Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [ROZWIĄZANY] Flash plugin dla Firefox  (Przeczytany 1834 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Debian Wheezy- XFCE4.8 amd64

« : Luty 06, 2009, 11:13:00 »

Firefox przestał odtwarzać flash i to mnie specjalnie nie martwi, gdyż niektóre strony internetowe przeładowane są reklamami tego typu. Denerwuje mnie natomiast wyskakująca z tej okazji belka z powiadomieniem o braku odpowiedniej wtyczki. Adobe Flash Player instalowałem już kiedyś wcześniej jednak FF zaczął upominać się o nią po zmianie distra na 8.10. Dzieje się to w Ubuntu , ale to prawie to samo co Mint, którego używam naprzemiennie. Chcąc dla "świętego" spokoju zainstalować plugin ponownie , wychodzi , że nie potrzeba bo jest zainstalowany. Szok
Sprawdzałem w katalogu
Kod:
usr/lib/firefox 3.0.5/plugins
oraz
usr/lib/flashplugin-nonfree
a tam pusto ! O cóż więc w tym zjawisku chodzi ?
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 11:15:36 wysłana przez szymon » Zapisane

Pozdrawiam szymon
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2009, 12:24:37 »

W tych katalogach też mam pusto. Mam zainstalowany flashplugin-nonfree 10.0.5 i flashblock, i mam święty spokój. Nic mi nie wyskakuje. Pusto - bo FF się aktualizuje i korzysta z tego, co jest tam gdzieś wcześniej zapisane. A tak żeby mieć całkiem możliwość wyboru - mam zainstalowane dodatki No-scripts i Ad-Block plus. Jak chcę, to odtwarzam flash i skrypty, jak mi nie potrzeba, nic się nie czepia.

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2009, 12:59:25 »

W tych katalogach też mam pusto.
To może w innym katalogu jest zapisywane ?
mam zainstalowane dodatki No-scripts i Ad-Block plus. Jak chcę, to odtwarzam flash i skrypty, jak mi nie potrzeba, nic się nie czepia.
Oprócz flashblock-a korzystam z tych samych dodatków. Dodam więc go i będzie spokój.
Weźmy jednak opcję odwrotną pod uwagę (tylko hipotetycznie) - chcę zainstalować flash ale nie mogę. Co może blokować jego instalację lub chociażby reinstalację ? Cały czas FF twierdzi, że jest zainstalowany, a praktycznie nie mam Flashplayera. Jak w takim razie zresetować ustawienia Firefoxa, żeby jego pamięć zgodna była ze stanem rzeczywistym ?

Pozdrawiam szymon
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2009, 12:59:25 »

kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2009, 01:07:33 »

Zobacz w Synapticu co masz zainstalowane. Ja już dawno nic nie robiłam w ustawieniach FF, a działa. Nawet Adobe-flashplugin u mnie jest jako niezainstalowany (teoretycznie nie powinien dać się odtworzyć flash). Nie wiem, jak Ci to wyjasnić. Mam za to zainstalowany DownloadHelper, który trochę działa, jak odtwarzacz.
Chyba już wiem, dlaczego tak może być:
Zobacz to:http://mikesubuntu.blogspot.com/2008/08/how-to-fix-flash-crash-in-hardy.html
Twoje Ubuntu (jak i moje) korzysta pewnie z Alsy.
Mint - korzysta domyślnie z Pulse.
Dlaczego zaś u mnie jest ok? Chyba powyłączałam Pulse w sesjach... Wieczorem poszukam, ale to chyba będzie to.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 01:20:59 wysłana przez kosa1 » Zapisane

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2009, 03:49:54 »

http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/install_flash_player_10_linux.deb pobierz i zainstaluj

HP 2510p || HP 8510w ||
szymon
Urząd Porządkowy
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2009, 01:44:59 »

Sprawę rozwiązało przeinstalowanie w Synaptic pakietu flashplayer-nonfree . Wymusiło ono doinstalowanie pliku , który zapewnia teraz kompatybilność playera flash w nowym distro Ubuntu. Jakież to było proste, aż sam się sobie dziwię bo mogłem zajrzeć od razu do Synaptic , jak poradziła mi kosa1. Niepotrzebnie zawracałem Wam głowę , sorry !  Z politowaniem
kosa1: No to co? Dopiszesz sam magiczne słowo? I wtedy zamknę...
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 11:15:12 wysłana przez szymon » Zapisane

Pozdrawiam szymon
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: