wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« : Kwiecień 15, 2011, 11:39:50 » |
|
Miałem firefoxa i wprawdzie go mam ale się inaczej nazywa i... ma inny numer. Czy nazwa Nightly 6 coś wam mówi?
|
|
|
|
|
|
Lenovo SL500 C2D 1,8Ghz; Intel GMA 4500HD
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2011, 07:42:29 » |
|
Jakieś ppa dodawałeś?
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2011, 10:28:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
:I
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2011, 04:31:09 » |
|
Bo FF ma nowy system wersji. Stable (4) Beta (jeszcze 4) Aurora (5) - wersje testowe/alpha experimental, wersje które wyszły z Nightly, z poprawkami z Shadow Central (6) - wersje nightly, deweloperskie Shadow - osobny cykl, głównie zajmujący się poprawkami bezpieczeństwa Tylko Stable i Beta są rozprowadzane jako Firefox (pod tą nazwą).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2011, 10:16:29 wysłana przez Tracerneo »
|
|
|
|
|
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2011, 09:54:03 » |
|
Elindil: No własnie z tego "daily" repo korzystam. Ta wersja nightly dobrze chodzi. Czasem ma tam jakieś chwilowe zwiechy ale rzadko. Jak bezpiecznie wrócić to bety? ( tzn. tak by zakładaek nie pousuwać)
Tracerneo: Rozwiałeś wątpliwości, dzieki. Szczerze nie wpadłem na to. A i jakoś nie szukałe mw googlach - chyba pierwszy raz ;(
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2011, 09:56:25 wysłana przez wojassi »
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2011, 10:53:58 » |
|
To jeszcze się poprawię: Aurora (5) jest oficjalnie nazywana experimental, a nie wersją testową/alpha. Tu tabelka rozwoju aplikacji:  Aktualnie jest układ z drugiej kolumny tabelki: w mozilla-central (nightly) jest FF 6.0a1 (alpha 1), w aurorze 5.0a2, a w pozostałych jak na razie jeszcze wersja 4.0. Chwilowo nie ma wersji Beta, ale myślę, że jeśli się poszuka, to można coś znaleźć.  Jeśli kogoś to interesuje - Więcej informacji:Charakterystyka rozwoju (ang.)Przegląd rozwoju (ang.)Forum mozillaZine - topic na temat FF6 (ang.) - na forum można znaleźć wiele ciekawych informacji Download:Wersje nightly (mozilla-central) - źródła Wszystkie pozostałe wersje - Aurora (źródła), Beta (jeszcze nie ma), Stable FTP Mozilli (wszystkie wydania) - raczej dla zaawansowanych użytkowników 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariom
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
zbanowany
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2011, 11:01:55 » |
|
Nie bójcie się 6.0a1 - działa. Tylko wyłączcie sprawdzanie kompatybilności dodatków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anganarmo
wilk
Miętowy Kumpel
Miętowy liść

Reputacja 0
Gwynblaidd
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 16, 2011, 11:34:18 » |
|
Mnie się rano zacięła ale olałam zapisaną sesję i puściłam od nowa to zaskoczyła i teraz jest ok  Wojassi niestety nie wiem jak wrócić bezpiecznie do bety bez utraty zakładek ale gdybyś dalej chciał to koledzy pewnie pomogą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pitek
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2011, 12:05:38 » |
|
wydaje mi się (a raczej, jestem niemal pewny), że przy downgrade nie usuwa się profil, więc teoretycznie wszystkie zapisane dane (zakładki, hasła itd.) powinny pozostać nienaruszone...
|
|
|
|
|
|
Debian Testing + OpenBox // Ubuntu 11.04 || Asus 1215n
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 17, 2011, 12:19:52 » |
|
Wraca się normalnie. Tyle, że zamiast do Bety (której aktualnie nie ma), do Stable, lub Aurora. Wystarczy znaleźć odpowiednie repo, a takie powinny się pojawić. Tu np. jest Stable: https://launchpad.net/~mozillateam/+archive/firefox-stableTu powinny pojawiać się nowe wersje testowe (o ile Mozilla Team zamierza używać tego PPA): https://launchpad.net/~mozillateam/+archive/firefox-nextWystarczy wyłączyć repo mozilla-daily i zaktualizować FF (lub przeinstalować, skoro macie nowszą wersję). Tylko nie wiem czemu macie 6.0, skoro tylko paczki firefox-trunk są w wersji 6.0. W tym repo jest normalnie paczka firefox-4.0. Powinna wystarczyć jej instalacja. Dodatkowo (o ile różne wersje korzystają z różnych katalogów konfiguracyjnych) może być konieczne skopiowanie zawartości ~/.mozilla/firefox[-WERSJA] do katalogu konfiguracyjnego aktualnie używanej wersji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buba
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 1
jak by wszystko było proste, było by nudne
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2011, 11:03:37 » |
|
a powie ktoś co kieruje mozilla by po 3 latach wydać ff4.0 a teraz w ciągu roku wydać wersje 5,6,7 które zapewne nie będą się od siebie jakoś specjalnie różnić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anganarmo
wilk
Miętowy Kumpel
Miętowy liść

Reputacja 0
Gwynblaidd
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 17, 2011, 11:32:33 » |
|
Z moich obserwacji wynika, że faktycznie Nightly 6 wygląda identycznie jak normalna 4 i gdybym nie miała innej nazwy programu to bym nie poznała, że to najnowsza wersja testerska.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrekq
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
Distro: Pardus 2009.2 Linux Mint Debian Edition Windows XP sp3
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2011, 12:01:44 » |
|
a powie ktoś co kieruje mozilla by po 3 latach wydać ff4.0 a teraz w ciągu roku wydać wersje 5,6,7 które zapewne nie będą się od siebie jakoś specjalnie różnić
Magia numerków. Większość ludzi patrzy na nr wersji i myśli "ale staroć, wezmę chrome lub operę. Wyższy nr więc pewnie lepszy" Jak to mówią rozmiar(nr) ma znaczenie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 17, 2011, 12:18:47 » |
|
Ostatnio widziałem jakąś prezentacje na yotube firefoxa 5 i wygląd raczej był inny. Wydaje mi się, że wygląd zmienią na końcu jak już coś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buba
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 1
jak by wszystko było proste, było by nudne
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 17, 2011, 01:25:01 » |
|
śmieszne jest to że nie ma jeszcze nawet bety wersji 5 a juz jest alfa 6 duże tam musi być zamieszanie z kodem, dla ff chyba lepiej było jak rozwój był spokojny a teraz to wszystko jest chore wprowadzą 2-3 nowe funkcje i juz nowa wersja można to nazwać Chrome Style.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|