Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: [rozwiązany] Problem z systemem - czy przydzielić pamieć SWAP  (Przeczytany 767 razy)
qazone
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« : Sierpień 14, 2011, 02:33:09 »

Witam, mam mały problem. Od kąd wgrałem mint'a czyli jakiś 3 dni komputerowi zdarzyło się zawiesić 2 razy. Po prostu zaczął coraz bardziej zamulać i w końcu wszystko się zawiesiło. Nie byłem w stanie odpalić już nic ani zamknąć - po prostu zwiecha ;p Za drugim razem zdążyłem odpalić monitor systemu i właściwie cała pamięć ram - 2gb była już zajęta. Fakt - było odpalone wiele programów naraz (opera, vlc, mozilla). Postanowiłem więc przydzielić pamięć SWAP - pytanie tylko ile jej warto przydzilić i jakim programem to zrobić aby działała. Rozważam między GParted lub Partition Magic (mam XP na drugiej partycji). Zamierzam przy okazji przydzielić troche więcej pamięci na linuxa - obecnie 30 gb.

System: Linux Mint x64 10 GNOME  z aktualizacjami (polska edycja)

Komp: 2gb ramu, Athlon FX-64 X2 6400+, grafa ATI hd3870.

Przypuszczam że problem z zawieszeniem wynikł z braku pamięci RAM. Czy jest lepszy sposób na rozwiązanie tego problemu, czy lepiej przydzielić partycje SWAP i ile MB powinna najlepiej posiadać - myślałem o 1GB lub 2GB. Czy w GParted mogę to zrobić (ew. z live CD), czy lepiej Partition Magic.

Z góry dziękuję za pomoc ; ) Nie interesuje mnie też przejście na LXDE, ani rozbudowa RAMu (od razu zaznaczam).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2011, 04:54:52 wysłana przez qazone » Zapisane
DadaD
Siewca Mięty
Dorodna miętowa sadzonka

Reputacja 0

Distro: Linux Mint Isadora Gnome

« Odpowiedz #1 : Sierpień 14, 2011, 02:54:43 »

Nawet na komputerze z 1GB Ram i procesorem Celeron 2.4GHz przy Linux Mint 32 bit nie odczuwam spowolnienia czy też mulenia.
Ram najczęściej mam zajęty do 300-500MB.
Na komputerze 2GB Ram i procesor Atom dwurdzeniowy podobnie.
SWAP w normalnym użytkowaniu nie jest zajęty.

Na Linuksach szczególnie wersjach 64bit należy tworzyć partycje SWAP nawet gdy nie są faktycznie wykorzystywane.
Szkoły na ten temat są różne przy 2GB RAM zalecają od 512MB do 2GB.
Jeżeli nie korzystasz z hibernacji myślę że wystarczy 1GB lub 2GB.
Ja tworzę zawsze o wielkości zainstalowanej pamięci RAM.

Nie wiem jak po zainstalowaniu systemu tworzyć i domontować partycję SWAP i jak to się spisuje.
Natomiast GParted ma możliwość tworzenia takich partycji

Pozdrowienia

Grube drzewo wyrasta z cienkiego jak włos pędu. Dziewięciopiętrowa wieża wyrasta z nieznacznego wzniesienia. Tysiącmilowa podróż zaczyna się od jednego kroku.
Lao-Tsy
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce

echo "Nic nie działa!" && rm -rf /

« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2011, 04:15:18 »

Przy 2 GB pamięci RAM wystarczy Ci 512 MB swap, chyba że chcesz korzystać z hibernacji - wtedy plik/partycja wymiany musi mieć co najmniej taką samą wielkość jak fizyczna pamięć RAM, którą posiadasz. Myślę, że wygodniej będzie utworzyć plik wymiany - nie partycję. Opisał to kolega roobal we wpisie:
http://www.dobreprogramy.pl/roobal/Instalacja-Linuksa-na-jednej-partycji-na-osobistym-komputerze-domowym,20822.html
O partycji swap w pliku masz od tego momentu:
W tym momencie należy zastanowić się ile potrzeba nam tak naprawdę przestrzeni wymiany.
=========
Jeśli natomiast chciałbyś utworzyć obszar jako partycję to wydziel po prostu dodatkowe 512 MB z dysku twardego w programie partycjonującym, sformatuj jako linux-swap oraz dodaj do /etc/fstab w trybie live-cd taki wpis:
Kod:
#Entry for /dev/sdaX :
UUID=885f7dub-c705-59cf-b619-c2759162f284 swap swap defaults 0 0
Za X podstawiasz numer partycji (zresztą z # to i tak tylko komentarz), UUID konkretnej partycji uzyskasz poleceniem:
Kod:
blkid | grep /dev/sdaX
Po restarcie komputera wykorzystanie oraz działanie partycji swap sprawdzisz poleceniem:
Kod:
sudo swapon -s

Ave!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2011, 04:19:30 wysłana przez marcin'82 » Zapisane

Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
Forum Linux Mint
« Odpowiedz #2 : Sierpień 14, 2011, 04:15:18 »

qazone
Miętowe nasionko
*

Reputacja 0

« Odpowiedz #3 : Sierpień 14, 2011, 04:53:59 »

Już zrobiłem partycje wymiany - 2GB. Odpaliłem opere i mozille po kilkadziesiąt kart z youtube włącznie, kilka filmów naraz w różnych odtwarzaczach i kupę innych rzeczy i SWAP działa - fakt dosyć go zamuliło ale nie zawiesił się już (a musiałem się teraz wysilić żeby zapchać RAM). Zastanawiam czemu wtedy się tak zamulił - chyba opera zżarła dużo i film w rmvb kończyłem oglądać - możliwe że poszedł do RAMu też. Ale teraz wszystko chodzi już jak trzeba i myślę że więcej mnie to nie spotka, nawet przy wielu aplikacjach. Mrugnięcie Użyłem GParted.
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2

Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce

echo "Nic nie działa!" && rm -rf /

« Odpowiedz #4 : Sierpień 14, 2011, 05:56:13 »

Co zajęło pamięć RAM sprawdzisz programem top / htop lub w menedżerze zadań.

Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0

Distro: Arch+e17

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2011, 11:19:44 »

Jesli dane rzuca na swap to pomysl o optymalizacji systemu. Ostatnie wersje firefoxa to tragedia.. zzera ramu duzo. Stad decyzja o zmianie na chrome. Przy 2 Gb ramu swapowanie powinno byc znikome.
Jesli swapuje to szukaj przyczyny i likwiduj. Mulenie Minta to najczesciej kwestia zajetosci ramu i wlasnie uzywania swapa. Zmien przyzwyczajenia.. otwartych kilkanascie okien jest bezsensu. W ten sposob i 10GB mozna zajac.

MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
Strony: [1]
Drukuj
Skocz do: