekac to zamierzam sie skupic na zainstalowaniu sterowników graficznych od zintegrowanej karty Intel HD Graphic ... Czy wystarczy z pakietow doinstalowac pakiet "mesa" czy instalacja wyglada troche bardziej złożenie ?
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2011, 01:24:28 »

Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Luty 08, 2011, 04:35:06 »

Mi na dzien dobry po instalacji dzialo wszystko co potzreba bez zadnych zabaw. Wszystkie efekty pulpitu lacznie z kostka dzialaja plynnie i nie mam nic do zarzucenia. Mowie oczywiscie o wersji Mint 10.

Krom
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Gentoo

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2011, 04:18:59 »

Po pierwsze Ulvhedin nie wiem jak zamierasz wylaczyc intela kiedy karta nvidi nie ma fizycznego polaczenia z monitorem. Poszukaj troche na necie czym sie rozni Optimus od rozwiazan z multiplekserem.

Posiadam tego laptopa. Narazie doszedlem tylko do wylaczenia grafiki. Niestety oszczednosc narazie jest tylko przy pracy w konsoli. Wystartowanie X'ow zawiesza caly komputer (nie dzialaja nawet wywolania ATK).
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2011, 11:35:32 »

Po pierwsze Ulvhedin nie wiem jak zamierasz wylaczyc intela kiedy karta nvidi nie ma fizycznego polaczenia z monitorem. Poszukaj troche na necie czym sie rozni Optimus od rozwiazan z multiplekserem.

Po pierwsze Krom wiem ze Optimus nie obsluguje multiplexingu ale niektore _netbooki_  z ta technologia i owszem. 1215N nie posiada.. nie wiem jak w tych waszych jest.
Temat zwiazany z praca nad ta nieszczesna technologia znajduje sie np. tu:
http://airlied.livejournal.com/74176.html

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: