Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: winXP w virtalbox  (Przeczytany 744 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
andrew108
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Sierpień 02, 2011, 03:58:23 »

Witam mam zainstalowany Windows XP w programie Virtualbox. Na dysku zewnętrznym usb mam dane z których chciałbym korzystać zarówno na Linux jak i na Windows. Problem w tym że gdy podepnę dysk gdy pracuje na Linuxie system bezproblemowo go uruchamia ale gdy podepnę ten sam dysk podczas pracy na Windowsie Ten go wogóle nie widzi. Co mam zrobić aby otworzyć ten dysk na Windowsie? Czy wystarczy zainstalować sterowniki na Win?
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce

echo "Nic nie działa!" && rm -rf /

« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2011, 05:50:56 »

Zainstaluj w systemie gościa (XP) pakiet virtualbox-guest-additions.

Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
andrew108
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2011, 06:32:19 »

niestety zainstalowałem dany pakiet tak jak jest podane na tej stronie http://seogadget.co.uk/how-to-install-virtualbox-guest-additions/ ale nadal nie moge zamontowac dysku w windowsie.
Dodany: Sierpień 03, 2011, 11:26:11
Witam ponownie postanowiłem zasięgnąć informacji w goolach i znalazłem taką strone http://www.howtogeek.com/howto/31726/mount-usb-devices-in-virtualbox-with-ubuntu/ postanowiłem zrobic wszystko w ten sposób i jest problem: w miejscu gdzie powinienem dodać filtr usb nie pokazuje mi sie zadne urządzenie mimo ze jest ono podpiete. Co?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2011, 11:26:11 wysłana przez andrew108 » Zapisane
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2011, 06:32:19 »

fervi
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Ubuntu 11.04

« Odpowiedz #3 : Sierpień 03, 2011, 11:32:33 »

Ja mam inną propozycję

Po zainstalowaniu VBox Host Additions (pod Windowsem, mam nadzieję, że poprawnie to zrobiłeś)
Robisz "Turn off" maszyny (wyłączenie)

w VBox w wersji z licencją PUEL (ta ze strony) [nie wiem czy z OSE działa]
Dajesz Ustawienia -> Współdzielone katalogi -> Dodajesz katalog "do Pendrive'a", i dajesz Auto-mount. Dzięki czemu po starcie powinieneś mieć w Mój komputer / Połączenia z innymi komputerami - Coś w stylu "VBox", jeśli jest - sprawdź zawartość itd. powinno działać

NIE TESTOWAŁEM - TO TEORIA

Fervi
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: