ofca
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« : Sierpień 02, 2011, 10:17:50 » |
|
Jak w temacie. Mam zainstalowanego na jednej partycji Minta. Drugą partycję zostawiłem sobie na Windows XP. Nie posiadam napędu CD/DVD (korzystam z netbooka). Chciałbym sobie teraz doinstalować windows XP na tą drugą partycję z pendrive. Szukałem po necie rozwiązań, ale nie znalazłem działającego rozwiązania, dlatego proszę tutaj Was, miętusy drogie, o pomoc. Mam nadzieję, że znacie takie rozwiązania najmniej ingerujące w system (GRUB itp.).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2011, 09:00:24 wysłana przez ofca »
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2011, 10:29:06 » |
|
droga postepowania jest taka: 1. instalujesz xp jak tam chcesz, czego efektem bedzie zaorany MBR dusku, czyli grub poleci 2. odpalasz po instlacji xp system z pendraka (np Linux Mint jakas wersja) 3. z poziomu linuxa naprawiasz gruba (trzeba na nowo go zainstalowac w MBR) 1. Pewnie sie zastanawiasz jak z Mint zrobic bootujacy pendrive z Windowsem XP. 3. Zacytuje forum: How to Restore the Grub Menu after a Re-Ghosting:
1. Boot from a Live CD, like Ubuntu Live, Knoppix, Mepis, or similar.
2. Open a Terminal. Go SuperUser (that is, type "su"). Enter root passwords as necessary.
3. Type "grub" which makes a GRUB prompt appear.
4. Type "find /boot/grub/stage1". You'll get a response like "(hd0)" or in my case "(hd0,3)". Use whatever your computer spits out for the following lines.
5. Type "root (hd0,3)".
6. Type "setup (hd0,3)". This is key. Other instructions say to use "(hd0)", and that's fine if you want to write GRUB to the MBR. If you want to write it to your linux root partition, then you want the number after the comma, such as "(hd0,3)".
7. Type "quit".
8. Restart the system. Remove the bootable CD.
W razie problemow pisz na forum.
|
|
|
|
|
|
MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
|
|
|
ofca
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2011, 10:35:26 » |
|
1. Pewnie sie zastanawiasz jak z Mint zrobic bootujacy pendrive z Windowsem XP.
owszem. taki, żeby został wykryty podczas bootowania, bo już próbowałem kilku metod z google, ale nawet nie dotarłem do momentu instalacji - coś nie działało :/ help
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2011, 10:35:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 02, 2011, 10:52:38 » |
|
aa wiec... 1. metoda szybka i przyjemna i sprobowac z unetbootin ale.. my nie lubimy szybko i przyjemnie tylko szybko i efektownie.. na wypadek gdyby ktos patrzyl nam przez ramie to fajnie jest przykozaczyc i pokazac jaki to z nas profi.. Ja robie to tak. Co prawda.. w ten sposob robie pendraki z windowsem 7 ale powinno zadzialac z xp tez... Na poczatek narzedzia zadbajmy o narzedzia: 1. sciagamy ms-sys http://sourceforge.net/projects/ms-sys/files/ms-sys%20stable/2.2.1/ms-sys-2.2.1.tar.gz/download2. rozpakuj gdzie tam chcesz, np do swojego katalogu domowego 3. sudo apt-get install build-essential 4. skompiluj sobie sciagniety program: make OK mamy program ktory nam zrobi bootowalnego pendraczka dla windowsa. 4. Sformatuj sobie czym ci wygodnie pendraka (fat32 powinien byc ok) 5. skopiuj zawartosc iso/plyty Windowsa XP na pendraka 6. z poziomu konsoli daj polecenie, z katalogi w ktorym kompilowales ms-sys: ./ms-sys -m /dev/sdb <-- /dev/sdb to twoj pen - upewnij sie ze to wlasnie jest pendrive! UWAGA!! Sprawdz czy Twoj pendrive to faktycznie /dev/sdb!!!Co bys sobie nie zaoral jakiegos innego dysku..  ps. jesli pendr ma wiecej niz 4GB to roznie z tym bywa przy bootowaniu.. czasem nie sa widziane.. ale to moze tylko ja tak mialem a moze to byla wina pendraka... Tyle w temacie.. jakby cos niejasne to pytaj..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ofca
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2011, 12:20:24 » |
|
nie mam /dev/sdb ale za to mam /media/GRTMPVOL_EN (gdzie GRTMPVOL_EN to etykieta mojego pendrive z windowsem), wklepuję podany kod, ale dostaję błąd: Unable to open /media/GRTMPVOL_EN, Jest katalogiem help :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2011, 02:22:38 » |
|
ojoj.. joj... poruszyles dwie rozne sprawy.. zrob experyment sobie taki: 1. odpal terminal 2. podlacz pendraka do kompa 3. odpal polecenie: dmesg i zwroc uwage czym sypie lub sypnelo w momencie podlaczenia pendriva. Pokaze ci rozne info na temat urzadzenia, jego dzialania i m.in. jakim urzadzeniem jest w systemie. Zapoznaj sie tez z poleceniami lsusb, lspci no i wspomnianym wczesniej dmesg. Ogolnie jesli podlaczasz jakies urzadzenie pierwszy raz to zobacz co pokazuje dmesg - sporo sie dowiesz na temat samego urzadzenia. Jak nie uda Ci sie zrobic tego samemu - wieczorem napisze jakiegos HowTo na temat robeinia pendrakow dla roznych systemow moze..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sj65
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 02, 2011, 05:08:13 » |
|
Na stronie Jakilinux widziałem i sprawdziłem rozwiązanie polegające na zainstalowaniu Gruba na partycji. Nie wiem czy to w MBR partycji, jak nazywa się ten obszar? 1. Czyli jeżeli masz Minta na sda2 to właśnie na niej. sudo dpkg-reconfigure grub-pc Po dwóch lub trzech enterach wybierasz sda2 Możesz dodatkowo wybrać pendrive, zainstaluje i tu i tu. 2. Po instalacji windowsa uruchamiasz system z wersji live ustawiasz partycję sda2 jako bootującą. Po odpaleniu Minta z dysku: 3. sudo update-grub lub jak poprzednio i dalej już wybierasz jak tam chcesz. Bardzo wygodne rozwiązanie, bo jak winda padnie to instalujesz i zmieniasz tylko flagę bootowania. Grub działa nadal i winda działa. Źródło: http://jakilinux.org/linux/ubuntu/przywracanie-bootloadera-grub-2-w-ubuntu-po-reinstalacji-windows/, drugi komentarz BIZONA Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2011, 05:14:17 wysłana przez sj65 »
|
|
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce
echo "Nic nie działa!" && rm -rf /
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 02, 2011, 05:40:45 » |
|
aa wiec... 1. metoda szybka i przyjemna i sprobowac z unetbootin ale.. my nie lubimy szybko i przyjemnie tylko szybko i efektownie.. na wypadek gdyby ktos patrzyl nam przez ramie to fajnie jest przykozaczyc i pokazac jaki to z nas profi.. Ja robie to tak. Co prawda.. w ten sposob robie pendraki z windowsem 7 ale powinno zadzialac z xp tez... Na poczatek narzedzia zadbajmy o narzedzia: 1. sciagamy ms-sys http://sourceforge.net/projects/ms-sys/files/ms-sys%20stable/2.2.1/ms-sys-2.2.1.tar.gz/download2. rozpakuj gdzie tam chcesz, np do swojego katalogu domowego 3. sudo apt-get install build-essential 4. skompiluj sobie sciagniety program: make OK mamy program ktory nam zrobi bootowalnego pendraczka dla windowsa. 4. Sformatuj sobie czym ci wygodnie pendraka (fat32 powinien byc ok) 5. skopiuj zawartosc iso/plyty Windowsa XP na pendraka 6. z poziomu konsoli daj polecenie, z katalogi w ktorym kompilowales ms-sys: ./ms-sys -m /dev/sdb <-- /dev/sdb to twoj pen - upewnij sie ze to wlasnie jest pendrive! UWAGA!! Sprawdz czy Twoj pendrive to faktycznie /dev/sdb!!!Co bys sobie nie zaoral jakiegos innego dysku..  ps. jesli pendr ma wiecej niz 4GB to roznie z tym bywa przy bootowaniu.. czasem nie sa widziane.. ale to moze tylko ja tak mialem a moze to byla wina pendraka... Tyle w temacie.. jakby cos niejasne to pytaj.. Tutaj tylko mała sugestia, raczej powinno być: ./ms-sys -m /dev/sdb1 I tak jak kolega napisał, upewnij się, że Twój pendrive to /dev/sdb1 (takie oznaczenie powinno działać niezależnie od etykiety dysku).Podepnij pendrive i pokaż wynik: cat /etc/mtab | grep /dev/sdb1 Chodzi tylko o tą jedynkę przy /dev/sdb. Co do reszty - spróbuj tak, jak napisał kolega Ulvhedin========= Podaj dokladną wersję systemu operacyjnego. Sprawdź, której wersji Gruba używa Twój system (nie jest pewny, czy jest to na pewno Grub1) ...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2011, 05:44:53 wysłana przez marcin'82 »
|
|
 Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
|
|
|
|
sj65
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 02, 2011, 09:13:06 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 02, 2011, 09:19:08 wysłana przez sj65 »
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 02, 2011, 09:29:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ofca
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 03, 2011, 11:24:12 » |
|
dziękuję wszystkim za wskazówki. Ostatecznie po wielu nieudanych próbach zainstalowania winXP zainstalowałem win7, po czym odzyskałem NIBY GRUBa - po restarcie zbootował mi się linux, ale nie mam żadnego ekranu wyboru który system chcę odpalić - po prostu załadował mi się linux tak jak, gdy jeszcze nie miałem zainstalowanego windowsa - pomocy!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 03, 2011, 11:30:16 » |
|
przytrzymaj po wlaczeniu CTRL+SHIFT... powinno sie zatrzymac na wyborze systemu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ofca
Miętowe nasionko
Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 04, 2011, 12:06:58 » |
|
owszem, zatrzymało się.. ale na liście jest tylko linux! :/ czyżby coś się zepsuło z 'windowsowym GRUBem' ? szlag już mnie powoli trafia od tego wszystkiego.. Wie ktoś może jak sprawić, aby win7 znów się pojawił wśród wykrywanych systemów? EDIT: aczkolwiek w linuxowej aplikacji 'menedżer uruchamiania' wykrywa mi windowsa jako jeden z systemów do wyboru jako domyślny do ładowania.. EDIT2: problem rozwiązał się sam, po kilku restartach  temat do zamknięcia.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2011, 09:00:04 wysłana przez ofca »
|
|
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User