rumot
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« : Czerwiec 04, 2011, 01:25:43 » |
|
Witam Jak w temacie , próbuję założyć stronkę internetową , nie ma być to strona jakaś full społecznościowa raczej prosta z kilkoma podstronami. Dostępna raczej dla grona znajomych i przyjaciół. Proszę o szczerą opinie -ważna jest krytyka na temat strony. adres: http://www.wka.cba.pl/ Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
>Mint 11 Katya< *Gigabyte MA770T-UDSP, AMD Phenom{tm) II X6 1055T , ATI Radeon HD 48709, 2X500 GB HDD*
|
|
|
mariom
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0
zbanowany
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 04, 2011, 01:33:53 » |
|
1. FLASH! Wyrzuć to. 2. design 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rumot
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2011, 01:45:06 » |
|
Ja np. nie rozumiem języka, jakim porozumiewa się dzisiejsza młodzież... Dla mnie design to tworzenie, czegokolwiek i z czegokolwiek. Który flash ,banera czy strony
|
|
|
|
|
|
>Mint 11 Katya< *Gigabyte MA770T-UDSP, AMD Phenom{tm) II X6 1055T , ATI Radeon HD 48709, 2X500 GB HDD*
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 04, 2011, 01:45:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1
"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 04, 2011, 02:53:32 » |
|
Opinia moja i mojej kobiety  1. Za mało czytelna (mały font) 2. Zbyt jaskrawa
|
|
|
|
|
|
Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661 
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Distro: Linux Mint 9-64 bit, Ubuntu 10.04 64 bit
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2011, 03:38:29 » |
|
Ja też jestem wiekowa, ale siedzę w temacie, więc szczerze: 1/ strona, która powoduje 50 % użycie dwurdzeniowca nadaje się jako antyreklama... 2/ wywal flash, zegarek - zbędne bajery - od razu mówię - cały flash, jaki jest. Fajne efekty można uzyskać ze skryptów javy, sporo jest w sieci tego, 3/ gradienty - moim zdaniem tworzą bardzo ponury widok, tym bardziej, że lewa strona nie jest spójna z prawą 4/ nie rozumiem kolorystyki menu - zielony, żółty i jeszcze czerwone kropy i czarnawo-czerwone ... 5/ na cba masz od góry, nad topem reklamy - paskudne, jak cholera, wyższe niż Twój top. Darmowy, też z rekamą, ale w okolicach stopki: http://vixo.pl/, albo boo.pl za 8,00 zł wysłane przelewem z konta masz 3 miesiące (start konto) bez żadnych reklam. Doładowanie - przelewem, albo z komórki. 6/ Napis (logo?) Linux Mint jest mniej widoczny niż zegarek... To by było na tyle...ale nie przejmuj się zbytnio, grunt to praktyka 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2011, 03:40:14 wysłana przez kosa1 »
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
rumot
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 04, 2011, 08:12:59 » |
|
Dziękuję za rady . Podoba mi się surowa ocena kosy1 dzięki . Będę pooprawiał. Temat można zamknąć. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
:I
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2011, 09:05:38 » |
|
Paskudne. Flash to już przeżytek, tym bardziej w tej ilości. Teraz liczy się HTML5 i CSS3. Ograniczaj się do kilku kolorów. Najlepiej ustal najpierw jakąś paletę którą będziesz stosował i wybierz kolor dominujący. Możesz poszukać na COLOURlovers. Nie pakuj masy zbędnych obrazków. Tylko odciągają uwagę od tego co jest ważne. Zdecyduj o czym jest strona: o Linuksie i jego twórcy czy o systemie Linux Mint.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rumot
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 05, 2011, 04:00:49 » |
|
Witam ! Wróciłem i troszkę zmieniłem , konta hostingowego raczej nie zmienię bo w przyszłości wykupię bez reklam. Tak jak na początku str. ma być dla grona przyjaciół nie dla szerszej społeczności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 05, 2011, 07:56:33 » |
|
Złe: tło, logo, belka nawigacyjna i flash. Wywal ten pokaz obrazków, zastąp go odpowiednikiem w JS. Czemu stopka jest obrazkiem? I to z błędną datą? .imInvisible, h1 { left: -10000px; position: absolute; top: -10000px; } No w ten sposób to się, geniuszu, nie ukrywa elementów... Od tego masz overflow:hidden;. Na co te dziwne Tux'y jako tło nagłówka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 05, 2011, 10:57:07 » |
|
http://htmldrive.net/Tam jest sporo skryptów javy - menu również, różnego rodzaju skrypty do obrazków też. Co do tła i kolorystyki - jest lepiej - to znaczy, nie wnikam w Twoje upodobania, lubisz ciemne, to niech będzie. Co do stopki - Tracerneo ma absolutną rację - to nie może być obrazek. Logo - najpierw ustal sobie jaki rodzaj czcionki ma byc na stronie i czcionka użyta w logo nie powinna odbiegać od "całości sprawy". Jeśli używasz w treści strony czegoś w rodzaju Timesa, no to i logo musi być "w podobie", jeśli na stronie ma być bardziej techniczna - no to i logo... Menu - jest lepsze, ale nie jest dobre - epoka wszelkich tego typu gradientów - archaizm, zakładam, że nie będzie to menu rozwijane, więc masz pełną dowolność dostosowania. http://www.templatemo.com/page/1Przejrzyj tam prezentowane szablony, na ogół są zrobione poprawnie i trendy. Zwracaj uwagę na szczegóły - listki z prawej nie są dokładnie wtopione, obojętnie, czy są osobnym obrazkiem, czy "weszły w tło" - mają niedokładności. Piszesz, że to tylko dla znajomych, ale Twoja strona jest ogólnie dostępna, a przy okazji dzięki naszemu psioczeniu sam spojrzysz na to inaczej.
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
rumot
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2011, 05:09:25 » |
|
Kosa1 duże podziękowania od nas, piszę od nas dlatego że jest nas klka osób że tak powiem wiekowych i postanowiliśmy storzyć własną str. internetową . Dlaczego akurat linux mint no bo każdy z nas ma go na swojm kompie. Każdy będzie miał dostęp administratora , żeby można było sobie coś tam wpisać, wrzócić itd.. Chyba mam największą "wiedzę" z nas wszystkich i to na mnie spadło budowanie tej str. Ale moja wiedza jest też marna , w zasadzie polega na obsłudze programu do budowania strony no może plus coś tam , a aplikacja ta to WebSite X5. Podając mi str. ze skryptami java wbiłaś mi ćwieka w głowę , bo niewiem czym to się je ,jak wrzucać takie skrypty na str. Te wszystkie wskazówki i porady od ciebie są bardzo ważne i dobre ale nie mogę dać rady z tą javą , oczywiście chodzi o obsługę java skrypt z poziomu programu WebSite X5. Jeżeli mozesz służyć pomocą to bardzo dziękujemy a jeżeli nie to też dziękujemy bo żeczywiście nawet po tych małych zmianach lepiej to wszystko wygląda
Pozdrawiam rumot-Wojtyek (nie ramol)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 0
Terminatorka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2011, 05:33:41 » |
|
Hmm, jeśli ma to być coś, co będzie ulegało ciągłym zmianom/edycji to polecałabym Wam raczej platformę WordPressa. Nie mam tu na myśli WP MU, czyli blogów w blogu, lecz normalnego, gdzie każdy z grona zaufanych będzie miał dostęp do panelu admin a, edytowania, dodawania wpisów. Jakoś nigdy nie korzystałam z aplikacji tego typu jak WebSite X5, więc tu akurat nie pomogę, bo zupełnie tego nie znam. Natomiast jeśli chodzi o WordPressa - to zaplecze jest po polsku, cała masa różnych wtyczek do usprawnienia i przede wszystkim - multum darmowych motywów, i wierz mi, na bank znajdziecie coś, co Wam się spodoba. Wiekszość z tych bardziej skomplikowanych ma opisy co i jak zrobić, a powiem Ci jeszcze, że wiele firm stawia swoje strony na WP i na bank, bez zaglądania w kod - nie widać tego. Są nawet skórki do WP darmowe z dużą ilością flasha, ze skryptami javy (tu odpada problem "jak to działa i co z tym zrobić" WP skórki z flashem: http://www.flashxml.net/wp-themes/Inne, przeważnie z java-script: http://newwpthemes.com/http://wpthemesdir.com/http://www.themes2wp.com/I w przypadku WP - służę pomocą, często go instaluję i modyfikuję skórki dla klientów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rumot
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2011, 05:49:45 » |
|
Dzięki , wszystko to sobie przemyślimy zajmie to trochę czasu , ale myślę że dobry kierunek nam pokazałaś. Jestem wdzięczny na tą chwile, odezwę się wkrótce. Teraz czas mnie goni, wejdę jutro może w środę. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rumot
Miętowy liść
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 12, 2011, 08:47:16 » |
|
http://linuxmint.strefa.pl/ demokratycznie zostało ustalone że taki ma być ogólny zarys naszej strony. Tak zostało postanowione. Ze względu na duży nawał pracy zawodowej przez jakiś czas nie będzie mnie na forum, ale odezwę się na pewno będę potrzebował dobrych rad kosy1 Pozdrawiam: wojtek-rumot
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 12, 2011, 11:14:49 » |
|
Tło bardzo mi się podoba, tylko zmień kolor tła (pod tekstem) i belek (menu i stopki). Usuń tę aplikację flash z galerią w rogu. Licznik odwiedzin też zbędny. Nie wiem po co ten guzik do Facebooka - usunąć. I tak nie pasuje kolorystycznie do strony.  No i nadal stopka to obrazek... Zmień to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|