Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: hasło nie pasi...  (Przeczytany 451 razy)
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: LinuxMint 10 Julia KDE x32

« : Marzec 01, 2011, 03:20:41 »

Z menu wybieram synaptic manager i prosi mnie o hasło roots - standrd. Wpisuje i nic... duploud. Krzyczy, że jest incorrect i coś o zmianie przywilejów. Gdzie to znaleźć w KDE ?  Z konsoli normalnie wchodzi gładko bez masła a wyklikać z menu już się nie da. Jakieś pomysły?

Lenovo SL500 C2D 1,8Ghz; Intel GMA 4500HD
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2011, 08:10:18 »

Przez terminal idzie?

HP 2510p || HP 8510w ||
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2011, 09:58:39 »

Na terminalu idzie. Wklepuje sudo synaptic i otwiera się. A jak otwieram menu- aplikacje- synaptic to prosi mnie o to hasło i krzyczy, że incorrect.

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2011, 09:58:39 »

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2011, 10:00:50 »

Próbowałeś

Kod:
sudo passwd root

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2011, 08:52:49 »

Tak zmieniałem już.
Wkleje obrazek dla jasności: http://img339.imageshack.us/i/snapshot1r.png/

Zauważyłem, że w KDE jako użytkownik nie można dłubać w pakietach, aplikacjach typu synaptic i takich miejscach adminowych- np. zarządzanie użytkownikami ustawiniach system. Użytkownik ma to zablokowane. Z konta roota i konsoli idzie wszystko. Więc nie chodzi oto, że system nie uznaje hasła a oto, że użytkownik nie ma takich przywilejów. Teraz pytanie gdzie to zmienić. Po zalogowaniu jako root i wejściu w zarządzanie użytkownikami i grupami w ustawieniach systemu można wejść w edycje użytkownika i zmienić przynalezność do grup np. root. U mnie nic to nie zminiło lub może źle coś zrobiłem. Tak czy owak jest to jakiś krok w rozwiązaniu problemu bo na wielu forach jest ten temat poruszany i nie ma rozwiązania. Więc pytanie ponawiam Mrugnięcie
Gdzie się w kde zmienia przywileje dla otwierania poszczególnych elementów- aplikacji?
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2011, 06:39:10 wysłana przez wojassi » Zapisane

wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2011, 08:24:16 »

Jeśli mam rację to kubuntu i mint z kde są absurdami. Wcześniej nie myślałem o tym ale teraz to do mnie dotarło.

Zakładając, że linux pragnie ugryźć kawałek tortu z rynku zwykłych userów to narzędziem do tego musi być proste środowisko graficzne. Gnome staje się ładniejsze i szybsze a kde jest ładne i bardzo wygodne.
Do sedna. Jeśli zwykły użytkownik ma/chce wejść do system settings i zarządzania np. użytkownikami czy do zarządzania pakietami synaptic to wyskakuje monit o podanie hasła i cokolwiek byśmy nie wpisali (zakładając że będzie poprawne hasło) to i tak to jemu  "psu na budę" bo wyświetli, że jest incorrect. I jak w poprzednim poście już wspomniałem nie chodzi oto, że jest złe, tylko że user nie ma przywilejów. Tylko, żeby wejść w te ustawienia i zmienć to mamy dwie drogi - dla zwykłego usera (pomijam tu konsole - kochacie ją wszyscy i mi też już się podoba Uśmiech
1. Zalogować się jako root i dokonać zmian - yyyyyyyyyyyyyy zonk. W kde jest to przecierz zablokowane.
Wiem, wiem można odblokować ale... -> a). z konsoli czyli nie dla zwykłego usera więc trzeba wiedzieć jak,
b). Pojawią się głosy, że po co? to niebezpieczne itd.
2. Wejść do ustawień systemu i administracji i wyklikać - i tu jak już wspomniałem wyżej nie da się bo ogranicza nas monit o hasło, które i tak nie działa. To po co ten monit...
To po jaką chorobę jest to środowisko graficzne kde skoro i tak zwykły user nie może w nim nic zrobić?
Na koniec chciałbym jeszcze dodać, że nie chodzi mi o takiego użytkownika, który korzysta z komputera np. w bibliotece. Bo tam jest admin który wie co robi (blokuje lub nie). Pytanie co właścicielami komputerów domowych czy laptopów... Tak więc w kółko sie kręcimy dopóki nie poznamy komend w konsoli by móc to wszystko odblokować. Tylko jeśli i tak musimy siedzieć na konsli to po co te ikonki do klikania? chyba dla ozdoby.

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: