DjCaro
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: Linux Mint 11
|
 |
« : Lipiec 31, 2011, 06:27:22 » |
|
Witam. Mam zainstalowany linux mint 11 miętowy remix. Dokonałem aktualizacji kernela z wersji 2.6.38 do 2.6.39, ponieważ często tryb graficzny się nie uruchamiał (zatrzymywał się na "checking battery state). Teraz się zawsze uruchamia, ale jest za to nowy problem. Nie wyświetla się logo minta przy uruchamianiu i co gorsze w ogóle nie da się przejść do trybu tekstowego, jak nacisnę ctrl+alt+f1 to jest pusty czarny ekran. Co może być przyczyną tego problemu? Dodam, że pakiety .deb nowego kernela ściągnąłem ze strony: http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v2.6.39.3-oneiric/Z góry dziękuję za pomoc djcaro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 31, 2011, 06:44:43 » |
|
Sterowniki do karty graficznej zainstalowałeś?
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
DjCaro
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: Linux Mint 11
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2011, 06:54:08 » |
|
Oczywiście są zainstalowane tryb graficzny działa tylko nie ma konsoli trybu tekstowego nawet z recovery mode nic nie widać.Bo chyba pod tryb textowy nie ma żadnych sterowników.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2011, 06:57:41 wysłana przez DjCaro »
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 31, 2011, 06:54:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 31, 2011, 10:14:28 » |
|
Spróbuj na kernelu 3.0.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
jhorzombek
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2011, 10:56:29 » |
|
witam - pytanie do DjCaro - czy udało Ci się Twój problem rozwiązać - mam to samo i dodatkowo w czasie startu systemu i po przełączeniu na konsolę tekstową (ctrl alt F1 ) - komunikat monitora - Out of Range i czarny ekran. Jeśli do tego doszedłeś - podpowiedz jak to zrobić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xmesaj2
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: LMDE
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2011, 09:27:30 » |
|
Mam podobny problem, po aktualizacjach LMDE mi wcale nie chce wystartować. Pobrał się kernel 3.0.0-1 i przy uruchamianiu systemu są linie jak to w linuxie i w pewnym momencie wszystko znika i ekran stoi czarny, 30min czekałem i nic. Pobrałem też liquorix kernel, żeby sprawdzić i to samo. Uruchamiałem w tryb recovery. robiłem apt-get update / apt-get upgrade / dpkg --configure -a / aticonfig --initial , ale nic to nie dało. Nie wiem co robić dalej. Aha, podczas instalowania aktualizacji, komputer mi się zawiesił, ale chyba to co miało być dokończone to doinstalowało się po komendzie apt-get upgrade? po tym już był zainstalowany kernel 3.0 i od tego momentu przestał mi działać mint. Tak samo nie mogę przejść pomiędzy oknami w trybie tekstowym ani alt F? ani ctrl alt F?. Na starym kernelu też nie rusza. Sterownik fglrx miałem zainstalowany jeśli to ma znaczenie. Szukałem problemu już na kilku stronach, ale nigdzie nie znalazłem porad, które wskrzesiły system.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati75
Master psuja
Administrator
Miętowa plantacja

Reputacja 2
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 12, 2011, 10:11:15 » |
|
Sprawdź czy na pewno masz zainstalowany sterownik, ponieważ w repozytorium jest nowy X server i nie do wszystkich kart jest z nim kompatybilne sterowniki.
|
|
|
|
|
|
HP 2510p || HP 8510w || 
|
|
|
xmesaj2
Miętowe nasionko
Reputacja 0
Distro: LMDE
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2011, 12:32:42 » |
|
Myślę, że karta nie jest na tyle stara, żeby nie działał sterownik do niej, z Ubuntu nie było problemu z fglrx. Karta to Radeon HD5470, a mam i drugą zintegrowaną HD4200, którą widocznie to system używa, stwierdzając po lspci.
Edycja:
System wstał.! Udało się przywrócić przez ./fglrx-uninstall.sh --force z /usr/share/ati
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2011, 07:15:16 wysłana przez xmesaj2 »
|
|
|
|
|
|