Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Własne Distro  (Przeczytany 741 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
fervi
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

Distro: Ubuntu 11.04

« : Sierpień 10, 2011, 12:28:59 »

Witajcie!

Robię sobie distro dla ludzkości, bo mam wrażenie, że obecne distra są ... kiepskie (sorry guys). Distro ma być dla nowych, ale jego celem ma być zautomatyzowanie pewnych prac, ułatwienie i co najważniejsze - zintegrowanie z internetem. Coś co moim zdaniem nie ma żadna dystrybucja. Ale przecież nie piszę, by się pochwalić, prawda? Chichot

Dystrybucja ma być oparta na Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot czy jakoś tak)

Moim narazie jedynym problemem jest instalator; W Linuksie mogę zastosować jeden z dwóch instalatorów
- Ubiquity (ten co ma Ubuntu czy Mint-Ubuntu)
- Live-installer (ten co ma Mint-Debian LMDE)

O ile ten drugi rozgryzłem nieźle - pomyślałem, że Live-installer sprawi problem amatorom komputeryzacji. I tutaj jest pytanie

1) Czy Live-installer może mieć funkcje autopartycjonowania - konkretnie używa on gparted to zarządzania partycjami, a co gdyby wybrać coś alternatywnego z Autopartycjonowaniem?

2) Ubiquity działa dobrze, ale jest problem w tym, że:
- Nie tworzy nowego użytkownika, nie usuwa aktualnego
- Prawdopodobnie nie pobiera także pakietów językowych

Czy ktoś to obcykał? Jeśli się nie mylę w Mint działa to bez zarzutu ...

Fervi

PS. Jak ktoś chce się przyłączyć - zapraszam
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #1 : Sierpień 10, 2011, 01:31:10 »

fervi,

A nie lepiej przylaczyc sie do jakiegos projektu i wniesc swoj wklad? Dystrybucji jest bez liku w tej chwili.
Moze warto przylaczyc sie np do spolecznosci mint i zajac sie optymalizacja penych skladowych dystrybucji a pozniej zaprezentowav je szerszemu gronu. Jesli ulepszenia beda serio widoczne to mysle ze wielu chetnie skorzysta.

Tematow do poprawy jest sporo i glownie to te niewidoczne na ekranie.

W sumie co chcesz nowego wniesc do swojej dystrybucji?

Pozdrawiam

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
sir_lucjan
Człowiek Demolka
Prawie jak Admin
Miętowa plantacja

Reputacja 1

Distro: Debian testing x86_64

"Jak Polska cała, nic nigdzie nie działa!"

« Odpowiedz #2 : Sierpień 11, 2011, 10:18:31 »

Taka moja mała dygresja Uśmiech

Cytat: fervi
Robię sobie distro dla ludzkości, bo mam wrażenie, że obecne distra są ... kiepskie (sorry guys).

a następnie piszesz

Cytat: fervi
Dystrybucja ma być oparta na Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot czy jakoś tak)

to jakby przeczenie samemu sobie. Skoro obecne distra są słabe, to po co opierasz się na takim, które znajduje się na równi pochyłej, zamiast napisać coś od podstaw albo oprzeć się np. na Debian stable lub testing?

Obecne Ubuntu 11.04 powoduje, że Mint 11 Katya jest postrzegany jako najsłabszy ze wszystkich, zatem cudów po 11.10 spodziewać się nie należy. Słabe Ubuntu = Słaby Mint, niestety. Zatem można ze 100% pewnością założyć, że słabe Ubuntu = słabe Twoje distro.

Kolega Ulvhedin dotknął sedna sprawy. Moim zdaniem, sam świata nie podbijesz. Weźmiesz na swoje barki naprawę wszystkich bugów, poprawki a także rozwój własnego repozytorium, bez którego Twoje distro będzie tylko i wyłącznie kolejnym forkiem, różniącym się tapetką i ikonami? Bez dobrej ekipy a także bez solidnej wiedzy nie wiele zwojujesz. Jeśli masz chęci naprawy świata PIngwina, to nie zabieraj się za walkę z wiatrakami tylko dołącz do jakiejś społeczności i tam działaj. Uwierz mi, przyniesie to o wiele więcej korzyści niż kolejny fork Ubuntu.

Toshiba Satellite C660-1QC || Linux Register User: #536661

Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 11, 2011, 10:18:31 »

Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: