tomq88
Miętowe nasionko
Distro: Mint, Mepis,
|
 |
« : Luty 16, 2009, 03:33:07 » |
|
Tak sie sklada ze ten poranik z dzialu HOW-To jest pisany przezemnie i pochodzi z forum ubuntu. Ale to szczegol.
Zastosowalem to i nie dziala mi dzwiek... W mincie 3.0 byla Alsa, a tu jej nie ma. jak odpalic Alse? i ALSAMIXER?
W konsoli wyrzuca mi ze jest niezainstalowana, ajka chce ja zainstalowac to pisze ze juz jest.
Jak skonfigurowac dzwiek w pulse zeby chodzilo 5.1 (6 kanalow)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2009, 03:50:32 » |
|
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=74161Sprawdzałeś to? Jeśli działa, napiszę "pzrewodnik".
|
|
|
|
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
tomq88
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2009, 07:16:47 » |
|
Teraz w ogole nie mam dzwieku..
W mincie 3.0 byly te pliki asoundrc i w ogole alsa byla, teraz jest pulse audio, ale tu nic nei mozna ustawic:/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2009, 07:16:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2009, 07:21:50 » |
|
Na Joggerze skoruppa jest aktualizacja tematu. Strasznie długie, więc jeśli też nie zadziała, szkoda przepisywać. Zobacz. http://skoruppa.jogger.pl/2008/05/18/pulseaudio-my-ultimate-config/Podobno teraz wystarczy asoundconf set-pulseaudio Reset PC i gotowe.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2009, 09:09:03 wysłana przez kosa1 »
|
|
Linux nie gryzie! : www.ubunciak.plOS: Ubuntu 10.10, Linux Mint 9 64 bit, Asus GeForceGTS250, PhenomII, 4 GB RAM, Barracuda 7200.12 500 GB, Livebox (ethernet) Problem rozwiązany? Wstaw to słowo do tytułu swojego pierwszego postu!
|
|
|
tomq88
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2009, 10:23:17 » |
|
Poradzilem sobie inaczej. Zainstalowalem Daryne (linux mint 4.0), a tam w alsa mixerze (dwukrotne klikniecie na regulacji glosnosci) sobie wszystko ustawilem. Coprawda musialem zamienic wtyczke z wyjscia center/bass do wyjscia na glosniki dodatkowe (ktore podlancza sie w zestawach7.1), ale wszystko smiga.
ta werjsa minta 6 PL wydaje mi sie ciut niedopracowana... Zreszta moze to wynik przezwyczajenia do starszych wersji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kosa1
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2009, 10:28:15 » |
|
Szkoda,że aż tak musiałeś się cofnąć, nie starczyło do 5? Może trzeba było wypróbować Felicję na live CD?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomq88
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2009, 10:40:28 » |
|
Hmmm moze by pomoglo. Co do Daryny, to po prostu mialem ja plytce, a chyba nie ma takich wielkich roznic miedzy 4 i 5... A ten link ktory podal mi lukasz mozna by w jakims how-to umiescic, bo to chyba jest niezle rozwiazanie (z tego co zdarzylem przejrzec to ta metoda instaluje sie alse).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tazone
Miętowe nasionko
Distro: Linux Mint 7
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2009, 01:17:41 » |
|
Witam. No żeby nie powielać wątków zadam pytanie w tym  Mianowicie problem mam jak kolega wyżej nie mam dzwieku 5.1  pracuje na karcie zintegrowanej Realtek HD Audio na asus m2v  próbowalem wszystkich wymienionych sposobów i nic nie pomaga cały czas mam dzwiek 2.0 choć w sumie to chyba 2.1 bo subwoofer gra ale nie ma tylnich i centralnego  zestaw głośników dość nietypowy bo 6.1 crative 6700 lecz maja sprzetową konwersje do 5.1 i nigdy nie było z tym problemów (ofc. na Windowsie) więc teraz pytanie cóż mam poczynić by to ustrojstwo zaczęło grać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tazone
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 07, 2009, 01:47:03 » |
|
Sęk w tym że nie mam opcji takiej j.w. pokazana w mixerze  więc nie wiem już o co chodzi mam rozumieć że to wszystko leci bez instalacji sterowników podanych przez realteka ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tazone
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 08, 2009, 12:23:43 » |
|
próbowałem podstawowy problem nie moge ustawić nawet dzwięku na 5.1 tak jakby nie obsługiwało mi karty do końca:/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
benio91
Miętowe nasionko
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 02, 2011, 07:03:38 » |
|
Witam Również mam problem z dzwiękiem 5.1. Mam zintegrowaną kartę realtek AC 97. Minowicie dzwięk jest w porządku tylko wtedy gdy w PulseAudio mam ustawione 7.1, dzialają nawet suwaki regulacji głośności dla poszczególnych głośników. Problem pojawia się gdy na chwilę wyłączam muzyke i włączę ją z powrotem. Wtedy mimo ,że w Pulseaudio dalej jest ustawione 7.1 dzwięk się pogarsza i zaczyna trzeszczeć, przestaje działać również regulacja . Pomaga dopiero wybranie np. 5.1 i powrót na 7.1.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|