Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: System zacina się  (Przeczytany 606 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rsx78
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Lipiec 26, 2011, 01:51:37 »

Witam Uśmiech

Więc posiadam Linuksa Mint 10 Gnome z doinstalowanym LXDE (bo ma mniejsze wymagania i się przyzwyczaiłem do tego). Wszystko jest ok, do momentu, gdy rozpocznę pobieranie jakiegoś pliku, uruchomię np smplayer, włączę z niego muzykę/film i po chwili dysk chodzi jak szalony (nawet teraz przy uruchomionym FF i wvdial chwilami tak chodzi), odtwarzanie bardzo mocno się zacina, nawet kursorem nie da się poruszyć.

Mój komp: Celeron 2,4ghz, HDD 80gb WDC (IDE), Ram 512mb, zasiłka Fortron 350W.

Więc co może być tutaj nie tak? Czemu to tak się zacina jak LXDE, smplayer, wvdial i FF nie żre tyle ramu?

Z góry dziękuję za odpowiedź Uśmiech
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #1 : Lipiec 26, 2011, 10:02:58 »

Zainstaluj sobie htop jeśli nie masz zainstalowanego, odpal w konsoli, zrób zrzut i pokaż ile ci to zajmuje.

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

rsx78
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2011, 05:24:46 »

Tutaj zrzut z htop- najbardziej mnie zastanawia nadmiar apletów javy oraz console-kit-daemon którego jest tu za dużo.
Htop będzie włączony cały czas- gdy się zacznie przycinać spróbuję jakoś zrobić zrzut ekranu (w najgorszym wypadku telefonem na monitor)

Dodany: Lipiec 26, 2011, 11:11:03
Przeglądając listę procesów w htop zauważyłem element pożerający najwięcej pamięci- czyli Firefox. Zainstalowałem Midori i problemy z przycięciami zniknęły.

Z góry dzięki za pomoc Uśmiech Temat można zamknąć
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2011, 11:11:03 wysłana przez rsx78 » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Lipiec 26, 2011, 05:24:46 »

zbig
Miętowy liść
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Lipiec 27, 2011, 08:44:21 »

Ja mam tak samo na Debianie Stable z dogranym nowym Firefoxem i nowym Google Chrome. Podczas przeglądania sieci system zamraża się. Z midori i starym iceweasel nie ma problemów. Możliwe, że rozwiązaniem byłoby zastosowanie porady p. Marcina Kasperskiego i ograniczenie zajmowania zasobów przez te programy. Porada na http://notatnik.mekk.waw.pl/archives/265-Porzadne_ograniczenie_priorytetow_programu.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NotatnikZapisywanyWieczorami+%28Notatnik+zapisywany+wieczorami%29
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2011, 05:59:48 »

tez zauwazylem pamieciozernosc firefoxa, chrome lepiej sobie radzi. W twoim przypadku widac ze masz 512 ramu i swapowac zaczyna... zmien sobie parametr swappiness aby system czekal dluzej zanim zacznie pakowac dane podreczne do swapa:
Dodaj parametr 
Kod:
sudo gedit /etc/sysctl.conf
dopisz:
Kod:
vm.swappiness=5

i restart.

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: