Axen
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« : Lipiec 20, 2011, 09:17:27 » |
|
Na początku zaznaczam że jestem początkującum uzytkownikiem Linuksa i dopiero poznaje korzyści wynikające z posiadania Linuksa. Ale wracając do meritum. Mam zainstalowanego Linux MINT i chciałem sie przesiąść na Ubuntu 11.04. Zassałem plik ISO, Unetbotinem wypaliłem go na USB (wczesniej tak robiłem z Mintem). Niestety w momencie kiedy mam włozony pendrive do kompa to nie startuje mi komp. Nawet nie mam mozliwości wejścia do BIOSA. Jak nie ma włozonego pena to staruje i moge zmienić kolejność botowania. Nie daje jednak to nic bo po zmianie kolejności botowania wkładam pena i znowu sie nie odpala. W czym może tkwic problem? Bede wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
Dopiero zaczynam z Linuxem. Dziękuję za wyrozumiałość.
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2011, 09:44:21 » |
|
Widzę, że rozpaczliwie szukasz pomocy. http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=133&t=148899Niepodoba się Mint, nie ma sprawy, ale wracając do pytania, dlaczego ISO "wypaliłeś" na dysku USB? Nie wiem jak to robiłeś lecz najwyraźniej niewłąściwie. Nagraj- wypal iso na płytce CD i nie będzie kłopotów. Dla pewności możesz/ powinieneś sprawdzić jeszcze sumę kontrolną pliku iso pobranego z mirroru poleceniem md5sum plik.iso Po przygotowaniu płyty ustaw w biosie odpowiednią kolejność (napęd CD/DVD)
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
Axen
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2011, 09:49:42 » |
|
Nie chodzi o to czy sie podoba czy nie, bo jak na razie miałem tylko Minta a jestem nowym uzytkownikiem i poszukuję/poznaję/odkrywam Linuksa  Nic nie stoi na przeszkodzie by za jakiś czas wrócic do Minta  Ale do meritum: nie moge wypalić na cd/dvd bo mam w lapie uszkodzony laser. Dlatego pendrive. Sumy kontrolnej nie musze sprawdzać bo na drugim kompie pendrive działa i odpala system. Więc to musi być gdzies problem w ustawieniach (chyba Biosa, ale nie jestem pewny).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2011, 09:49:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rudy102
Miętowa sadzonka

Reputacja 0
Mój mózg to mój drugi ulubiony organ - Woody Allen
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2011, 09:50:59 » |
|
Może przypadkiem włożyłeś do komputera kartę MMC/SD i dlatego nic nie startuje?
|
|
|
|
|
|
Nie dość, że nie ma Boga, to jeszcze spróbuj znaleźć hydraulika w weekend! Woody Allen
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce
echo "Nic nie działa!" && rm -rf /
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2011, 09:54:19 » |
|
Ewentualnie poszukaj w BIOS opcji USB-Legacy i wlącz to /Enabled/. Poza tym wylącz inne urządzenia bootujące, zostaw tylko urządzenie USB. Niestety w momencie kiedy mam włozony pendrive do kompa to nie startuje mi komp. W ogóle nic się nie uruchamia? Widzisz Gruba, czy kompletne echo?
|
|
|
|
|
|
 Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
|
|
|
|
|
Axen
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2011, 10:19:34 » |
|
Mam pytanie jeszcze jedno. W Biosie mam trzy opcje boot'a z USB - USB Floopy Drive - USB Storage Disk - USB Hard Disk. Wg mnie powinno byc "floopy" ale na zadnym z tych ustawień nie działa  W Biosie jest ustawione "enabled" przy USB Legacy Dodany: [time]Lipiec 20, 2011, 10:22:42 [/time]Przy włozonym penie wszystko się wstrzymuje w momencie gdy pokazuje się logo producenta lapa i przy mozliwości wejścia do Biosa i Boot Menu. I wszystko się blokuje w tym momencie  A tak przy okazji jak usunąć inne urządzenia botujące bo u mnie mozna tylko zmienic kolejność, ale usunąć się chyba nie da. Dodany: [time]Lipiec 20, 2011, 10:26:51 [/time]Zmieniłem w Biosie by pokazywał się ekran kontrolny i normalnie powinno się załadowac dalej i znowu się zawiesiło na ekranie kontrolnym Dodany: Lipiec 20, 2011, 10:28:43 Z resztą jak pisałem wczesniej dokładnie w ten sam sposób instalowałem MINT na tym samym komputerze i wszystko poszło gładko. Więc nie wiem dlaczego teraz z Ubuntu nie idzie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 10:28:43 wysłana przez Axen »
|
|
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 20, 2011, 10:52:23 » |
|
Jeśli to nie tajemnica podaj model laptopa oraz pokaż zdjęcia tego BIOS-u, przy poszczególnych urządzeniach bootujących powinny być opcje [Enable/Disable]. W niektórych laptopach opcje zaawansowane BIOS można włączyć skrótem klawiaturowym, przejrzyj jeszcze instrukcję obsługi laptopa. - USB Floopy Drive - USB Storage Disk - USB Hard Disk. Pierwszy to napęd dyskietek na USB, drugi to pendrive, trzeci normalny dysk twardy podłączany przez USB. znowu się zawiesiło na ekranie kontrolnym Czyli nie widzisz Gruba, komputer zalicza zwis i koniec ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Axen
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 20, 2011, 10:57:02 » |
|
Tak, zwis i koniec  Model lapa Fujitsu Siemens Amilo LI 1705 Nie widze opcji Enable/Disable przy urządzeniach choc powiem szczerze że ani razu nie aktualizowałem Biosa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 20, 2011, 10:58:58 » |
|
ani razu nie aktualizowałem Biosa To absolutnie nie jest konieczne ani potrzebne, skoro w ten sam sposób instalowałeś Minta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marsjanin
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Niech działa!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 20, 2011, 11:02:27 » |
|
W przypadku unetbootina to powinno być USB-HDD (mimo, że potem, w systemie live, jest emulowany jako CD/DVD). Ale to w Twoim przypadku nieważne. Najprawdopodobniej Twój komp nie obsługuje bootowania z tego rodzaju nośników USB albo wkładasz pena do np. kontrolera USB w slocie PCI. Działają (przeważnie) tylko te wbudowane.
Mój komp stacjonarny z AthlonemXP (czyli raczej stary) np. nie potrafi zabootować nic z pendrive. BIOS też ma ustawienia BOOT USB HDD/FDD/DVD. Albo zły pendrive, albo "źle" (w sensie, że nieczytelnie dla starych BIOS-ów) ustawia bootsektor unetbooitn. Pamiętam, że raz zrobiłem sobie dysk startowy z memtestem, wedle przepisu z netu (nie unetbootinem), na starej karcie MMC 32 MB, to te kartę w czytniku na USB bootowało.
Raczej nic nie da się zrobić. Użyj napędu optycznego. Najprawdopodobniej może być też... zewnętrzny na USB.
PS. Unetbootin nie wgrywa na pendrive dokładnie całej zawartości ISO. Zwróć uwagę, że niektóre rzeczy bierze z systemu, np. brakuje tła w GRUB-ie oraz nie da się włączyć memtesta. ________
Aaa, laptop. No tutaj bywa różnie, ale mam pytanie: jeśli tak samo instalowałeś Minta, na czym wykonałeś kopiowanie ISO na pena unetbootinem?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 11:07:32 wysłana przez Marsjanin »
|
|
-- __o _`\<,_ Pozdrawiam, (_)/ (_) Marsjanin
|
|
|
Axen
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 20, 2011, 11:08:29 » |
|
Marsjaninie. Tak jak pisałem wyżej dokładnie w ten sam sposób instalowałem MINTA i wszystko było OK. Więc nie tu leży problem. Zawartość wgrała się dobrze bo - jak pisałem równiez wcześniej - na drugim kompie działa bez zarzutu. Więc nie tu leży problem. Dodany: Lipiec 20, 2011, 11:10:43 Ma pomysł. Użyję drugiego pena  Może pomoże 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 11:10:43 wysłana przez Axen »
|
|
|
|
|
Marsjanin
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Niech działa!
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 20, 2011, 11:19:31 » |
|
Może. To ja dodam, że za ChRL (czyli za Chiny) nie chcą się odpalać z penów unetbootinowych lapki HP Pavilion DV5/DV6/DV7. A przynajmniej niektóre ich konfiguracje. Ponowię pytanie, JAK "nagrałeś" swojego pierwszego pena z Mintem? Bo tego, z Ubuntu, jak rozumiem, nagrywasz na swoim kompie na Mincie. Wnoszę, że nagrałeś go na czyimś kompie, z zupełnie innym Linuksem albo z Windowsem. To może być klucz - w Twoim systemie może brakować, czegoś, czego potrzeba BIOS-owi Twojego komputera do bootu z USB. A inne BIOS-y mogą być sprytniejsze i bootować mimo to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Axen
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 20, 2011, 11:27:42 » |
|
Działa!!!  Widocznie mój staruszek lap nie trybił z penem (bo nowy komp puścił go bez zastrzeżeń). Nie wiem jak to mozliwe ale stary pen i stary lap działają  Dziekuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marsjanin
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Niech działa!
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 20, 2011, 11:38:32 » |
|
Wystarczy, że inaczej przedstawia się BIOS-owi kompa. Wychodzi więc na to, że niedokładnie tak samo robiłeś poprzednio - robiłeś bowiem na innym penie. ;-) Grunt, że działa.
Życzę szybkiego powrotu do Minta! ;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|