|
szymon
|
 |
« : Sierpień 24, 2011, 08:27:57 » |
|
Zwracam się z zapytaniem do mintowej rzeszy użytkowników Archa. Mam problem z crontab w tym systemie. Chodzi o to, że ja jako zwykły użytkownik nie dostają dostępu do tworzenia i edycji swojej tablicy crontab. To działa z sudo, ale nie o to mi chodzi. Dlaczego w Mint nie ma z tym problemu jak w archu? Na wzór mintowy utworzyłem plik "marek" w /var/spool/cron/crontabs/marek i dałem mu te same atrybuty jak pod mintem: $ ls -l razem 4 -rw-r--r-- 1 marek crontab 39 08-24 20:04 marek
Efekt dalej ten sam: $ crontab -e -u marek bash: /usr/bin/crontab: Brak dostępu
Jak to ruszyć? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2011, 10:12:23 wysłana przez szymon »
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 24, 2011, 09:45:53 » |
|
strzelem: chmod ugo+rx /usr/bin/crontab
|
|
|
|
|
|
MB:ASUS Barebone P2-M2A690G|ASUS 1215N|ASUS A8H
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 24, 2011, 09:54:32 » |
|
strzelem:
Pudło!  [marek@myhost ~]$ sudo chmod ugo+rx /usr/bin/crontab
[marek@myhost ~]$ crontab -u marek -e initgroups failed: marek Operation not permitted unable to create /var/spool/cron/marek.new: Permission denied unable to append to /var/spool/cron/cron.update O dziwo jako superuser mogę edytować swojego crontaba: $ sudo EDITOR=nano crontab -u marek -e ale potym: $ crontab -l no crontab for marek
można zwariować!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
|
Forum Linux Mint
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 24, 2011, 09:54:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2011, 10:00:04 » |
|
alez wcale nie pudlo... zobacz czy zcasem nie masz jakiejs grupy dla crona zrobionej i dodaj usera do tej grupy... jak widac to tylko i wylacznie kwestia uprawnien. np. gpasswd -a twoj_user users bo chyba to grupa users ma mozliwosc grzebania w cronie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2011, 10:02:04 wysłana przez Ulvhedin »
|
|
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 24, 2011, 10:20:27 » |
|
Wiem o tym i miałem już wcześniej siebie w grupie users. $ groups marek adm video audio storage users vboxusers crontab
plik "/var/spool/cron/marek" którego ja jestem właścicielem jest w grupie crontabs dlatego dodałem się również do tej grupy. I co? I tak nie działa.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
marcin'82
Globator Moderalny
Pole mięty

Reputacja 2
Distro: PCLinuxOS 2012 Xfce | Debian Wheezy (testing) Xfce
echo "Nic nie działa!" && rm -rf /
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 24, 2011, 10:23:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
 Ko ko ko ko Debian spoko! | marcin'82 ;]
|
|
|
Tracerneo
Gentoo User
Siewca Mięty
Pole mięty

Reputacja 0
:I
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 24, 2011, 11:50:34 » |
|
Crontab uruchamiasz jako root (dodajesz do init). Potem ustawiasz kto może mieć swojego crontaba, a kto nie (to już zależy od implementacji crona, inaczej to wygląda w dcron, inaczej w fcron). Niektóre opierają się na grupie crontab, inne mają swój config np. /etc/cron.allow i /etc/cron.deny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 25, 2011, 09:52:37 » |
|
Wcześniej dodałem/ utworzyłem plik "etc/cron.allow" z wpisem "marek", gdyż takiego nie było. Nic to nie dało, a właściwie częściowo. Teraz mogę odczytać swoją tablicę lecz edytować zmiany już nie. $ crontab -l 30 22 * * * /home/marek/.kopia.sh
[marek@myhost ~]$ crontab -e initgroups failed: marek Operation not permitted unable to create /var/spool/cron/marek.new: Permission denied Crontab uruchamiasz jako root (dodajesz do init). Potem ustawiasz kto może mieć swojego crontaba, a kto nie (to już zależy od implementacji crona, inaczej to wygląda w dcron, inaczej w fcron). Niektóre opierają się na grupie crontab, inne mają swój config np. /etc/cron.allow i /etc/cron.deny.
U mnie jest dcron. Spróbuję Twojego sposobu, ale podaj proszę bardziej łopatologicznie co zrobić? W Mint mam "na dzień dobry" swojego crontaba, a w Arch niestety są z tym problemy. Domyślam się, że crontab należało by dodać do /etc/inittab. Może opisz jak to przeprowadzić. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 25, 2011, 10:26:21 » |
|
dcron prawdopodobnie nie obsluguje uprawnien z cron.allow i cron.deny. To inna implementacja tego narzedzia wiec i wymaga innego podejscia. Ewidentnie komunikat wskazuje na problem z uprawnieniami. Sprobuj zrobic tak: # dodaj grupe dla crona, np cron groupadd cron # ustaw nowa grupe jako ownera chown root:cron /usr/bin/crontab #zmien prawa dla crontaba chmod 4750 /usr/bin/contrab # dodaj swojego usera do grupy gpasswd -a marek cron
# i na koniec uprawnienia dla kolejki chown root:cron /var/spool/cron/ chmod 775 /var/spool/cron/
daj znac czy ok..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 25, 2011, 10:52:42 » |
|
Niestety wróciłem po tym do punktu wyjścia. $ crontab -l bash: /usr/bin/crontab: Brak dostępu [marek@myhost ~]$ crontab -e bash: /usr/bin/crontab: Brak dostępu [marek@myhost ~]$ crontab -u bash: /usr/bin/crontab: Brak dostępu
Konflikt uprawnień. Ulvhedin popraw błąd (literówka): chmod 4750 /usr/bin/contrab
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2011, 10:56:14 wysłana przez szymon »
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
ilin
Siewca Mięty
Dorodny miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 25, 2011, 12:12:17 » |
|
Pokaż ls -l /var/spool/cron/crontabs/marek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 25, 2011, 12:41:41 » |
|
Proszę: $ ls -l /var/spool/cron/crontabs/marek -rwxr-x--- 1 marek crontab 39 08-24 21:45 /var/spool/cron/crontabs/marek i dostępu nie mam należąc do grup cron i crontab $ crontab -l 30 22 * * * /home/marek/.kopia.sh [marek@myhost ~]$ crontab -e initgroups failed: marek Operation not permitted
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 25, 2011, 12:57:21 » |
|
chmod g+rwx /var/spool/cron/crontabs/marek ogolnie sprawdz czy grupa ma uprawnienia do crontaba i zapis do odpowiednich plikow... i tyle. groups marek ls -l /usr/bin/crontab ls -l /var/spool/cron
zwroc uwage czy chmod g+s masz ustawione dla /usr/bin/crontab
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2011, 01:09:47 wysłana przez Ulvhedin »
|
|
|
|
|
|
szymon
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 25, 2011, 02:15:14 » |
|
Ulvhedin już pisałem, należę do grup cron i crontab. Dalej jest tak: code]$ ls -l /usr/bin/crontab -rwxr-s--- 1 root cron 12400 05-02 10:43 /usr/bin/crontab
$ ls -l /var/spool/cron razem 8 drws-wx--T 2 root crontab 4096 08-25 12:35 crontabs -rwxr-x--- 1 marek cron 0 08-25 13:59 marek -rw------- 1 root root 567 06-19 12:50 root Teraz utworzył mi się pusty plik /var/spool/cron/marek ale edytować nie mogę. $ crontab -e initgroups failed: marek Operation not permitted Mam prośbę, jeśli ktoś używa archa niech sprawdzi u siebie w systemie jak wyglądają uprawnienia aby zwykły user mógł sobie edytować swoją tablicę. Generalnie sami widzicie, że sprawa jest skomplikowana.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam szymon
|
|
|
Ulvhedin
Siewca Mięty
Miętowy krzew

Reputacja 0
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 25, 2011, 02:29:43 » |
|
nie wiem po co dwie grupy masz... daj zapis wszystkim do kolejki sudo chmod ugo+rwx /var/spool/cron jak zadziala to przejrzyj uprawnienia jeszcze raz.. i pozdejmuj niepotrzebne dostepy..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|