Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Mint 9 "Isadora" Fluxbox - skype i problem z mikrofonem  (Przeczytany 497 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
miechu
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: 9 Isadora Fluxbox

« : Lipiec 09, 2011, 02:23:41 »

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum. Korzystając z tej okazji chciałbym się ładnie przywitać Mrugnięcie Wiem, że jest sub-forum do tej lekkiej edycji i właściwie nie jestem na 100% pewien czy w dobrym miejscu zamieszczam ten wątek, ale mam nadzieję, że nikt na mnie nie nakrzyczy, jeżeli się mylę.

Zainstalowałem na bardzo starej maszynie Linuksa Mint 9 "Isadora" (ze środowiskiem graficznym Fluxbox) z nadzieją, że jeszcze ten staruszek troszkę pochodzi. Problemów z obsługą właściwie by nie było, gdyby nie komunikator skype i niewykrywalny przez niego mikrofon. Pamiętam, że od razu po instalacji wszystko działało bez zarzutu na karcie ForteMedia, dopiero po aktualizacji całego systemu mikrofon przestał działać. Posiadam kartę dźwiękową na płycie głównej - C-Media CMI8738, Chip: CMedia PCI oraz drugą ForteMedia FM801-AU, Chip: SigmaTel STAC9704. Wszystkie możliwe suwaki w Alsamixer są na maksa, nic nie jest wyciszone (muted mm). Jeszcze dzisiaj dźwięk z karty ForteMedia właściwie wcale nie działał, tj. nawet output (głośniki są sprawne - jak najbardziej Uśmiech). Zainstalowałem pakiety linux-backports-modules-alsa-* 2.6.32.* i głośniki zaczęły działać. Gdzieś przeczytałem aby odinstalować Pulseaudio - jak się okazało nie był już domyślnie zainstalowany. Obecnie głośniki wydają z siebie dźwięki na obu kartach, niestety na żadnej nie działa (oczywiście sprawny) mikrofon. Gdzieś na tym forum znalazłem kilkukrotnie wymienianą sekwencję Menu -> Preferencje -> Dźwięk. Niestety, po dwóch godzinach oczekiwań staruszek nic nie obliczył i ciągle wyświetla okno z komunikatem "Oczekiwanie na odpowiedź systemu dźwięku".

Maszyna jest bardzo stara Uśmiech
Intel Celeron 533 MHz, 256 MB RAM.

Jeżeli ten problem był już gdzieś poruszany, to przepraszam, ale nie znalazłem żadnej strony rozwiązującej mój problem. Z góry dziękuję za pomoc.

miechu

P.S.
z linuksami dopiero zaczynam więc proszę o wyrozumiałość Uśmiech

miechu
stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2

Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2011, 06:26:58 »

Instalowałem nawet na słabszej maszynie (330MHz / 256 MB RAM dysk o ile nie mylę się 15 GB) ale Minta9 oryginalnego i potem polonizowałem , jest bogato wyposażony a dodane ma tylko podstawowe oprogramowanie i skype nie stwarzał tam problemów co ważne chodzi bez jakiegoś grzebania .
Odnośnie Fluxboxa zaczekaj na @ilin on bawi się tym więc możesz polegać na jego odpowiedzi  Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2011, 06:32:55 wysłana przez stefan1948 » Zapisane

Linux to wolność.
Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym
rezerwatem.
miechu
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2011, 04:06:32 »

Skoro nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie to chciałbym się jeszcze przy okazji tego tematu zapytać, czy to jest kwestia środowiska graficznego czy systemu? Ostatnio chciałem zainstalować debiana od zera ale od fluxbox'a i tak chyba jestem uzależniony.

@stefan
ale z jakim środowiskiem graficznym zainstalowałeś Minta 9? LXDE czy KDE? Zastanawiałem się nad XFCE na debianie ale muli i tak, a z tego co się orientuję to jest najlżejsze zaraz po FLUKsie.

Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
miechu

miechu
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2011, 04:06:32 »

stefan1948
Globator Moderalny
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 2

Distro: Mint Gloria , Helena , Isadora , Julia , Arch , Xtreme 4

« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2011, 05:05:16 »

Środowisko Gnome , ostatnio mam trochę problemów ale obwiniam za to nową kartę grafiki GeForce GT 430 , krótko mówiąc więcej problemów niż pożytku , opisy handlarzy są przepiękne niestety rzeczywistość jest szara .
Szkoda że tego nie widziałem przed wyborem karty : http://best4linux.net/spis.php?kategorie=18&producenci=-1&akcja=filtr

Odnośnie pierwszego postu postaw od nowa system jak to zrobiłeś na początku i nie aktualizuj go , najprostszy sposób bez grzebania w systemie i skype powinno działać .
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 06:22:42 wysłana przez stefan1948 » Zapisane

Linux to wolność.
Windows niby też ale w obozie koncentracyjnym zwanym
rezerwatem.
miechu
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2011, 06:23:16 »

Czyli GNOME Ci śmiga na 256 MB RAM, w dodatku SDR i nie zacina się? Jaki swap przydzieliłeś? To dziwne, bo na tej samej maszynie próbowałem zainstalować Ubuntu 10.04 oraz 11.04 i niestety nawet przez proces instalacji nie przebrnąłem, bo za mało RAM. Gnome odpada, za dużo zżera zasobów. Nie zależy mi na wyposażeniu, bo to ma być komputer domowy, do przeglądania sieci i rozmów poprzez skype, najlepiej właśnie jak najmniej wszystkiego. Gdyby to miał być system dla mnie, to wystarczyłby mi flux albo nawet bez graficznego środowiska. Chyba po prostu spróbuję z XFCE4 i debianem, dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
miechu

@edit
masz rację, powinno działać, ale mnie to nie satysfakcjonuje, w dodatku system jest dla początkującego użytkownika, więc im bardziej podobny do Win XP tym lepiej Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 06:26:55 wysłana przez miechu » Zapisane

miechu
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce

echo "Nic nie działa!" && rm -rf /

« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2011, 07:35:19 »

Moim zdaniem xfce4 jest cięższe od np. lxde - oczywiście może to tylko u mnie tak działać ze względu na też już wiekowy sprzęt. Ja bym Ci doradził zainstalować Debiana testing z netinstall:
http://www.debian.org/devel/debian-installer/
dla architektury i386:
http://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/daily/arch-latest/i386/iso-cd/
oraz minimalne środowisko LXDE (tam nie ma nawet pakietu *-icon-theme), korzystając z tego poradnika:
http://wiki.lxde.org/en/Debian
czyli interesuje Cię opcja:
Kod:
aptitude install --without-recommends lxde-core
resztę doinstalujesz w miarę potrzeb. Najlepszy oczywiście byłby czysty openbox, od którego lxde jest znowu troszkę cięższe ... Tutaj masz analogiczny poradnik dotyczący menedżera okien OpenBox:
http://wiki.debian.org/Openbox .
==========
W kwestii działania mikrofonu przeszukaj internet pod kątem chipsetu karty dźwiękowej i wykonaj z prawami root'a:
Kod:
alsaconf
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 09:04:35 wysłana przez marcin'82 » Zapisane

Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2

Distro: Debian Sid x64 || Arch Linux x64

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2011, 08:31:22 »

Obraz debiana netinstall z dzisiaj nie działa.

HP 2510p || HP 8510w ||
miechu
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #7 : Lipiec 20, 2011, 08:39:36 »

Debiana wypaliłem sobie z tydzień temu tylko w domu mnie nie było jeszcze. Nie wiem czy ten LXDE jest lżejszy ale sprawdzę to już sam. Co prawda niewielki mam wybór ;p a myślicie, że kompilacja jądra by jakoś znacząco poprawiła wydajność?

@marcin
alsaconf - robiłem to już kilka razy Mrugnięcie grzebałem w mikserze, zmieniałem sterowniki, próbowałem zainstalować z Windowsa sterowniki. Spróbuję innych opcji, jak będzie źle to chyba kupię za jakieś śmieszne pieniądze jakąś starą skrzynkę i sobie coś skompletuję szybszego ;p

miechu
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: