Strony: [1] 2
Drukuj
Autor Wątek: Stos problemów :/  (Przeczytany 1834 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
misi3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Mint 10

« : Kwiecień 01, 2011, 03:53:54 »

Na początku siema... I z góry przepraszam za tak obszerny "artykuł" ale albo ja wygram z nim albo on z moimi nerwami i wyląduję w jakimś wariatkowie.

Może to wyglądać na bezsensowne wylewanie żali ale ja na serio mam dość Smutny może tutaj mi ktoś pomoże

Do meritum:
Moje "monstrum" czyli Dell e1505 ma już swoje lata (ze 3 czy 4 chyba) ale jak dotąd jakoś się trzymał i ciągnął cały cyrk.
Na pokładzie: C2D T7200, 1GB RAM, Radeon X1400 Mobility + Mint 10, jądro 2.6.35.22-generic, GNOME do tego AWN 0.4.0 z odpalonymi 5 apletami, Compiz, wszystko z oficjalnych repo, dysk podzielony dość mocno ale najważniejsze chyba;
/boot 100MB ext2
/ xfs
/home xfs
swap 2GB (może zwiększyć swapa?)
czyli (chyba) jak bozia przykazała. Daje tutaj jak najwięcej info bo może ktoś coś z tego wyciągnie.

No i opis tego stosu z tytułu:
1) notoryczne zwiechy systemy, ale objawiające się różnie;
a) czasem zawiesi się "na amen" czyli mróz i tyle, jedyne co pomaga to power off
b) zwiecha, no i teraz pytanie czego? X-ów? Jak to wygląda; myszą da się ruszyć, muzyka czy to z utube czy rhythmbox gra, można przełączyć się na inną sesję (Ctrl+Alt+F4 np) ale zwieszone są wszystkie okna nic nie da się kliknąć, jedyne co pomaga to CtrlAltBckspace
te problemy zdarzają się zwykle przy obciążonym kompie (FF 4.0 + Opera - dość dużo zakładek, nawet do 30 i zwykle odpalony np utube + JDownloader + czasem Kadu) ale nie zawsze, czasem jak i nie jest obciążony mocno to się potrafi zwiesić.
Co mnie dziwi? Że wcześniej tego nie było, miałem Ubunciaka z podobną konfiguracją softową i tam mulił ale nie reagował zwiechami systemu :/ (Niestety dziwnym trafem dysk mi szlag trafił, najprawdopodobniej głowice przykleiły się do talerzy Smutny ) Do tego jeszcze bym to może jakoś przegryzł ale często przy takim wysypaniu się systemu opera nie przywraca ostatniej sesji a czasem jeszcze czyści historię i zakładki! Grrr :/
Z tymi zwiechami do tego wpadłem na pomysł, że przejrzę logi systemowe i sam do tego dotrę co jest nie tak. I znów ściana. Albo ja jestem niedorozwinięty i nie potrafię w tych logach niczego znaleźć albo tam faktycznie NIC przydatnego nie ma. W razie wątpliwości sprawdzam to w przeglądarce dzienników systemowych.

2) do kompa podpięty jest monitor HP w2007v 1680x1050 (rozdziałka matrycy w lapie w sumie ta sama). Próba podpięcia innego sprzętu a dokładniej rzutnika BenQ MP515 o rozdzielczości 640x480 jako drugiego monitora kończy się zwykle "szaleniem" ekranu tzn poziome paski + migotanie + przesuwanie. Wcześniej oczywiście żeby było wszystko elegancko odpinam hpka, ustawiam rozdziałkę z menu ekrany na lapie i dopiero wtedy podpinam rzutnik i wykryj. No i jajco :/ Restart Xów i voila wsio bryka. Podpowiedzią może być coś w kernelu ale nie wiem za licha co bo na starym dysku pamiętam, że robiłem specjalnie downgrade jądra ale nie pamiętam do której wersji, żeby mi ten rzutnik działał (w sumie wtedy to on miał chyba nawet problemy z hpkiem nie tylko z rzutnikiem).

3) dziwne rozłączanie sieci a później od razu łapie połączenie. Lap jest podpięty do rutera kablem ale cały czas na nim jest włączona karta wifi, może to być problemem?

4) tutaj znów; albo ja jestem jakiś niedorozwinięty albo coś jest nie tak... Jedna partycja jest w ntfs. I nie montuje się automatycznie przy starcie :/ Wnerwia mnie to ale dobra da się przeżyć... Co mnie bardziej wnerwia to to że nie mogę jej udostępnić w sieci. Do tego na tej partycji próba zmiany uprawnień czy to przez nautilus czy z poziomu konsoli nic nie daje! Nie da się nadać np uprawnień do uruchamiania pliku! Ogólnie to się dzieje także np na podpiętym pendrivie :/ Poniżej wpisy z /etc/fstab może ktoś mi z tym pomoże:

Kod:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid -o value -s UUID' to print the universally unique identifier
# for a device; this may be used with UUID= as a more robust way to name
# devices that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    nodev,noexec,nosuid 0       0
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=ffb6ff8d-6ce5-4e7e-a9dc-22eb09a0ff26 /               xfs     defaults        0       1
# /boot was on /dev/sda1 during installation
UUID=f2d33127-f559-441a-b18d-667fd575b2ca /boot           ext2    defaults        0       2
# /home was on /dev/sda6 during installation
UUID=bf42eab3-2a34-4c0c-8221-76e4365076a5 /home           xfs     defaults        0       2
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=c7a46c17-a0ea-4136-a801-d100f8299b3e none            swap    sw              0       0

5) nie pamiętam czy było coś takiego na Ubuntu ale chyba raczej nie. Jak oglądam filmy na fullscreen, nie jakaś niewiadomo jaka rozdzielczość takie zwykłe "piraty 700MB" to dźwięk jest czasem, nie wiem jak to opisać, charczący? Odtwarzacz smplayer ale problem i na innych występuje, sterownik dźwięku ustawiony na alsa. Już nie mówię o próbie odtworzenia czegoś w hd czy też fullhd bo niemiłosiernie tnie (dla porównania odpalany windows na tym samym sprzęcie nie miał problemów z fullhd). To charczenie zdarza się także jak np odpalę rhytmboxa i przewijamy strony w operze paskiem.

6) od jakiegoś czasu nie mogę zmusić totema to wyświetlenia napisów, co jest?

Pomóżcie proszę bo na prawdę mam powoli dość i dochodzę do stanu w którym wywalę to wszystko i walnę jakiegoś Debiana albo Winzgrozę jak porządny Polak, może to pomoże na moje bolączki. Wszelkich potrzebnych dodatkowych informacji udzielę tylko wyłóżcie mi to proszę jak krowie na miedzy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2011, 01:24:14 wysłana przez misi3k » Zapisane
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 01, 2011, 09:46:38 »

hmm.. ciekawe... wklej wynik po jakiejs przywieszce
Kod:
dmesg

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
misi3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2011, 02:38:42 »

hmm.. ciekawe... wklej wynik po jakiejs przywieszce
Kod:
dmesg

No zajęło mu to dłużej niż zwykle ale oto jest:
tym razem X czy też co to się wiesza, nie wiem, odpalony youtube na fullscreenie, objawy jak wyżej w pkt 2b, pomógł restart X.

Nie mogłem wkleić całego to wrzucam na serwer hostujący, pierwszy z brzegu.

Kod:
http://wklej.se/1263

Z góry dzięki za pomoc.
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2011, 02:38:42 »

Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2011, 04:49:50 »

popatzre na to z domu, odezwe sie wieczorem.

wklej jescze:
Kod:
lspci -vv
inxi -F

misi3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2011, 05:12:03 »

lspci

Kod:
http://wklej.se/d41f

inxi

Kod:
System:    Host misiek Kernel 2.6.35-22-generic i686 (32 bit) Distro Linux Mint 10 Julia
CPU:       Dual core Intel Core2 T7200 (-MCP-) cache 4096 KB flags (lm nx sse sse2 sse3 ssse3 vmx) bmips 7979.6
           Clock Speeds: (1) 1000.00 MHz (2) 1000.00 MHz
Graphics:  Card ATI Radeon Mobility X1400 X.Org 1.9.0 Res: 1680x1050@60.0hz
           GLX Renderer Mesa DRI R300 (RV515 7145) 20090101 x86/MMX/SSE2 TCL DRI2 GLX Version 1.5 Mesa 7.9-devel Direct Rendering Yes
Audio:     Card Intel N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller driver HDA Intel BusID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.23
Network:   Card-1 Broadcom BCM4401-B0 100Base-TX driver b44 v: 2.0 BusID: 03:00.0
           Card-2 Broadcom BCM4311 802.11b/g WLAN driver b43-pci-bridge BusID: 0b:00.0
Disks:     HDD Total Size: 320.1GB (39.6% used) 1: /dev/sda ST9320325AS 320.1GB
Partition: ID:/ size: 15G used: 4.0G (27%) fs: xfs ID:/boot size: 94M used: 25M (28%) fs: ext2
           ID:/home size: 10G used: 4.2G (42%) fs: xfs ID:swap-1 size: 2.15GB used: 0.05GB (2%) fs: swap
Sensors:   System Temperatures: cpu: 50.5C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes 174 Uptime 7:23 Memory 517.7/1000.5MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.12

Właśnie jeszcze jedno mi się przypomniało:
czasami jak włożę kartę SD do czytnika to jej w ogóle nie wykrywa, dopiero restart kompa i działa.

@Ulvhedin dzięki wielkie za zainteresowanie się problemem
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 01, 2011, 10:02:52 »

Na poczatek zrob aktualizacje, nastepnie zaktualizujemy kernela do najnowszego.

1.dodaj wpisy do /etc/apt/sources.list
Kod:
deb http://ppa.launchpad.net/kernel-ppa/ppa/ubuntu lucid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/kernel-ppa/ppa/ubuntu lucid main
2.
Kod:
apt-get update
3.
Kod:
apt-get dist-upgrade
4.
Kod:
apt-get install linux-image-2.6.38-8-generic linux-headers-2.6.38-8-generic

Zainstaluje sie nowy kernel. Wprowadzono w nim sporo zmian odnosnie sterownikow.
Zrob restart komputera i po tym jak zaczna sie dziac jakies cyrki, wklej znowu wynik dmesg.

ps. ewidentnie radeon daje ciala, sterownik
ps2. opera ci sie nie krzaczy czasem?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2011, 10:35:27 wysłana przez Ulvhedin » Zapisane

misi3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2011, 11:32:02 »

@Ulvhedin zrobiłem to co opisałeś, na razie się jeszcze nie zwiesił, no ale minął jeden dzień, będę go sprawdzał i zobaczę.
Jeżeli stery radeona dają ciała to jest na to jakaś rada? Inne stery? Z tego co pamiętam są otwarte i zamknięte, ja mam chyba zamknięte, może zmiana by coś pomogła?
A co do opery to faktycznie się krzaczy, czasem się sama zamyka, albo zamula, albo trzeba czekać kilka minut na załadowanie się strony, gdzie na ff idzie bez problemów :/
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2011, 12:03:27 »

Która wersja opery?

HP 2510p || HP 8510w ||
misi3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 03, 2011, 01:27:21 »

@mati75
Kod:
Informacje o wersji
Wersja
11.01

Kompilacja
1190

Platforma
Linux

System
i686, 2.6.38-8-generic
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 03, 2011, 06:59:13 »

wklej jescze raz wynik dmesg. Ale wczesniej pozwol mu popracowac troszke.

misi3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 03, 2011, 11:49:39 »

@Ulvhedin uptime blisko 14h i ani jednej zwiechy, a odpalone to co zwykle + męczyłem obróbkę foto w gimpie i dał radę. Nie sprawdzałem jeszcze rzutnika, będę mógł sprawdzić dopiero koło soboty jak wrócę do domu, mam nadzieję, że ten kernel coś poprawił w tej kwestii.
Ogólnie jesteś wielki, dzięki bo już mi psycha siadała od tych zawiech ciągłych.
Tutaj dmesg:
Kod:
http://wklej.se/4aa8
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 04, 2011, 12:08:46 »

log wyglada dobrze. radeon zainicjowal sie ok. Nie widze zadnych bledow. Tak samo z wifi. Stabilne polaczenie widze. Nie wiem jak z wydajnoscia tego radeona, ale skoro mowisz ze jest ok to jest ok (glxinfo pokaze ci wiecej info na ten temat)

Generalnie generyczne kernele maja od cholery powlaczanych opcji nie wykorzystywanych w zwyklej pracy.
Mozna jescze podrasowac kernela ale to juz zabawa na dluzej.

Co do opery to nie widze bledow w logu. Ale to temat raczej na inny watek.

Rzutnik to taki przerosniety monitor wiec na 99% nie powiniec robic problemu. Z logu wynika ze system wykryl zlacza wiec  kwestia podlaczenia rzutnika i magiczna kombinacja mozna przelaczyc w tryb drugiego monitora (klawisz funkcyjny + jakis inny).

misi3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 04, 2011, 05:39:50 »

oki to ja sprawdzę ten rzutnik na weekendzie i napiszę czy jest ok.
co do kernela już dawno miałem siąść i skompilować na własne potrzeby ale jakoś się za to nie mogę zabrać, a do tego nie jestem pewien co do swojego sprzętu włączyć a co wyłączyć.
Jeszcze jeden problem o którym zapomniałem a który też się zdarza:
touchpad synaptic, wariowanie podczas dotykania, przeskakuje, lata po ekranie, czasem ciężko coś trafić. Wcześniej miałem podpiętą mysz bo komp robił w sumie za stacjonarny, ale teraz musiałem go wziąć w podróż i wnerwia. Mógłbyś pomóc coś w tym zakresie?

BTW wynik glxinfo, jakbyś mógł ocenić skoro już taki miły byłeś Mrugnięcie

Kod:
http://wklej.se/b339
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2011, 05:41:38 wysłana przez misi3k » Zapisane
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 04, 2011, 07:11:48 »

log wyglada ok. direct rendering jest na yes i o to chodzilo.

Co do touchpada.. to co piszesz wskazuje na zjawisko tzw akceleracji wstecznej. Niestety nie wiem jak z tym poradzic sobie. Sprobuj na poczatek pobawic sie czuloscia tego touchpada (DPI). Zmniejsz czulosc.

misi3k
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 04, 2011, 09:08:11 »

Niestety zmiana czułości nic nie dała, nadal żyje własnym życiem :/ kiedyś czytałem gdzieś, że są faktycznie problemy z synapticiem ale rozwiązania działały na starym sterowniku, z nowym kernelem coś się pozmieniało, pliki konf xów chyba są jakoś podzielone i już stare sposoby nie działają Smutny a wnerwia mnie to strasznie bo zapomniałem myszy wziąć ze sobą na wyjazd

Dobra jednak modyfikacja czułości coś dała, jakoś się troszkę uspokoił Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2011, 10:42:27 wysłana przez misi3k » Zapisane
Strony: [1] 2
Drukuj
Skocz do: