lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« : Marzec 11, 2011, 06:27:52 » |
|
Mam pytanie odnośnie Aptosid, jak to działa, czy stabilnie, szybko? Jak wygląda spolszczenie, instalacja sterowników? Jeżeli można, to poproszę o opinie i wszelkie uwagi, wady i zalety itd., dziękuję. Mało jest na ten temat informacji w języku polskim.
|
|
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
piotrekq
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
Distro: Pardus 2009.2 Linux Mint Debian Edition Windows XP sp3
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2011, 06:33:35 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 06:35:30 » |
|
Aptosid to nic innego jak nieco przerobiony Debian sid z fatalnym instalatorem.
Dostępne jest Xfce, KDE i fluxbox na dzień dobry.
Z tego co pamiętam, system po doinstalowaniu lsb widnieje jako Debian sid, ale mogę się mylić
Moim zdaniem - nie warto, bo instalując LMDE, dodając repo Sida i tak zyskasz więcej.
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2011, 06:35:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2011, 06:39:10 » |
|
Tylko że mi chodzi o KDE, a w LMDE mamy Gnome, ale ok, dzięki, ale jakby ktoś coś jeszcze dodał od siebie, to chętnie przyjmę).
|
|
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2011, 06:42:25 » |
|
A problemem jest doinstalowanie KDE w LMDE?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2011, 06:59:20 » |
|
nie próbowałem, czytałem opinie, więc można to zrobić, ale pewnie trudno do końca pobyć się wtedy gnome. Może spróbuję). No właśnie opinie o tej zmianie są takie, że jest utrudnienie z odinstalowaniem gnome. Ciekaw jestem czy by się to udało.
|
|
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2011, 07:08:20 » |
|
Powinno nie być problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2011, 07:11:06 » |
|
siem zobaczy
|
|
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 11, 2011, 09:19:19 » |
|
@lawojku Zacytuję swoją wypoeiedź z innego wątku na tutejszym forum "Testowałem ostatnio dystrybucje ciągłe LMDE oraz Aptosid, co prawda tylko na dwóch komputerach i niestety, po pewnym okresie w związku z pojawiającymi się problemami zrezygnowałem. Niestety potrzeba często wiele czasu na rozwiązywanie trywialnych a pojawiających się w trakcie problemów. Natomiast dystrybucje takie jak Linux Mint GNOME, Fedora, które mam w ciągłym użyciu nie sprawiają niespodzianek - działają niezawodnie." Zerknij również: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=146307http://debian.linux.pl/content/400-sidux-stop-aptosid-start komentarze A' propos co masz przeciwko GNOME? moim zdaniem sprawuje się bardzo dobrze. Rozumiem, że można być przywiązanym tak jak ja do GNOME  Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku. Lao-Tsy
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 11, 2011, 10:24:56 » |
|
Nic nie mam przeciwko gnome, lubię je najbardziej, wszystko w gnome jest łatwo-wykonalne, ale - ponieważ po kilku latach chciałem poznać inne środowisko, tzn. KDE, to szukam dystrybucji. Wszędzie są jakieś problemy, których w gnome nie miałem. W kubuntu - mam problem z num lockiem, błaha sprawa, ale mnie za bardzo to denerwuje. Wiem oczywiście co trzeba zrobić, ale u mnie te sposoby nie chcą działać. W PClinuxOS prawie wszystko działa super, ale np. są problemy z googleearth oraz XBMC, w Sabayon - bardzo brzydka czcionka, choć wszystko działa bez zarzutu. Wszędzie jakieś ale, więc szukam dalej. Powiem krótko - nie chcę błahych problemów, nad którymi trzeba siedzieć tydzień, już mi się to znudziło. Nie lubię też brzydkiej, poszarpanej czcionki, wiem, że można to sobie ustawić, ale nigdy nie udało mi się uzyskać takiego efektu jak w ubuntu. Podoba mi się KDE, ale szkoda że wszędzie są jakieś drobne "ale". OpenSuse szybko mnie zniechęcił zawieszaniem firefoxa. Pardus - brakiem porządnego spolszczenia. Fedora - zbyt krótkim wsparciem. Najlepszym z KaDeeKów jest moim zdaniem PClinuxOS, dopracowany każdy szczególik, ale ten googlearth i XBMC .. zbyt drażni, raz działa raz nie. Dlatego pytam o aptosid. Ciekaw jestem opinii, dzięki Wam powoli je poznaję, dziękuję.
Jeszcze raz pokreślę, Lubię gnome - za stuprocentowe dopracowanie, dobrze się używa, znam je już dość dobrze, ale kusi mnie to kolorowe KDE jak nie wiem).
Tylko moja żona ma zastrzeżenia, bo się przyzwyczaiła do mojego gnome)..ja również niestety.
psssss. najprawdopodobniej tak to będzie, że zostanę przy LMDE lub czystym debianie, ale moje pytanie cały czas aktualne, a Wasze opinie są potrzebne, mało jest informacji o Aptosidzie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2011, 11:46:29 wysłana przez lawojku »
|
|
wojtek
|
|
|
Buba
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 1
jak by wszystko było proste, było by nudne
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 12, 2011, 12:47:13 » |
|
najlepiej to postaw debiana + kde, powinieneś być zadowolony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 12, 2011, 06:28:05 » |
|
Wywal betę Firefox 4 z openSUSE, zainstaluj z jakiegoś repo (jest parę) 3.6 i będzie działało b.dobrze, nie mogłem narzekać na to u siebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lawojku
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 12, 2011, 10:08:07 » |
|
no właśnie z tą fajerfoskowską czwórką jest rożnie,w Pardusie działała bardzo ładnie, jak chrome - szybciutko.
Pewnie, że zostanę przy debianie lub jego pochodnych, najpewniej przy LMDE, ale warto poznawać Wasze opinie.
|
|
|
|
|
|
wojtek
|
|
|
aviaton
Miętowy Kumpel
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
stan wolny
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 12, 2011, 11:55:55 » |
|
FF 3.6 w Mincie 10 też działa żle , czasami muszę użyć Rekonq ,oto przykład nie można skopiować zaznaczonego tekstu . http://zapodaj.net/images/c296378771c2.png
|
|
|
|
|
|
AMD 64 X 3800+ MSIK9N Neo V3 GF 7300GT 2 GB RAM
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
:I
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 12, 2011, 01:18:20 » |
|
A może zainstaluj Debiana KDE (lub wybierz to środowisko w NetInstall) i dodaj repo Minta? Jeśli zdecydujesz się na Netinstall to pobierz ISO z niewolnym firmware. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|