Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: usr/bin/X zżera 50% zasobów procesora  (Przeczytany 646 razy)
Kapu
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9

« : Marzec 29, 2011, 10:21:19 »

Witam,

Zaintrygowała mnie pewna sytuacja na moim Mint'cie. Otóż non-stop zużycie każdego z rdzeni procka wynosi 80-90% (mam Core2Duo E4500). W standardowym monitorze systemu nie ma żadnego procesu, który zajmowałby więcej niż 2%. Z kolei Htop pokazuje zużycie usr/bin/X w okolicach 50%.

Dawno temu podobną sytuację miałem z Ubuntu, ale to było na strasznym staruchu, więc można to puścić w niepamięć.
Ktoś kiedyś na forum ubuntu powiedział mi, że procesor jest po to żeby z niego korzystać, więc czym się przejmuję. Jednak spadek wydajności jest zdecydowanie zauważalny (w porównaniu do Win XP).

W necie znalazłem informację, że może to być spowodowane zainstalowanymi złymi sterownikami do grafiki, zbyt obciążającymi efektami pulpitu, lub Adobe Flash Playerem kiedy FF jest włączony. Jednak u mnie ten stan występuje od samego momentu uruchomienia komputera, sterowniki mam dobre, a efekty pulpitu wyłączone (cenię sobie szybkość i sprawność systemu - żadnych wodotrysków).

Co z tym fantem zrobić? TO nie Win, żeby robić formata Uśmiech

Mój komp:
Płyta główna: Gigabyte GA-945GCMX-S2
Procesor: C2D E4500
Ram: 2 x Kingston DDR2 1GB 667Mhz
Grafika: Galaxy GeForce 8500 GT 512MB
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0

Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit

Terminatorka

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2011, 11:45:14 »

A jakież to sterowniki masz zainstalowane do swojej karty graficznej? Bo tak na 90 % w tym leży sedno sprawy...
Od razu podpowiem:
Kod:
lspci -k | grep -i vga -A2
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2011, 11:46:54 wysłana przez kosa1 » Zapisane

Linux nie gryzie! : www.ubunciak.pl
Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet)
Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: