wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« : Marzec 08, 2011, 02:11:33 » |
|
W związku iż nagle mi przestał działać mikrofon zacząłem szukać rozwiązania. Reinstalacja kmix i skype nic nie dała. Wchodzę w ustawienia kmix i oczywiście mam tam tylko dwie kolumny. Gdy wejdę w konfiguracje kanałów by dodać kanał tam nic nie ma oprócz głównego widzialnego kanału. Tak samo zrobiłem po zalogowaniu się jako root. Ku mojemu zdziwieniu były tam pięć kanałów z suwakami i pełne ustawienia. Skype działał bardzo dobrze na roocie więc wiedziałem, że sprawa dotyczy tylko użytkownika- mnie. Dodałem nawet użytkownika do nowych grup, których nie miał wcześniej... i to też gucio dało. Wróciłem do siebie i dodałem widget veromix. Nie spodobał mi się więc go zamknąłem ale mikrofon zaczął działać...
Chciałbym wyrazić swoje niezadowolenie i jednocześnie zapytać jeszcze raz jak to zrobiłem w temacie "hasło nie pasi" Po jakiego instaluje się środowisko graficzne kde w systemie skoro i tak wszystko trzeba robić z konsoli (a czasami się nie da i tak)? A może kubuntu i jego mintkde to antypropaganda przeciw "flagowegowemu" produktowi z gnome? Wydaję mi się, że większość zwykłych użytkowników raczej zasysa gotowe linuxy na własne komputery i po wała robić na starcie takie ograniczenia. Nie chcę się czepiać a w szczególności obrazić nikogo bo nie oto tu chodzi. Wolałbym, żeby to była konstruktywna krytyka przyczyniająca się do ułatwienia pracy na komputerze zwykłego użytkownika. Tym bardziej, że nienormalne jest, że user nie ma dostępu do ustawień głośności.
A może trzeba usiąść i się zastanowić co musi być obwarowane hasłem (oczywiście poparte logiką) a co z miejsca dostępne. Może trzeba rozróżnić profil usera-domowego i usera-pracownika w firmie?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2011, 07:01:54 wysłana przez wojassi »
|
|
Lenovo SL500 C2D 1,8Ghz; Intel GMA 4500HD
|
|
|
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2011, 11:52:22 » |
|
To dziwne bo u mnie spod roota i usera są te same ustawienia i te same problemy .
|
|
|
|
|
|
AMD 64 X 3800+ MSIK9N Neo V3 GF 7300GT 2 GB RAM
|
|
|
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2011, 12:55:24 » |
|
Po prostu niezły absurd. Skoro admin albo inny profesjonalista ściąga linuxa to pewnie będzie umiał to sobie poprzestawiać. Ja jeszcze nie potrafię tak świetnie dłubać w linuxie i raczej patrzę z punktu widzenia zwykłego usera a wręcz osoby, która by chciała zrezygnować z dziurawego windowsa na rzecz linuxa. Więc jak instaluje system z głównym użytkownikiem ze wszystkimi przywilejami (przynależność do grupy root i nnych) to chciałbym spokojnie otworzyć synaptica i nawet jeśli mi się pojawi monit o hasło to ma to działać inaczej całe środowisko traci sens.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 12, 2011, 12:55:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 12, 2011, 11:10:05 » |
|
może mnie za to zabiją, ale ja, jak mi nie działa mikrofon doinstalowuję pulseaudio i manager do tegoż, przesuwam suwak mikrofonu na sto procent, urządzenia dźwiękowe są ustawione w skejpie na pulse i zawsze działa, o ile to mikrofon zewnętrzny.
|
|
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 12, 2011, 11:36:29 » |
|
@lawojku jak mi nie działa mikrofon doinstalowuję a my się tu kopiemy z koniem  ja też tak chce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 12, 2011, 09:59:42 » |
|
Tam dźwięk najmniejszy problem. Kwestie przywilejów w KDE są dziwnie skonstruowane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2011, 10:02:41 » |
|
może zainstalował Ci się skype w /opt? Niestety czasem tak mam, że jak coś jest w tym katalogu, to muszę zmienić uprawnienia, nie wiem dlaczego się tak dzieje, nie znam się na tym. Tak miałem z picasa w LMDE oraz w ubuntu 10.04 dawniej. Może dotyczyć i skejpa.
|
|
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 13, 2011, 03:35:21 » |
|
Nie to nie to. Skype działa normalnie. W /opt mam tylko firefoxa, którego odpalam normalnie. To kwestia konstrukcji kubuntu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 26, 2011, 07:59:49 » |
|
A ja wam coś powiem ,wnerwia mnie to KDE z tymi prawami sam stałem się ofiarą i nie wiem jak wybrnąć ,kiedyś wystarczyło nadac takie prawa przez chmod lub chown dzisiaj to nie działa dodawanie grup też jakaś lipa , dzisiaj nie mogę zapisać zdjęcia po obróbce bo nie mam do niego prawa  k.. dosyć tego może ktoś to rozwiązał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 26, 2011, 09:23:29 » |
|
no, nasz kochany linuksik mocno przesadził z bezpieczeństwem, niewygoda jak nie wiem. Iplę w kde muszę za każdym uruchomieniem systemu ustawiać (portfel), w gnome wystarczyło raz...i chyba też niezbyt potrzebnie.
|
|
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 26, 2011, 09:37:16 » |
|
Portfel trzeba wyłączyć, ustawienia systemowe-szczegóły konta. Takie kwiatki mnie wkurzają Nie można zapisać pliku "/home/tomi-aviaton/Pulpit/All Gimp .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 09:43:40 wysłana przez aviaton »
|
|
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 26, 2011, 09:56:22 » |
|
portfel można wyłączyć, działa wsjo oprócz ipli, musi być puste hasło.
Poradziłem sobie dodając do sesja/uruchamianie programów: kwalletmanager, bo sam nie chce się uruchomić przy ipli, choć powinien.
Spróbuj nie za pomocą konsoli i poleceń, tylko za pomocą managera plików zmienić uprawnienia, sudo dolphin, albo sudo thunar, jakby dolphin nie chciał w ten sposób odpalić (tylko thunara trzeba doinstalować, lepiej się nim - oraz nautilusem - moim zdaniem - operuje na plikach na prawach roota).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 10:49:38 wysłana przez lawojku »
|
|
wojtek
|
|
|
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2011, 01:46:17 » |
|
Wiecie takich problemów chyba nie ma jak KDE doinstaluje się do Gnome i potem Gnome sie wywali ale wtedy zostaje chyba trochę śmieci i trzeba popracować by wszystko podpasowało. Albo się mylę...to już gorzej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2011, 10:41:58 » |
|
Po prostu za szybko się rozwija i to jest problem deweloperzy od KDE mają miliony pomysłów jak to ludziom dobrze zrobić no i robią
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 28, 2011, 02:10:28 » |
|
używam teraz KDE (PClinuxOS), podoba mi się, ładnie dopracowane szczegóły wyglądu, możliwości konfiguracji, ale w porównaniu do gnome - jest technicznie niedokończone, czasem nie zapamiętuje ustawień (dlatego napisałem wcześniej, że do ważnych operacji na plikach może lepiej używać thunara lub nautilusa, bo narzędzia KDE czasem nie zapamiętują ustawień - ten defekt zauważyłem), czasem coś wyskoczy z błędem i nie jest to bynajmniej wina pclosa tylko kde. Również wydaje mi się, że twórcy KDE poszukują nowości i możliwości rozwoju środowiska, ale jednak zanim skończą jedną wersję, poprawią błędy, powstaje następna. W gnome tego nie ma, wszystko działa jak należy. Jezeli coś się wali, to można zwalić winę na daną dystrybucję, w KDE raczej na środowisko. ..ale nie powiem, urok KadeE ma, trudno się oprzeć).
|
|
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
|