Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [Rozwiązany] mikrofon jest za cichy  (Przeczytany 1083 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: LinuxMint 10 Julia KDE x32

« : Kwiecień 25, 2011, 12:50:09 »

Wesołych świąt Wielkanocnych i mokrego dyngusa Mrugnięcie

Dłubałem wszędzie tam gdzie potrafiłem się dodłubać. Miałem z mikrofonem problemy wcześniej (wogóle nie działał) ale udawało mi się jakoś ogarnąć w prostych ustawieniach ale teraz obawiam się, że to poważniejsze...

Mkrofon działa ale bardzo cicho. Jak z kimś rozmawiam to ten ktoś mnie prawie nie słyszy Tzn słyszy ale bardzo cicho. Wskaźnik skali głosu na wejściu w menadzeże ledwo drga. Wszystkie suwaki mam prawie na maksa. Nawet dograłem kilka innych menadzerów dla pulse audio ale to nic nie dało. Obawiam się, że to mogą być skutki aktualizacji jądra na 2.6.38-8 bo wcześniej wszystko działało. Mógłby ktoś mi pomóc? (tylko chcę to zamknąć wsystko nie wychodząc poza pulseaudio. Nie chcę alsy bo kiedyś miałem z tym wieksze problemy)

Po paru próbach coś zadziałało ale po restarcie wróciło z powrotem do błędu. Na roocie w konfigu kanałów ustawiłem wszystkie na widzialne i tylko jeden "dig" jak podnosiłem to byłem słyszalny ale z ogromnymi szumami. Jakaś paranoja!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2011, 12:09:41 wysłana przez wojassi » Zapisane

Lenovo SL500 C2D 1,8Ghz; Intel GMA 4500HD
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0

Distro: Gentoo x86_64

:I

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 25, 2011, 11:20:58 »

Z poziomu usera w terminalu alsamixer, F5 i sprawdzasz pozycje: Mic oraz Front Mic. Powinno być pod słupkami OO (jeśli jest MM to wciskasz "M", aby wyłączyć wyciszenie), a słupki ustaw na taką wartość aby dźwięk z mikrofonu był dobrze słyszany.
Input Source powinien być ustawiony na Mic lub Front Mic (zależnie gdzie masz podłączony mikrofon - panel tylni czy przedni).
wojassi
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: LinuxMint 10 Julia KDE x32

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2011, 12:09:13 »

Dotarłem do tego samego po kilku próbach i działa bez zarzutu. Tylko tam jest jeszcze chyba wymóg alsa-base i alsa-unity ale działa Mrugnięcie Tylko jeszcze po każdym restarcie mikrofon się wyłącza ale to już nie problem. Mniej procesów na starcie tym lepiej.
Dzięki wielkie Mrugnięcie

Lenovo SL500 C2D 1,8Ghz; Intel GMA 4500HD
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2011, 12:09:13 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: