Strony: 1 [2]
Drukuj
Autor Wątek: Mint 11- problem z CompizConfig [rozwiązany]  (Przeczytany 1097 razy)
rumot
Miętowy liść
*

Reputacja 0

Distro: Katjusza

« Odpowiedz #15 : Maj 29, 2011, 06:30:21 »

zapis konfiguracji xorg dla  karty -na początku postu napisałem że jestem mało doświadczonym użytkownikiem linuxa więc nie zabardzo wiem jak to zrobić.
Wcześniej miałem minta 10 i tam nic nie musiałem robić , przez rok w zasadzie tylko odpalałek komapa i mogłem na nim pracować, wszystko działało, compiz ,skype nawet kamerka
a teraz mam problemy, myślałem że jak wyjdzie nowa wersja to będzie podobnie a może nawet lepiej a tu klapa. Chba jednak dam sobie spokuj zmarnowałe tyle godzin i nic z tego .
Mojm zdaniem przyczyną problemów jest compiz ale może się mylę. Z politowaniem

>Mint 11 Katya< *Gigabyte  MA770T-UDSP, AMD Phenom{tm) II X6 1055T , ATI Radeon HD 48709, 2X500 GB HDD*
eskimoss
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Mint 11 Katya Gnome2

« Odpowiedz #16 : Maj 29, 2011, 06:40:52 »

Znalazłem taki wątek:
http://forum.linuxmint.pl/index.php/topic,156.0.html
i tam jest:
Kod:
sudo aticonfig --initial
doczytaj sobie.

Ja akurat mam nvidia więc nie chcę już pisać żeby coś nie namieszać.
Powiem tylko, że dla nvidi zawsze po instalacji systemu robię instalację rekomendowanych sterowników a potem wydaję analogiczne polecenie do konfiguracji xorg. To polecenie tworzy  / zapisuje plik konfiguracyjny dla xorg. I to jest ważne dla działania karty graficznej i jej sterowników.

Nie zniechęcaj się tak szybko. Każdy problem to okazja do nauczenia się czegoś nowego.
Edit:
A sterowniki instaluję z Centrum sterowania → Dodatkowe sterowniki.
Bez ściągania innych ze strony producenta. Ale to dla nvidi...
Domyślam się, że dla ati będzie podobnie.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 06:50:56 wysłana przez eskimoss » Zapisane
rumot
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #17 : Maj 29, 2011, 07:06:57 »

Dziękuję za róbę pomocy ale wydaje mi się że nic z teg nie będzie, myślę że przyczyną problemów jest compiz. Przez ostatnie pół roku korzystałem z Mint 10 i nie miałem żadnych problemów wszystkie funkcje compiza działały, pod wine czy crossower aplikacje windowsa działały bez problemów. A teraz same problemy, w zasadzie gdybym nie korzystał z funkcij compiza to jest ok. Zmarnowałem tyle godzin i nic włączam compiz (oprócz trzęsących okien) i zaczynają się problemy tylko restart lub wylogowanie pomaga no jeszcze reset compiza ale muszę poczekać kilka minut. Sciągnołem wersję 64 bity ściągnołem jeszcze raz 32 bity zmarnowałem kilka płyt i nic , przeinstalowałem na 10 i jak ręką odjał wszystko działa. SZkoda jeszcze raz dziękuję wracam do Minta10 .

>Mint 11 Katya< *Gigabyte  MA770T-UDSP, AMD Phenom{tm) II X6 1055T , ATI Radeon HD 48709, 2X500 GB HDD*
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #17 : Maj 29, 2011, 07:06:57 »

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #18 : Maj 29, 2011, 07:12:26 »

Z tego co widzę z newsa na stronie głównej i z wysypem na Forum, z Compizem są problemy.

Inne kwestie:

Błędne ładowanie motywu Gnome
    Problemy z Compiz Fusion
    Wskaźnik stanu baterii
    Moonlight

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

rumot
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #19 : Maj 29, 2011, 07:52:59 »

ESKIMOSS to co napisałeś o cierpliwości to miałeś racje, wątek o sterach z AMD też miałeś racje .Ściągnąłem zainstalowałem , skonfigurowałem Xorg'a, I co i POMOGŁO!!!. Wielki szacun dla ciebie ,dziękuję za pomoc. Myślę że można zamknąć ten post. Jeszcze raz wielkie dzięki Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 07:56:35 wysłana przez sir_lucjan » Zapisane

sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #20 : Maj 29, 2011, 07:57:03 »

Temat zamykamy Uśmiech Tylko na drugi raz postaraj się nie robić błędów ortograficznych Mrugnięcie

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

Strony: 1 [2]
Drukuj
Skocz do: