Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: iPLUS z Huaweii  (Przeczytany 831 razy)
slavinho
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Luty 18, 2011, 12:10:22 »

Mam problem z połączeniem komórkowym przez modem USB. Ale od początku:
Po zainstalowaniu świeżutkiego polskiego Minta 10, udało się bez najmniejszego problemu uruchomić iPLUS-a z modemem Huawei E800 (ExpressCard). Ale mam jeszcze modem na USB, Huawei E169. Używam ich zamiennie, więc chciałbym, żeby działały oba.
No i tu już tak łatwo nie poszło... Po włożeniu pojawia się okno "Wymagany kod PIN do odblokowania karty" (tak samo jak przy ExpressCard). Podaję PIN okno znika i pojawia się informacja: "Sieć. rozłączono - tryb offline". Po czym znowu okno do podania PIN-u, które znika po kilku sekundach nawet jak nic nie wpiszę, potem "Sieć. rozłączono". I tak w kółko... Wygląda tak, jakby się co chwilę resetował. Poza tym w tym modemie jest jeszcze pamięć wewnętrzna i karta pamięci, które powinny działać jak dwa niezależne pendrivy, których też nie widzi.
Używam jednej karty SIM, więc wiem, że jest dobra. Próbowałem też pod PCLinuxOS i sieć ruszyła od kopa, podobnie jak pendrive, więc modem też jest OK.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Dodany: Luty 18, 2011, 12:41:52
Zaraz po napisaniu tego posta spróbowałem jeszcze raz i sieć ruszyła (ale pendriva dalej nie widzi). Ale tylko raz. Próbowałem później jeszcze kilkanaście razy i nic. Więc problem pozostaje.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 12:41:52 wysłana przez slavinho » Zapisane
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: LinuxMint 10 Julia KDE x32

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2011, 06:29:52 »

Może system sam nie montuje Ci partycji. Znajdź w repo MountManager i zainstaluj. I tam ustaw żeby montował się. Jak zobaczysz interfejs MM to ogarniesz. W gnome jest też aplet/widget to montowania partycji. Prawym kl. myszki na panej to tam poszukaj. Zacznij od apletu Mrugnięcie
Tu masz więcej o montowaniu.
http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,95.0.html
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 06:37:08 wysłana przez wojassi » Zapisane

Lenovo SL500 C2D 1,8Ghz; Intel GMA 4500HD
slavinho
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2011, 02:21:17 »

System automatycznie montuje partycje. Wszystkie inne pendrive i dyski zewnętrzne działają.
Ale chrzanić pendrive mój podstawowy problem to działanie sieci.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2011, 02:21:17 »

michal
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2011, 10:37:50 »

Hej. Ja ma podobny problem z połączeniem sieciowym. Mam modem huawei e160g (blueconnect). System wykrywa, że modem jest podłączony i po próbie nawiązania połączenia jakakolwiek aktywność modemu znika (przestaje świecić), a w menadżerze połączeń nie ma go na liście dostępnych sieci. I za każdym razem to samo. Po podłączeniu widzi, a po próbie połączenia znika :/ Mam Linux Mint 10 (wersja KDE). Na ubuntu 10.04 nie było żadnych problemów. Może macie jakieś sugestie? Uśmiech
euklides
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: MacBuntu 10.10 :) & HackMacOS 12.04 LTS

to dziki kraj ! idę zapolować.

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2011, 04:49:54 »

polecam dwa wątki

http://www.goldenline.pl/forum/70382/linux-mobilny-czyli-konfiguracja-kart-3g-dla-iplus-blueconnect-i-orange

http://alicja2.stifflog.com/node/10

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: