Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Pomysł na nową funkcję w KDE, potrzebne tłumaczenie.  (Przeczytany 562 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
glewik
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: mint kde

gg 2141778

« : Marzec 19, 2011, 02:11:40 »

Hej.

Na wstępie witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Linuxa używam od kilku lat Minta od wydania 10 KDE.

Wczoraj przenosiłem konto mojej żony z innej dystrybucji na Minta i wpadłem na pomysł dodania ciekawej jak sądzę funkcjonalności KDE której mi brakuje. Chciałem dodać wątek na KDE Brainstorm http://forum.kde.org/ jednak moja podstawowa znajomość angielskiego nie pozwala mi dobrze napisać wątku na tym forum. Tak więc zwracam się do WAS o pomoc, może ktoś miał by chęci przetłumaczyć/uzupełnić/poprawić mój pomysł, był by to jakiś nasz wkład (polskiej społeczności Minta w rozwój KDE).

Post który bym miał dodać na KDE Brainstorm miał by wyglądać mniej więcej tak.

Hej.

Mam pomysł na dodanie ciekawej funkcjonalności do KDE.
Moim marzeniem było by gdyby ustawienia KDE były wysyłane na serwery zaprzyjaźnione z KDE i całym ruchem wolnego oprogramowania.

Każdy użytkownik KDE mógł by założyć sobie konto w takim serwisie. Miał by na nim swoje ustawienia całego pulpitu, skrótów programów, menu startu, ustawień wszystkich aplikacji KDE typu Dolphin, DigiKam, K3b.
Działało by to mniej więcej tak jak teraz funkcjonuje większość przeglądarek w których można ustawić synchronizację większości danych z serwerem np. zakładki, historia, dodatki itd. .
Taka funkcjonalność dodana do KDE pozwoliła by użytkownikowi migrację na inną dystrybucję linuxa, bazującą na KDE bez żmudnego dostosowywania środowiska do własnych potrzeb. Wystarczyło by to zrobić tylko raz na jednym komputerze, a przez synchronizację na innym komputerze bądź innej dystrybucji całe środowisko wyglądało by tak samo i miało by tą samą funkcjonalność.
Najlepiej moim zdaniem dodać taką funkcję do ustawień systemowych i połączyć z menadżerem pakietów np. KPackageKit który by w razie potrzeby pobrał brakujące rozszerzenia etc.
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2011, 02:15:10 »

Hej. Idea beguile curious funcionality on for added < addition > KDE. There was my dream if setups were sent on servers palled up with (from) KDE KDE and whole movement of (traffic of) free software (programming). Each user could set up (found) account in such service KDE. Had whole setups consoles on it, summaries of programs, menu of start, setups of all applications type KDE Dolphin, DigiKam, K3b. Now it is possible to put it in (to) which (who) with server so as synchronization of majority data act more or less function majority browser e.g. bookmarks, history be , additions etc.. Such added funcionality has allowed user for on other distribution of linux migration KDE, be based on without arduous fitting environment for personal requirements KDE. Only one time it has sufficed (has enough) to make on one computer , but whole environment look by synchronization on other computer other distribution be it just the same it be look other distribution whole environment just the same and had funcionality same. Add such function for system setups best in my opinion and joint with manager of package e.g. if necessary, it has collected which (who) scanting expansion KPackageKit etc

made by translate.com Uśmiech

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2011, 03:06:42 »

To już google translate lepiej sobie radzi. Ale jeszcze dodałem poprawki od siebie. Nie jestem taki fluent w angielskim, więc jak ktoś chce to niech jeszcze poprawi. Moim zdaniem teraz bez problemu zrozumieją o co chodzi.

I have an idea of adding an interesting functionality to KDE.
My dream is to be able to send KDE settings to servers friendly with KDE and the whole free software movement.

Each user of KDE could open an account in that service. He/she could keep there their entire desktop settings: shortcuts, programs, start menu, settings for all KDE applications: a Dolphin, Digikam, K3b. etc.
It could work more or less as it operates now in most web browsers, where you can set synchronization of most of the data, such as bookmarks, history, accessories, etc, with the server.
This feature if added to KDE would enable the user to migrate to a different Linux distribution based on KDE, without another tedious adaptation of the environment to suit someone's needs. It would be enough to customize KDE only once on one computer and by synchronizing on another computer or other distribution with the server the entire KDE on the other device would look the same and would have the same functionality.
In my opinion it would be the best to add this function to the system settings and combine it with the package manager such as KPackageKit, which if necessary, would download the missing extensions, etc..

Dobry pomysł.  Proponuję go dodać jeszcze do https://bugs.kde.org/ jako feature request w opcji na górze po prawej Report New Wish or Bug.

Czy czasem nie da się tego zrobić przez dropbox? Po prostu trzeba skopiować cały katalog użytkownika.
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2011, 03:19:17 wysłana przez eskimoss » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2011, 03:06:42 »

glewik
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

gg 2141778

« Odpowiedz #3 : Marzec 19, 2011, 09:40:39 »

Dobry pomysł.  Proponuję go dodać jeszcze do https://bugs.kde.org/ jako feature request w opcji na górze po prawej Report New Wish or Bug.

Czy czasem nie da się tego zrobić przez dropbox? Po prostu trzeba skopiować cały katalog użytkownika.

Niestety skopiowanie katalogu ustawień KDE nie jest najlepszym rozwiązaniem, np. mint po takiej operacji nie chciał uruchomić konta użytkownika, sądzę że przyczyną mogło być to że kopia pochodziła z systemu x86 a mint-a stawiałem w wersji 64bit.
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2011, 09:00:11 »

Skoro używasz linuksa od kilku lat to chyba wiesz, że można zainstalować nowy system, np. koleiną, nowszą wersję zachowując ustawienia użytkownika dla programów i środowiska graficznego. To typowy sposób na upgrade. Po prostu nie formatuje się partycji /home, na której jest katalog użytkownika. Oczywiście nazwa użytkownika musi być taka sama.
Poza tym nie wiem co nazywasz katalogiem ustawień KDE. W katalogu użytkownika są różne katalogi zawierające ważne dla środowiska ustawienia, a nie jeden taki katalog. Ja akurat korzystam teraz z Gnome, ale nie sądzę żeby tu była jakaś różnica. Skopiuj całą zawartość katalogu użytkownika, a potem jeśli nazwa użytkownika jest inna ewentualnie sprawdź prawa własności plików - chodzi o chown.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2011, 09:02:56 wysłana przez eskimoss » Zapisane
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Marzec 20, 2011, 09:18:42 »

A propo pomyslu można go rozwiązać np. za pomocą dropboxa.

HP 2510p || HP 8510w ||
glewik
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

gg 2141778

« Odpowiedz #6 : Marzec 20, 2011, 10:08:38 »

Skoro używasz linuksa od kilku lat to chyba wiesz, że można zainstalować nowy system, np. koleiną, nowszą wersję zachowując ustawienia użytkownika dla programów i środowiska graficznego. To typowy sposób na upgrade. Po prostu nie formatuje się partycji /home, na której jest katalog użytkownika. Oczywiście nazwa użytkownika musi być taka sama.
Poza tym nie wiem co nazywasz katalogiem ustawień KDE. W katalogu użytkownika są różne katalogi zawierające ważne dla środowiska ustawienia, a nie jeden taki katalog. Ja akurat korzystam teraz z Gnome, ale nie sądzę żeby tu była jakaś różnica. Skopiuj całą zawartość katalogu użytkownika, a potem jeśli nazwa użytkownika jest inna ewentualnie sprawdź prawa własności plików - chodzi o chown.

W GNOME może i się to sprawdza ale w KDE nie zawsze i czasami jest większy burdel w systemie po takiej operacji niż to warte. A partycji home nigdy nie formatuję chyba że muszę.
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #7 : Marzec 20, 2011, 12:35:26 »

Dropbox najlepszym pomysłem nie jest. Home potrafi być dość duży. Ale można to rozwiązać linkami symbolicznymi w folderze synchronizowanym przez Dropboxa. Mrugnięcie
A co do pomysłu to naprawdę ciekawy.
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: